Zink is één van de belangrijkste mineralen in ons lichaam. Zo speelt zink een belangrijke rol in een goede schildklierwerking, de werking van het immuunsysteem, de hersenwerking, vruchtbaarheid en reproductie, je haar, huid en nagels en de regulering van de stressreactie en de bloedsuikerspiegel. Ook is zink nodig bij de opbouw van eiwitten en daarmee dus ook de groei en herstel van beschadigd weefsel, waaronder de opbouw van de darmwand. Een echte allrounder dus.

De rol van zink voor de schildklier

Zink is een belangrijk mineraal voor mensen met de ziekte van Hashimoto. Zink is namelijk betrokken bij een aantal cruciale processen. Ik zet er een aantal voor je op een rij.

 • Productie TSH; bij een tekort aan zink wordt er minder of geen TSH aangemaakt, wat resulteert in minder T4 en T3.
 • Omzetting schildklierhormoon: zink is ook (net als selenium) een essentieel onderdeel van het enzym dejodase, dat T4 omzet in de actieve vorm T3. Als zink laag is, kan deze omzetting naar T3 niet plaatsvinden.
 • Regulering antistoffen: lage metingen voor zink worden in verband gebracht met verhoogde levels van de antistoffen anti-TPO en anti-Tg bij schildklierpatiënten.
 • Stevige tight junctions; zink houdt de tight junctions van de darmwand stevig en sterk, waardoor een tekort aan zink kan bijdrage tot ontwikkeling en in stand houding van een lekkende darm.

Van zink wil je dus geen tekorten hebben.

Hoe kom je aan zink?

Zink krijg je binnen via je voeding. Vooral vlees, vis (haring), schaal- en schelpdieren (zoals garnalen, mosselen en oesters), zuivelproducten, noten, peulvruchten, havermout en volkoren granen bevatten relatief hoge concentraties zink. Volop variatie aanbrengen in je voedingspatroon geeft daarom de beste kans op voldoende zink-inname. Desondanks is het mogelijk tekorten aan zink op te lopen.

Hoe kom je aan een tekort aan zink?

Zink wordt geabsorbeerd in de dunne darm. Door een tekort aan maagzuur en darm- en spijsverteringsklachten kan deze opname van zink bemoeilijkt worden. Bovendien kan fytinezuur in noten, zaden, granen en peulvruchten de opname flink bemoeilijken, omdat fytinezuur bindt aan mineralen zoals zink, calcium, magnesium en ijzer, waardoor deze niet door de darmwand kunnen worden opgenomen.

Chronische stress, overmatig alcoholgebruik, gebruik van bepaalde medicijnen (waaronder ook de pil) en een genetische aanleg zijn overigens ook mogelijke oorzaken van een zinktekort.

Je herkent een zinktekort aan:

 • Haaruitval
 • Broze nagels of witte vlekjes op de nagel
 • Huidproblemen
 • Veranderingen in smaak en ruiken
 • Terugkerende infecties
 • Vertraagde wondgenezing
 • Lage insulinespiegels

Meten is meer weten

Met een bloedonderzoek kun jij je zink waarden laten toetsen. Maak hier bij twijfel gebruik van. Kan of wil de huisarts niet meewerken? Bestel deze test dan simpel via bloedwaardentest.nl


Zink voorraad aanvullen 

 • Eet gevarieerd en kies regelmatig voor vlees, vis (haring), schaal- en schelpdieren (zoals garnalen, mosselen en oesters), zuivelproducten, noten, peulvruchten, havermout en (glutenvrije) granen.
 • Eet jij geen zuivel en volkorenproducten? Zorg er dan voor dat je regelmatig deze voedingsmiddelen nuttigt: oesters, hennepzaad, pompoenpitten, cacao, lever, rundvlees, cashewnoten en sesamzaad.
 • Eet jij plantaardig, ben je vegetariër of kom je met voeding niet op aan goede waarden? Overweeg dan zeker zinksuppletie.

Kies je voor suppletie? Let dan op de volgende tips:

 • Bij voorkeur na bloedonderzoek en onder begeleiding van een arts/ therapeut met ervaring op dit gebied.
 • Hou een maximale dagdosering van 30 mg aan. Een dosis boven de 40 mg zou voor tekorten aan koper kunnen leiden.
 • Ga je zink voor langere tijd slikken? Kies dan voor een merk die zink en koper combineert.
 • Slik zink altijd bij een maaltijd, anders kun je erg misselijk worden.
 • Pas op bij nierproblemen; Merk je misselijkheid, braken, hoofdpijn of een metaalachtige smaak na gebruik supplement stop dan, wellicht slik je te veel voor wat je lichaam nodig heeft.

Goede opties:

Beide supplementsvormen zijn via diverse webshops te verkrijgen. Voor beide heb ik een kortingscode, mits je direct bij hen bestelt.
Korting 15% bij Pharma Nord met kortingscode PN7023 (incl gratis verzending)
Korting 10% bij Vitakruid met kortingscode happy10

VIND JE DIT INTERESSANT?

Wil je meer weten over de invloed van voeding op je schildkliergezondheid? En wil jij tegelijkertijd meer leren over het verbeteren van je spijsvertering, verminderen van insulineresistentie en het dichten van een lekkende darm en ontdekken of alledaagse voedingsmiddelen ook bij jou je herstel blokkeren?

Start dan vandaag nog met de zelfstandig te volgen cursus Voeding en Hashimoto. Of kies voor de voordelige combi-bundel Voeding & Afvallen met Hashimoto. 

Misschien vind je dit ook interessant…

Omega 3 en Hashimoto

Omega 3 en Hashimoto

We zijn opgegroeid met de notie dat vet onze grootste vijand is. Bijna alle producten in het winkelschap zijn immers verkrijgbaar in een vetvrije of vetarme variant. En alhoewel sommige vormen van vet zeker schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid, zijn er ook...

Lees meer
B12 en de schildklier

B12 en de schildklier

Vitamine B12 is essentieel voor allerlei systemen in het lichaam, waaronder een goede werking van het zenuwstelsel en immuunsysteem, maar ook voor de productie van energie, DNA en de rode bloedcellen. Bij een tekort aan vitamine B12 kan minder DNA worden aangemaakt,...

Lees meer
Tyrosine en schildklierhormoon

Tyrosine en schildklierhormoon

Bij de aanmaak van schildklierhormoon zijn 4 belangrijke elementen nodig: jodium, tyrosine, TPO en Thyreoglobuline.  Allereerst wordt jodium vanuit het bloed in de schildklierblaasjes gebracht, waar het door TPO (thyreoperoxidase) wordt omgezet in actief jodium. In...

Lees meer