Er wordt veel geschreven over ‘de juiste voeding’ bij Hashimoto. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Want alhoewel bijna al deze voedingsmiddelen positieve eigenschappen hebben, is er een reden waarom deze voedingsstoffen juist voor Hashimoto patiënten die hun klachten willen verminderen, géén goede keuze zijn.

Tijd voor een serie blogs over de werking van deze voedingsstoffen in relatie tot Hashimoto. In deel 3 staat alcohol centraal.

 

Ontspanning en gezelligheid

Alcohol blijft voor veel mensen een gevoelig onderwerp. Alcohol geeft veel mensen een gevoel van ontspanning en/of gezelligheid. En wanneer je er doorheen zit, doodmoe bent, of het liefst gaat slapen kan alcohol je net dat zetje geven om het toch vol te houden op die verjaardag.

Maar schijn bedriegt. Achter de schermen, in je lichaam, maakt alcohol meer kapot dan je lief is en waar je je waarschijnlijk op dit moment bewust van bent. Zeker met Hashimoto is het verstandiger om de alcohol te laten staan.

Ik weet het, ik zal met verdomd goede argumenten moeten komen wil ook jíj je wijntje laten staan. Oké, daar gaan we:

 • Alcohol is een zeer belastend gif voor je lichaam. Je lever kiest het afbreken van alcohol altijd als hoogste prioriteit boven al zijn andere taken. Andere werkzaamheden moeten hierdoor wachten. De wachtende processen zijn onder ander het afbreken van oude hormonen zoals oestrogeen, de diverse detoxificatie werkzaamheden, maar ook de omzetting van T4 naar T3.
 • En wist jij, dat overschotten oud oestrogeen worden omgezet in transporteiwitten voor jouw schildklierhormoon? En dat je met een overschot aan transporteiwitten in je bloed minder werkzaam schildklierhormoon overhoudt?
 • Overmatig alcoholgebruik vermindert de activiteit van het enzym 5’-deiodinase, dat verantwoordelijk is voor de correcte omzetting van T4 naar T3. Alcohol zorgt ervoor dat de verkeerde molecuul wordt afgeknipt, waardoor er rT3 ontstaat. En rT3 heeft een tegengestelde werking als T3. Het zet je metabolisme in de cellen niet aan, maar zet de cellen juist in een energie-bespaar-stand.
 • Overmatig alcoholgebruik kan ook de afgifte van TSH verminderen, waardoor de schildklier minder signalen krijgt om schildklierhormoon aan te maken.
 • En de klapper van de week: overmatig alcoholgebruik leidt tot cellulaire toxiciteit in de schildklier. In normaal Nederlands betekent dit dat de cellen in je schildklier kapot gaan, waardoor op termijn je schildklierweefsel zelfs kan krimpen!

Wat wel of niet overmatig alcoholgebruik is, laat ik graag aan jou zelf over. Jij weet hoeveel je drinkt en jij weet ook echt wel of dit binnen de acceptabele grenzen valt of niet.[/vc_column_text][vc_column_text]

Heldere grenzen

Ik weet als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om de alcohol te laten staan. Mijn wijntje (of beter gezegd mijn wijntjes) hielp mij in tijden van weinig energie de week door. Door de verdovende werking van de alcohol had ik minder last van mijn pijntjes en klachten en kon ik nog nét even doorgaan om toch die opdracht af te ronden of naar dat etentje te gaan. Terwijl ik daar eigenlijk veel te moe voor was. Alcohol hield me op de been en gaf me net dat zetje om gezellig mee te kunnen draaien in de samenleving.

Inmiddels heb ik de knop omgezet. Naast alle hierboven beschreven voordelen, voel ik door deze helderheid mijn grenzen beter aan, slaap ik beter en voel ik me energieker.

Ik hoor je denken: verdorie, kom niet aan mijn wijntje. Maar toch ga ik je uitdagen om (de komende weken) de alcohol te laten staan. Mocht dit echt niet lukken, beperk je dan tot een à twee glazen per week.

11 Reacties

 1. Helen

  geweldig

 2. Charlotte

  Ik vind alcohol gelukkig niet lekker en drink het zelden. Waarschijnlijk wist mijn lijf zelf al wat niet goed was. Echter heeft mijn lever al wel schade en zijn de waarden in het bloed er niet goed van. Waar komt dat dan vandaan? Ben al glutenvrij en eet veel groenten.

 3. Evh

  Duidelijk, wat drink je op een feestje, avondje uit? Frisdrank is zeker nix, hele avond thee kan ook niet. Wat kies je dan?

 4. Vera van Happy Hashimoto

  Hoi Charlotte,
  Dat is voor mij lastig te zeggen. Een lever kan ook in moeilijkheden komen door andere oorzaken dan alcohol. Denk hierbij aan genetische aanleg, infecties, medicijngebruik, overgewicht en diabetes. Als je waardes niet verbeteren door de gezonde levensstijl kun je vragen aan je arts of hij/zij verder wil kijken wat er aan de hand kan zijn.

 5. Vera van Happy Hashimoto

  Hoi Evh,
  Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik niet regelmatig op feestjes sta, waar dit een probleem is. Steeds vaker zijn er fijne alcoholvrije opties aanwezig. De meeste restaurants en bars hebben tegenwoordig ook alcoholvrije cocktails.
  Mijn oud-collega is zojuist een nieuwe site gestart vol met alcoholvrije alternatieven. Ze heeft ook een FacebookPagina: @freshxmojo. Fresh Mojo

 6. Debbie

  Ik drink geen alcohol omdat ik na het drinken van 1 alcoholisch drankje slecht slaap en de volgende dag een mega kater heb, maar ondanks dat heb ik regelmatig hoge leverwaardes. Nu vraag ik mij af hoe dat kan

 7. Yvonne Bergwerff

  Bedankt Vera, voor dit artikel. Eerste keer dat ik je tegenkom. Heb al 17 jaar Hashimoto maar nooit voedingsadviezen gekregen. 25 kilo aan gekomen, obesitas en veel pijnklachten en vermoeidheden.

  Nu heb ik ook een artikel gelezen waarin een onderzoek staat dat mensen met Hashimoto baat hebben bij:, glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij, sojavrij en in mindere mate ei vrij, noten en zadenvrij. Heb je daar ook ervaring mee?

  Ik ben nu glutenvrij aan het uit proberen en zuivelvrij. Het wijntje is inderdaad een dingetje maar met jouw uitleg zeker van plan dit proberen te laten staan ja. Nam wel biologische rode wijn maar vermoed dat dit ook niet zou moeten

  Dr Izabella Wentz, PharmD schreef het artikel wat ik aanhaal trouwens.
  Thyroid Pharma is de website

  Zijn er Nederlandse gerelateerde onderzoeken?
  88% verbeterd bij glutenvrij
  87% verbeterd bij suikervrij
  81% verbeterd bij graanvrij in.combi met Paleo
  79% verbeterd bij zuivelvrij
  63% verbeterd bij sojavrij
  48% verbeterd bij eieren vrij
  47% verbeterd bij nachtschade vrij
  7% verbeterd bij alle zadenvrij

  Zelf heb ik intolerantie en of allergie voor zuivel, sommige noten als walnoten, hazelnoten, ook voor soja (zwelling huig hierbij en de genoemde noten), diaree bij gluten en zuivel. Plus nachtschade intolerantie via bloedanalyse. Geen last van maar las dat dit ook anti werkt met de stofwisseling bij Hashimoto
  Benieuwd of je hier ervaring mee hebt

  Groetjes Yvonne Bergwerff

 8. Vera van Happy Hashimoto

  Hoi Debbie, Waarschijnlijk reageer jij zo heftig op alcohol, vanwege je slechte leverwaarden. Je lever heeft het duidelijk iets moeilijker met het afbreken van alcohol. Waar dat aan ligt kan vele oorzaken hebben en een trage schildklier helpt daar ook niet bij. Neem contact op met je huisarts om te kijken hoe je dit kunt uitzoeken. Zie ook het blog over histamine. Is dit voor jou ook herkenbaar?

 9. Vera van Happy Hashimoto

  hoi Yvonne, Helaas zijn er naar mijn weten nog geen Nederlandse onderzoeken gedaan. Wel is er recentelijk weer een onderzoek gedaan naar het AIP – Auto-Immuun Protocol dieet. Conclusie was dat dit in veel gevallen goede resultaten behaalt.
  Zelf heb ik dit pittige eliminatiedieet ook een half jaar gevolgd en inderdaad; klachten en kilo’s verdwenen, maar het was voor mij te zwaar om vol te houden. Wel heb ik daardoor ontdekt dat ik erg gevoelig ben voor gluten, zuivel en eieren.

  Het is het onderzoeken waard als je al veel intoleranties hebt. het nadeel is alleen wel, dat je erg eenzijdig gaat eten én omdat het zwaar is trekt het een wissel op je mentale welzijn.

 10. maasja

  dag, kan iemand mij vertellen wat de relatie hashimoto en nachtschade is? en waar zou ik er meer over kunnen lezen? hoe komt het dat je met hashimoto makkelijk intolerant bent voor allerlei voeding? ik word heel moe van nachtschade en en houd vocht vast. is de tolerantie de oorzaak van de hashimoto of is het een symptoom? wordt de hashimoto erger door voeding die niet goed valt? groet m.

 11. Vera van Happy Hashimoto

  Hoi Maasja,

  De relatie tussen voedselintoleranties en Hashimoto is te vinden in de darmen. Veel mensen met Hashimoto hebben last van een lekkende darm, waardoor onverteerde voedingsresten en schadelijke stoffen de bloedbaan kunnen betreden. (Sterker nog een lekkende darm wordt genoemd als voorwaarde voor het ontwikkelen van Hashimoto.)
  Hierdoor reageert je immuunsysteem wanneer er voedingsresten doorglippen die niet in ons bloed thuishoren. Met Hashimoto ben je door die lekkende darm dus gevoeliger voor bepaalde voedingsmiddelen, omdat deze van nature minder goed verteerd worden en zo in te grote brokken je bloedbaan kunnen betreden.

  Mijn collega Ruud Rotteveel heeft hier een goed artikel over geschreven. https://www.revolutionairgezond.nl/angstendepressie/gevaren-lectinen-gezonde-voeding/

  Je bent met Hashimoto (of beter gezegd: met een lekke darm) gevoeliger voor voedselintoleranties. En door de activatie van je immuunsysteem verergert dit jouw klachten. Als je de lekke darm dicht zal dit je klachten verminderen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *