Zink is één van de belangrijkste mineralen in ons lichaam. Zo speelt zink een belangrijke rol in een goede schildklierwerking, de werking van het immuunsysteem, de hersenwerking, vruchtbaarheid en reproductie, je haar, huid en nagels en de regulering van de stressreactie en de bloedsuikerspiegel. Ook is zink nodig bij de opbouw van eiwitten en daarmee dus ook de groei en herstel van beschadigd weefsel, waaronder de opbouw van de darmwand. Een echte allrounder dus.

De rol van zink voor de schildklier

Zink is een belangrijk mineraal voor mensen met de ziekte van Hashimoto. Zink is namelijk betrokken bij een aantal cruciale processen. Ik zet er een aantal voor je op een rij.

  • Productie TSH; bij een tekort aan zink wordt er minder of geen TSH aangemaakt, wat resulteert in minder T4 en T3.
  • Omzetting schildklierhormoon: zink is ook (net als selenium) een essentieel onderdeel van het enzym dejodase, dat T4 omzet in de actieve vorm T3. Als zink laag is, kan deze omzetting naar T3 niet plaatsvinden.
  • Regulering antistoffen: lage metingen voor zink worden in verband gebracht met verhoogde levels van de antistoffen anti-TPO en anti-Tg bij schildklierpatiënten.
  • Stevige tight junctions; zink houdt de tight junctions van de darmwand stevig en sterk, waardoor een tekort aan zink kan bijdrage tot ontwikkeling en in stand houding van een lekkende darm.

Van zink wil je dus geen tekorten hebben.

Hoe kom je aan zink?

Zink krijg je binnen via je voeding. Vooral vlees, vis (haring), schaal- en schelpdieren (zoals garnalen, mosselen en oesters), zuivelproducten, noten, peulvruchten, havermout en volkoren granen bevatten relatief hoge concentraties zink. Volop variatie aanbrengen in je voedingspatroon geeft daarom de beste kans op voldoende zink-inname. Desondanks is het mogelijk tekorten aan zink op te lopen.

Hoe kom je aan een tekort aan zink?

Zink wordt geabsorbeerd in de dunne darm. Door een tekort aan maagzuur en darm- en spijsverteringsklachten kan deze opname van zink bemoeilijkt worden. Bovendien kan fytinezuur in noten, zaden, granen en peulvruchten de opname flink bemoeilijken, omdat fytinezuur bindt aan mineralen zoals zink, calcium, magnesium en ijzer, waardoor deze niet door de darmwand kunnen worden opgenomen.

Chronische stress, overmatig alcoholgebruik, gebruik van bepaalde medicijnen (waaronder ook de pil) en een genetische aanleg zijn overigens ook mogelijke oorzaken van een zinktekort.

Je herkent een zinktekort aan:

  • Haaruitval
  • Broze nagels of witte vlekjes op de nagel
  • Huidproblemen
  • Veranderingen in smaak en ruiken
  • Terugkerende infecties
  • Vertraagde wondgenezing
  • Lage insulinespiegels

Meten is meer weten

Met een bloedonderzoek kun jij je zink waarden laten toetsen. Maak hier bij twijfel gebruik van. Kan of wil de huisarts niet meewerken? Bestel deze test dan simpel via bloedwaardentest.nl


Zink voorraad aanvullen 

  • Eet gevarieerd en kies regelmatig voor vlees, vis (haring), schaal- en schelpdieren (zoals garnalen, mosselen en oesters), zuivelproducten, noten, peulvruchten, havermout en (glutenvrije) granen.
  • Eet jij geen zuivel en volkorenproducten? Zorg er dan voor dat je regelmatig deze voedingsmiddelen nuttigt: oesters, hennepzaad, pompoenpitten, cacao, lever, rundvlees, cashewnoten en sesamzaad.
  • Eet jij plantaardig, ben je vegetariër of kom je met voeding niet op aan goede waarden? Overweeg dan zeker zinksuppletie.

Kies je voor suppletie? Let dan op de volgende tips:

  • Bij voorkeur na bloedonderzoek en onder begeleiding van een arts/ therapeut met ervaring op dit gebied.
  • Hou een maximale dagdosering van 30 mg aan. Een dosis boven de 40 mg zou voor tekorten aan koper kunnen leiden.
  • Ga je zink voor langere tijd slikken? Kies dan voor een merk die zink en koper combineert.
  • Slik zink altijd bij een maaltijd, anders kun je erg misselijk worden.
  • Pas op bij nierproblemen; Merk je misselijkheid, braken, hoofdpijn of een metaalachtige smaak na gebruik supplement stop dan, wellicht slik je te veel voor wat je lichaam nodig heeft.

Goede opties:

Beide supplementsvormen zijn via diverse webshops te verkrijgen. Voor beide heb ik een kortingscode, mits je direct bij hen bestelt.
Korting 15% bij Pharma Nord met kortingscode PN7023 (incl gratis verzending)
Korting 10% bij Vitakruid met kortingscode happy10

VIND JE DIT INTERESSANT?

Wil je meer weten over de invloed van voeding op je schildkliergezondheid? En wil jij tegelijkertijd meer leren over het verbeteren van je spijsvertering, verminderen van insulineresistentie, het dichten van een lekkende darm en ontdekken of alledaagse voedingsmiddelen ook bij jou je herstel blokkeren?

En wil je daarnaast ook aan de slag met je slaap, beweging en het tot rust brengen van het immuunsysteem en het stress-systeem?
Wil jij slimme tools krijgen, waarmee jij met de juiste mindset gericht gaat werken aan het verminderen van je klachten? En dit alles op zo'n manier dat je het niet alleen volhoudt, maar ook nog leuk gaat vinden?

Start dan vandaag nog met de zelfstandig te volgen e-cursus Boost je Schildklier Gezondheid. Inclusief Routekaarten voor het verminderen van vermoeidheidsklachten, duurzaam gewichtsverlies en het verminderen van mentale klachten.
Kortom: de meest complete e-cursus voor mensen met een trage schildklier. Een must-have voor iedereen met een trage schildklier die naast het slikken van medicatie zelf de regie in handen willen nemen om zo die restklachten weg te gaan strepen.

Misschien vind je dit ook interessant…

Allergisch of intolerant?

Allergisch of intolerant?

Veel mensen kunnen zonder dit duidelijk te merken reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Die reacties kunnen zich uiten in spijsverterings- en darmproblemen, maar ook in huidklachten en problemen met de luchtwegen. Bij deze reacties kan er sprake zijn van een...

Lees meer
Voeding als medicijn – Suiker

Voeding als medicijn – Suiker

Bij de diagnose trage schildklier krijg je vaak niet veel informatie van je arts(en), behalve uitleg over de medicatie die je dagelijks moet gaan slikken. Wanneer de bloedwaarden stabiliseren, maar klachten van vermoeidheid, brainfog, somberheid, gewichtstoename of...

Lees meer
Voeding als medicijn – Alcohol

Voeding als medicijn – Alcohol

Bij de diagnose trage schildklier krijg je vaak niet veel informatie van je arts(en), behalve uitleg over de medicatie die je dagelijks moet gaan slikken. Wanneer de bloedwaarden stabiliseren, maar klachten van vermoeidheid, brainfog, somberheid, gewichtstoename of...

Lees meer