Er wordt veel geschreven over ‘de juiste voeding’ bij Hashimoto. Zo lees je vast regelmatig over de schadelijke gevolgen van het eten en drinken van gluten, zuivel, soja, suiker, koffie en ga zo nog maar even door. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Want alhoewel bijna al deze voedingsmiddelen positieve eigenschappen hebben, is er een reden waarom deze voedingsstoffen juist voor Hashimoto patiënten die hun klachten willen verminderen, géén goede keuze zijn. Tijd voor een serie blogs over de werking van deze voedingsstoffen in relatie tot Hashimoto. In deel 1 uit deze serie heb je al kennis gemaakt met gluten, vandaag staat zuivel centraal.

“Melk is goed voor elk”

Wie is er niet met deze slogan opgegroeid. Ik wel in ieder geval. Bij ons ging niemand de deur uit zonder een ontbijt van een bruine boterham met boter en kaas én een glas melk. Ik ben er groot en sterk van geworden. Of toch niet? Helaas is dit niet het beste ontbijt voor iedereen. En waarschijnlijk ook niet voor jou. Veel mensen reageren niet goed op het eten en drinken van zuivelproducten. Deze reacties kunnen we onderverdelen in twee categorieën:

Koemelk-allergie:

Mensen met een koemelk-allergie krijgen een allergische reactie op het eiwit caseïne in koemelk. De caseïne in de melk van geiten en schapen verschilt van de caseïne in koemelk. Wellicht heb je daar wel eens over gelezen. Koemelk bevat caseïne type A1 en geiten- en schapenmelk bevat caseïne type A2. Door dit kleine verschil kunnen mensen met een koemelk-allergie soms wel goed reageren op melk, yoghurt en kaas van geiten en schapen. Bij een koemelk-allergie komt het immuunsysteem in actie zodra de A1 caseïne wordt afgebroken en delen ervan de bloedbaan betreden. Klachten bij een koemelk-allergie:

  • maag- en darmklachten
  • huidklachten
  • problemen met de luchtwegen

Lactose-intolerantie:

Mensen met een lactose-intolerantie kunnen het melksuiker lactose niet goed verteren, omdat ze over te weinig verteringsenzym lactase beschikken. Lactase wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Bij een tekort aan lactase komt lactose onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm, de darmflora, gaan lactose ‘vergisten’. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. We spreken dan van lactose-intolerantie. De lactose in geiten- en schapenmelk is overigens dezelfde, waardoor producten van deze dieren bij mensen met een lactose-intolerantie dezelfde klachten geven. Klachten bij lactose-intolerantie:

  • buikpijn,
  • buikkrampen
  • winderigheid
  • misselijkheid

Als je zuivelvrij gaat eten is het nuttigen van lactose vrije producten dus NIET de oplossing. Je eet dan simpelweg zuivel waar alleen de lactose is uitgehaald en de caseïne nog in zit. (Of je koopt een product waar het spijsverteringsenzym lactase aan is toegevoegd, zodat je lactose beter verteert.)

Veelgestelde vraag: Maar loop ik dan geen tekorten aan calcium op? 

Nee, dat is zeker niet het geval als je gewoon gezond eet.  En dan doel ik op voldoende groene groenten, (met als topper boerenkool), noten (met als topper amandelen) lijnzaad, peulvruchten en gedroogde kruiden. Kortom, een dreigend tekort aan calcium kan geen reden zijn om je darmen niet eens wat rust te gunnen.

Omdat veel van bovenstaande klachten door meerdere voedingsmiddelen veroorzaakt kunnen worden, denk je nu misschien dat dit op jou niet van toepassing is. Ook ik wilde hier als fervent kaas-liefhebber niet aan. Totdat ik toch zes weken alle zuivel uit mijn voedingspatroon schrapte en daarna een cappuccino dronk. Mijn darmen reageerde direct. Helaas, het zuiveldilemma gold toch ook voor mij. En alsof dat niet erg genoeg was, leerde ik meer over het voor mij belangrijkste argument om zuivel definitief te schrappen….

 

Moleculaire nabootsing

In Voeding als medicijn – deel 1: Gluten heb je al kennisgemaakt met het systeem van moleculaire nabootsing. In het Engels wordt dit molecular mimicry genoemd. Voor het geval je deel 1 nog niet gelezen hebt, zal ik het nog een keer uitleggen.

Ons immuunsysteem beschermt ons tegen gevaarlijke invloeden. Het immuunsysteem ruimt zowel schadelijke indringers van buitenaf als ook beschadigde of dode lichaamseigen celresten op. Al deze indringers en lichaamseigen cellen hebben een specifieke moleculaire structuur. Om zo efficiënt mogelijk te werken, maakt het immuunsysteem antistoffen tegen veel voorkomende indringers. Zo kan het snel handelen en besparen we tijd tijdens dit gevaar.

De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem per ongeluk antistoffen heeft aangemaakt tegen het lichaamseigen enzym TPO. TPO is een enzym dat betrokken is bij de aanmaak van schildklierhormoon en bevindt zich met name in de schildklier.

Helaas voor ons lijkt de moleculaire structuur van TPO erg veel op de moleculaire structuur van gluten én caseïne.

En waarom is dit nu zo erg zou je zeggen? Gluten heeft een invloed op de aanmaak van zonuline; een stofje dat de doorlaatbaarheid van je darmwand vergroot. Gluten regelen met de activatie van zonuline hun eigen doortocht door je darmwand naar je bloedbaan. Omdat gluten niet in je bloedbaan thuishoren, beschikken velen van ons over antistoffen tegen gluten. En omdat de moleculaire structuur van gluten lijkt op die van caseïne en TPO zullen ook deze twee eiwitten aangevallen kunnen worden.

Dus; zodra je gluten of caseïne eet, loop je het risico dat de antistoffen tegen gluten en/of caseïne ook jouw TPO scant, herkent en vernietigt. Iedere keer dat de antistof een indringer herkent, terecht of niet, wordt jouw immuunsysteem actief en zal de antistof zich explosief gaan vermenigvuldigen om het gevaar te bedwingen. Deze antistoffen kunnen tot wel 6 maanden aanwezig blijven in je bloed. Dus: als je de aanvallen op jouw schildklier wil verminderen, dan is het schrappen van zuivel naast gluten een logische keuze.

Binnen het Hashimoto Eliminatiedieet® onderzoek jij of er van deze gevoeligheid voor gluten (en zuivel) ook bij jou sprake is. Wil jij dit voor jezelf onderzoeken? Overweeg dan eens het Hashimoto Eliminatiedieet®.

Op basis van mijn specialistische opleidingen op dit gebied en mijn jarenlange ervaring met begeleiding van patiënten bij dit dieet, heb ik mijn eigen methode ontwikkeld; het Hashimoto Eliminatiedieet®. Deze heb ik gebundeld in een lesboek (pdf) met bijbehorend dik recepten e-book. Ze maken onderdeel uit van de e-cursus Voeding en Hashimoto. (Of kies voor de voordelige combi-bundel Voeding en Afvallen). Met deze e-cursus heb jij alle tools in handen om jouw voeding te optimaliseren voor jouw herstel.

Misschien vind je dit ook interessant…

Omega 3 en Hashimoto

Omega 3 en Hashimoto

We zijn opgegroeid met de notie dat vet onze grootste vijand is. Bijna alle producten in het winkelschap zijn immers verkrijgbaar in een vetvrije of vetarme variant. En alhoewel sommige vormen van vet zeker schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid, zijn er ook...

Lees meer
B12 en de schildklier

B12 en de schildklier

Vitamine B12 is essentieel voor allerlei systemen in het lichaam, waaronder een goede werking van het zenuwstelsel en immuunsysteem, maar ook voor de productie van energie, DNA en de rode bloedcellen. Bij een tekort aan vitamine B12 kan minder DNA worden aangemaakt,...

Lees meer
Tyrosine en schildklierhormoon

Tyrosine en schildklierhormoon

Bij de aanmaak van schildklierhormoon zijn 4 belangrijke elementen nodig: jodium, tyrosine, TPO en Thyreoglobuline.  Allereerst wordt jodium vanuit het bloed in de schildklierblaasjes gebracht, waar het door TPO (thyreoperoxidase) wordt omgezet in actief jodium. In...

Lees meer