Vitamine D speelt (samen met Omega 3) een belangrijke rol in het immuunsysteem. Vitamine D helpt bij het afronden van ontstekingen en kan hiermee auto-immuunziektes reguleren en voorkomen. Daarnaast is vitamine D ook belangrijk voor een gezonde groei en ontwikkeling en helpt het bij de opname van calcium, waardoor botten sterk blijven. Ook speelt vitamine D een belangrijke rol bij het reguleren van stemming en emoties en het voorkomen van depressie.
Vooral de rol die vitamine D speelt in de regulering van het immuunsysteem is voor mensen met de ziekte van Hashimoto van belang. Studies hebben aangetoond dat vitamine D helpt bij het verlagen van de antistoffen anti-TPO en anti-TG. Tegelijkertijd verhoogt vitamine D het aantal regulerende T cellen, die ontstekingen helpen afronden. Voldoende vitamine D is dus extra belangrijk bij een auto-immuunziekte en zeker bij de ziekte van Hashimoto.
Hoe kom je aan vitamine D?
Je lichaam maakt zelf vitamine D aan. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan direct zonlicht (UV-B stralen) wordt vanuit cholesterol vitamine D aangemaakt. Onze primaire bron van vitamine D is daarom zonlicht.
Vitamine D kun je ook uit voeding halen, alhoewel dit zelden voldoende is. Vitamine D komt van nature maar in heel weinig voedingsmiddelen voor. Om deze reden zijn veel voedingsmiddelen verrijkt met vitamine D. Je vindt vitamine D in vis (zalm, forel, levertraan, sardines, tonijn), eieren (vooral de dooiers), champignons (rauw) en in met vitamine D verrijkte producten zoals melk, yoghurt, plantaardige melk en sinaasappelsap.
Hoe kom je aan een tekort aan vitamine D?
Te weinig zonlicht
Alhoewel zonlicht alom verkrijgbaar is heeft een groot deel van de bevolking een tekort aan vitamine D. Dit komt deels omdat we door ons werk minder vaak buiten komen, we ons vaker insmeren met zonnebrandcrème, een donkere huidskleur hebben of leven in een deel van de wereld waar niet het hele jaar voldoende zonkracht is om ons op de blote huid van vitamine D te voorzien. De ouder wordende huid kan overigens minder vitamine D aanmaken, waardoor bij oudere mensen het risico op een vitamine D tekort toeneemt.
Opname problemen
Darmklachten en spijsverteringsproblemen kunnen de opname van vitamine D uit voeding verminderen.
Afwijking aan de vitamine D-receptor
Net zoals T3 over een T3-receptor beschikt, heeft ook vitamine D een vitamine D-receptor nodig om zijn werk te kunnen doen. Veel mensen met de ziekte van Hashimoto hebben een afwijking aan deze vitamine D-receptor, waardoor zij meer vitamine D nodig hebben.
Mensen met Hashimoto hebben een drie keer zo grote kans op een vitamine D tekort. Verschillende onderzoeken laten zelfs aantallen zien dat 70% van de mensen met Hashimoto een vitamine D tekort heeft. Dit zijn slechts een paar onderzoeken, maar toch!
Je herkent een vitamine D tekort aan:
Een vitamine D tekort kan veel subtiele klachten geven, die ook aan andere oorzaken kunnen worden toegeschreven, zoals het hebben van een trage schildklier. Ik noem een paar symptomen:
- Vermoeidheid
- Haaruitval
- Spierpijn en zwakte
- Regelmatig last van verkoudheid of ontstekingen.
- Somberheid of depressieve gevoelens
- Verminderde wondgenezing
- Osteoporose
- Veel gaatjes in gebit (cariës)
Meten is meer weten
De referentiewaarden voor vitamine D lopen nogal uiteen. In de reguliere zorg wordt globaal gewerkt met de volgende referentiewaarden voor vitamine D 25(OH)D
Tekort < 50 nmol/L
Twijfel 50 – 80 nmol/L
Voldoende > 80 nmol/L
Binnen de complementaire zorg wordt uitgegaan van optimale bloedwaarden bij ziekte van 100 nmol/L. Bij de ziekte van Hashimoto worden ook wel waarden gehanteerd van 125 nmol/L. Met een bloedonderzoek kun jij je vitamine D status controleren. Prik dus de volgende keer dat jij je schildklierwaarden laat controleren ook gelijk je vitamine D mee!
Supplementen met vitamine D
In Nederland is het alleen tussen mei tot oktober mogelijk om voldoende vitamine D3 in de (onbedekte) huid aan te maken, door tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags ten minste een kwartier tot een half uur buiten in de zon door te brengen. De rest van het jaar zijn we afhankelijk van vitamine D uit voeding en voedingssupplementen.
Kies jij ook voor suppletie van vitamine D? Let dan op de volgende tips:
- Bij voorkeur na bloedonderzoek en onder begeleiding van een arts/ therapeut met ervaring op dit gebied.
- Mijn globale advies zou zijn max3.000 IE (75 mcg) vitamine D per dag te gebruiken en te streven naar een bloedwaarde van boven de 100 nmol/L.
- Contra-indicaties: heb jij last van nierstenen, hypercalcemie of hyerparathyreoidie ga dan niet zelfstandig experimenteren. Heb jij Crohn, reumatoïde artritis of colitis Ulcerosa laat dan voor suppletie eerst zowel je gewone vitamine D waarden en je actieve vitamine D waarden prikken, omdat deze wellicht verhoogd zijn. Suppletie is in dit geval niet aan te raden.
- Gebruik van bepaalde medicijnen kan de werking van vitamine D verminderen, zoals het gebruik van statines, anti-epileptica en corticosteroïden en Lees altijd de bijsluiter of beter nog controleer een veilig gebruik met je behandelend arts.

Wil jij écht begrijpen hoe je jouw lichaam kunt ondersteunen en klachten kunt verminderen?
Ontdek de e-cursus Boost je Schildklier Gezondheid – dé totaaloplossing waarmee je in acht overzichtelijke stappen alle pijlers van een gezonde schildklier aanpakt. Deze diepgaande, praktische cursus geeft je alle kennis en tools om met vertrouwen jouw leefstijl te veranderen en je gezondheid duurzaam te verbeteren. Start vandaag nog en ga bewust, maar relaxt aan de slag.
Direct toegang voor € 488,97 € 199 (of betaal in termijnen)
Inclusief unieke bonussen, zoals mijn 3 boeken als e-boek voor de e-reader en de training Afvallen zonder Dieet!
Misschien vind je dit ook interessant…
Waarom hebben meer vrouwen dan mannen een trage schildklier?
Een trage schildklier (hypothyreoïdie) komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In het geval van de auto-immuunziekte Hashimoto, de meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie, is de verhouding zelfs 10:1. Maar waarom zijn vrouwen zoveel vatbaarder voor...
Is een trage schildklier erfelijk?
Veel mensen met een trage schildklier vragen zich af of deze aandoening erfelijk is. Misschien hebben je moeder, tante of oma ook een schildklierprobleem, en vraag je je af of jij daardoor een verhoogd risico loopt. Of misschien heb je zelf Hashimoto of een trage...
B12 en de schildklier
Vitamine B12 is essentieel voor allerlei systemen in het lichaam, waaronder een goede werking van het zenuwstelsel en immuunsysteem, maar ook voor de productie van energie, DNA en de rode bloedcellen. Bij een tekort aan vitamine B12 kan minder DNA worden aangemaakt,...