Bij de diagnose trage schildklier krijg je vaak niet veel informatie van je arts(en), behalve uitleg over de medicatie die je dagelijks moet gaan slikken. Wanneer de bloedwaarden stabiliseren, maar klachten van vermoeidheid, brainfog, somberheid, gewichtstoename of spier- en gewrichtspijnen aanhouden, dan is er doorgaans weinig hulp. Ermee leren leven is dan een veelgehoord advies. Dat is jammer, want met deze mededeling verdwijnt niet alleen ieder perspectief op verbetering, het nodigt ook niet uit om zelf in actie te komen en de regie over je eigen gezondheid te pakken. In mijn ogen een gemiste kans.
Met voeding en leefstijl kun jij je lichaam ondersteunen, waardoor klachten kunnen afnemen. Maar in de wirwar aan websites en experts die adviezen geven is het soms lastig keuzes maken. Op hashimoto.nl vind je achtergrondinformatie over de werking van je lichaam en manieren om deze processen te ondersteunen. Op basis van deze weetkracht kun jij beter keuzes maken. In een serie artikelen bespreek ik voedingskeuzes bij een trage schildklier. In dit artikel bespreek ik alcohol.
Alcohol en de trage schildklier
Alcohol blijft voor veel mensen een gevoelig onderwerp. Alcohol geeft veel mensen een gevoel van ontspanning en/of gezelligheid. En wanneer je erdoorheen zit, doodmoe bent of het liefst gaat slapen kan alcohol je net dat zetje geven om het toch vol te houden op die verjaardag. Maar schijn bedriegt. Achter de schermen, in je lichaam, maakt alcohol meer kapot dan je lief is en meer ook dan waar je je waarschijnlijk op dit moment bewust van bent. Denk hierbij aan het effect op de lever, op de darmen, op de slaapkwaliteit en op de schildklier zelf. Zeker met een trage schildklier en/of de ziekte van Hashimoto is het daarom verstandiger om de alcohol te laten staan. Alcohol is niet voor niets een van de vijf voedingsmiddelen die een vast onderdeel vormen van het Hashimoto Eliminatiedieet.
Effect op de leverwerking
Alcohol is een zeer belastend gif voor het lichaam en wordt door de lever afgebroken. Omdat alcohol zo’n grote bedreiging is voor het lichaam zal de lever het afbreken van alcohol altijd hoge prioriteit geven, waardoor andere taken moeten wachten. Een van die wachtende taken is het omzetten van T4 in de actieve vorm T3. Bij dit afbraakproces van alcohol kan de lever overigens zelf ook beschadigen.
Effect op de darmwerking
Alcohol heeft ook een groot nadelig effect op de darmwerking en wel op diverse manieren:
- Voedingsbodem voor verkeerde bacteriën: alcohol vormt de ideale voeding voor gramnegatieve bacteriën, waardoor er een disbalans in de darmflora ontstaat. Hierdoor komt de omzetting van schildklierhormoon en de aanmaak van andere stoffen zoals neurotransmitters in het gedrang;
- Activeren zonuline: alcohol activeert zonuline, wat de tight junctions van de darmwand opent, maar ook direct de naastgelegen adherent junctions opent, waardoor er grotere moleculen de darmwand kunnen passeren. Endotoxines, het restproduct dat achterblijft na het afsterven van gramnegatieve bacteriën, kunnen nu ongehinderd de bloedbaan betreden wat leidt tot laaggradige ontstekingen;
- Beschadiging darmvilli: alcohol beschadigt de darmvilli waardoor er ook bij matig alcoholgebruik een verslechterde opname van voedingsstoffen mogelijk is;
- Activeren mastcellen: overmatig gebruik van alcohol activeert de mastcellen in het darmslijmvlies, die ontstekingsbevorderende stoffen produceren en afgeven. Hiermee werkt alcohol ontstekingsbevorderend in de darm;
- Snellere transitietijd: om de giftige stof sneller te kunnen lozen, wordt de transitietijd in de darm versneld, wat tot diarree kan leiden, maar ook een verminderde opname van voedingsstoffen.
Effect op slaapkwaliteit
Alcohol kan verdoven, waardoor het voelt alsof je gemakkelijker in slaap valt, maar dat lijkt maar zo. Alcohol vermindert je slaapkwaliteit. Zelfs een paar glazen zorgen er al voor dat je remslaap drastisch afneemt. In de remslaap worden de afvalstoffen in de hersenen van die dag afgevoerd. Deze belangrijke slaapfase wil je niet missen.
Effect op schildklier zelf
Overmatig of chronisch alcoholgebruik kan de afgifte van TSH verminderen, waardoor de schildklier minder signalen krijgt om schildklierhormoon aan te maken. Daarnaast heeft alcohol een direct toxisch effect op de schildkliercellen, waardoor deze kapotgaan. Na langdurig regelmatig gebruik kan alcohol het schildklierweefsel laten krimpen.
Nu je al deze effecten van alcohol op een rijtje ziet, begrijp je denk ik dat alcohol absoluut een plek verdient in het Hashimoto Eliminatiedieet.
Wat is teveel alcohol?
Ik weet als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om de alcohol te laten staan. Mijn wijntje (of beter gezegd mijn wijntjes) hielp mij in tijden van weinig energie de week door. Door de verdovende werking van de alcohol had ik minder last van mijn pijntjes en klachten en kon ik nog nét even doorgaan om toch die opdracht af te ronden of naar dat etentje te gaan. Terwijl ik daar eigenlijk veel te moe voor was. Alcohol hield me op de been en gaf me net dat zetje om gezellig mee te kunnen draaien in de samenleving.
Maar schijn bedriegt. Door deze verdoving gong ik ook geregeld over mijn eigen grenzen heen. Herken jij je in deze laatste alinea? Ga de uitdaging met jezelf aan en laat de alcohol een poosje staan. Mocht dit echt niet lukken, beperk je dan tot een à twee glazen per week.
Wil jij de uitdaging aan gaan en alcohol als onderdeel van het Hashimoto Eliminatiedieet een tijdje schrappen? Dan heb ik nog een tip voor je.
Op basis van mijn specialistische opleidingen op dit gebied en mijn jarenlange ervaring met begeleiding van patiënten bij eliminatiediëten, heb ik mijn eigen methode ontwikkeld; het Hashimoto Eliminatiedieet®.
Deze methode richt zich op de vijf voedingsmiddelen die bij mensen met Hashimoto het vaakst voor problemen zorgen: gluten, zuivel, soja, alcohol, toegevoegde suikers. Deze methode is daardoor niet alleen relaxter in uitvoering, maar ook effectiever.
Met mijn nieuwste boek Het Hashimoto Eliminatiedieet haal jij deze methode in huis en kun je op relaxte wijze dit Eliminatiedieet correct uitvoeren. Je bestelt dit boek hier of via bol.com. (Ook als boek voor de e-reader beschikbaar via bol.com. )
Misschien vind je dit ook interessant…
B12 en de schildklier
Vitamine B12 is essentieel voor allerlei systemen in het lichaam, waaronder een goede werking van het zenuwstelsel en immuunsysteem, maar ook voor de productie van energie, DNA en de rode bloedcellen. Bij een tekort aan vitamine B12 kan minder DNA worden aangemaakt,...
Omega 3 en Hashimoto
We zijn opgegroeid met de notie dat vet onze grootste vijand is. Bijna alle producten in het winkelschap zijn immers verkrijgbaar in een vetvrije of vetarme variant. En alhoewel sommige vormen van vet zeker schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid, zijn er ook...
Calcium en schildklierhormoon
Calcium is een zeer belangrijk mineraal, dat in grote hoeveelheden in het lichaam voorkomt. Het merendeel van alle calcium ligt opgeslagen in botten en tanden. Calcium is nodig voor stevige botten en botopbouw, maar is ook van cruciaal belang voor een gezond...