WAT IS HASHIMOTO?

De trage schildklier

De schildklier wordt ook wel de motor van het menselijk lichaam genoemd. Dit kleine orgaan is bij ongelooflijk veel processen betrokken, zoals je spijsvertering, vetverbranding, regulering van je lichaamstemperatuur en het ontgiften door je lever. Al deze processen zijn afhankelijk van de juiste hoeveelheid actief schildklierhormoon. En bij een trage schildklier ontstaat een tekort aan dit hormoon en wordt er onvoldoende hormoon omgezet in de actieve, bruikbare variant.

DOOR EEN TRAGE SCHILDKLIER

Kunnen klachten ontstaan, zoals:

Intense vermoeidheid en lusteloosheid

Gewichtstoename, of juist gewichtsverlies 

Kouwelijkheid

Vergeetachtigheid, moeite met concentreren

Pijn in gewrichten

Neerslachtigheid, depressieve gevoelens

Haaruitval, droog of broos haar

Vocht vasthouden

Krakende, hese stem

Zwelling in de hals

Uitvallen buitenzijde wenkbrauwen

Opgeblazen gevoel, verstoppingen

SCHILDKLIER AS

Op basis van één of meerdere van bovenstaande klachten zal de huisarts met behulp van een simpele bloedtest de werking van de schildklier testen. Een (te) hoge TSH-waarde wijst op een tekort aan hormoon en een ‘trage’ schildklier. Een (te) lage TSH-waarde wijst op een teveel aan hormoon en dus een ‘snelle’ schildklier.

Bij een traagwerkende schildklier zal de huisarts starten met het voorschrijven van synthetisch schildklierhormoon. Hierdoor worden de tekorten schildklierhormoon aangevuld. Helaas wordt niet onderzocht waarom deze tekorten zijn ontstaan en of de aangevulde schildklierhormonen ook bruikbaar zijn. En laat dáár nu net de crux liggen.

DE ZIEKTE VAN HASHIMOTO

Een trage schildklier wordt in maar liefst 90% van de gevallen veroorzaakt door een auto-immuunziekte: de ziekte van Hashimoto.

Ons immuunsysteem beschermt ons normaal gesproken tegen ongewilde indringers, zoals een bacterie, virus of andere ziekteverwekker. Bij een auto-immuunziekte gaat er iets mis. Het immuunsysteem ziet lichaamseigen cellen per abuis aan voor indringers en vernietigt deze eigen weefsels. De ziekte van Hashimoto is zo’n auto-immuunziekte.

Ons immuunsysteem ziet cellen van de schildklier als ongewenste indringers en valt deze cellen aan. Hierdoor wordt de schildklier beschadigd en kan steeds minder schildklierhormoon aanmaken. Het lijkt alsof de schildklier trager gaat werken en ziek is, maar in feite is het overactieve immuunsysteem de veroorzaker.

Schildkliermedicatie pakt de tekorten aan schildklierhormoon aan, maar niet de oorzaak. De beschadiging van de schildklier gaat door, waardoor na verloop van tijd steeds meer medicatie nodig is om de tekorten aan te vullen.

Bovendien is medicatie geen garantie voor succes. Je kan je ondanks ‘goede’ bloedwaarden toch slecht voelen. Dit komt doordat schildkliermedicatie doorgaans voor 100% uit synthetisch en inactief schildklierhormoon T4 bestaat. Je lichaam moet deze T4 omzetten naar de actieve, bruikbare vorm T3. En voor dit proces zijn onder andere een rustig immuunsysteem, een gezonde stressreactie, een gezonde spijsvertering, een goed werkende lever én bepaalde voedingsstoffen nodig.

Om je weer goed te gaan voelen moet je dus naast de juiste dosis medicatie óók aan de slag met het optimaliseren van de bruikbaarheid van je schildklierhormoon.

Maar alles begint bij een juiste diagnose. Het is belangrijk dat jij je eigen bloedwaardes kan lezen en interpreteren. Alleen dan kun je de juiste vragen aan je artsen stellen en gaan begrijpen waarom jij je zelfs ondanks “goede bloedwaarden” nog slecht kan voelen.

Het jij dit proces van omzetting van T4 naar T3 nog niet helder op je netvlies en heb je nog niet voldoende kennis van T3, Reversed T3 en T3 receptoren? Volg dan deze 3-daagse minicursus. Ik breng je helemaal op de hoogte, zdat jij na drie dagen je eigen bloedwaarden kan lezen als een PRO.

DOE DE QUIZ

Welk Hashimoto Hersteltype ben jij ?

Ontdek jouw type en ontvang een persoonlijke rapport met tips in je mailbox!

GRATIS ADVIESGESPREK?

Welke e-course past bij mij? Boek hier.

SOCIAL