Hashimoto Nederland

“Je hebt een trage schildklier of een traagwerkende schildklier. Heb je nu Hashimoto? En wat betekent dat?”

De trage schildklier

De schildklier wordt ook wel de motor van het menselijk lichaam genoemd. Dit kleine orgaan is bij ongelooflijk veel processen betrokken. Je spijsvertering, vetverbranding, regulering van je lichaamstemperatuur, je vochthuishouding, het ontgiften door je lever; alle deze processen zijn afhankelijk van de juiste hoeveelheid actief schildklierhormoon. Bij een trage schildklier ontstaat een tekort aan dit hormoon, waardoor klachten ontstaan, zoals:

 • Intense vermoeidheid en lusteloosheid
 • Gewichtstoename
 • Kouwelijkheid
 • Vergeetachtigheid, moeite met concentreren
 • Pijn in gewrichten
 • Neerslachtigheid, depressieve gevoelens
 • Haaruitval, droog en broos haar
 • Vocht vasthouden
 • Krakende, hese stem
 • Zwelling in de hals
 • Wisselende stemmingen
 • Uitvallen buitenzijde wenkbrauwen
 • Opgeblazen gevoel, verstoppingen
 • Laag libido
Schildklier as

Op basis van één of meerdere van bovenstaande klachten kan de huisarts met behulp van een simpele bloedtest de werking van de schildklier testen. Een (te) hoge TSH-waarde wijst op een tekort aan hormoon en een ‘trage’ schildklier. Een (te) lage TSH-waarde wijst op een teveel aan hormoon en dus een ‘snelle’ schildklier.

Bij een traagwerkende schildklier zal de huisarts – geheel volgens het protocol voor huisartsen – starten met het voorschrijven van synthetisch schildklierhormoon. Hierdoor worden de tekorten aangevuld. Helaas wordt niet onderzocht waarom deze tekorten zijn ontstaan en of de aangevulde schildklierhormonen ook bruikbaar zijn. En laat daar nu net de crux liggen.

De ziekte van Hashimoto

Een trage schildklier wordt in maar liefst 90% van de gevallen veroorzaakt door een auto-immuunziekte: de ziekte van Hashimoto.

Ons immuunsysteem beschermt ons normaal gesproken tegen ongewilde indringers, zoals een bacterie, virus of andere ziekteverwekker. Tijdens een ontstekingsreactie worden deze indringers opgemerkt en vernietigd. Bij een auto-immuunziekte gaat er iets mis. Het immuunsysteem ziet lichaamseigen cellen aan voor indringers en vernietigt onterecht deze eigen weefsels. De ziekte van Hashimoto is zo’n auto-immuunziekte.

Ons immuunsysteem ziet cellen van de schildklier als ongewenste indringers en valt deze cellen aan. Hierdoor beschadigt de schildklier en maakt hij steeds minder schildklierhormoon aan. Het lijkt alsof de schildklier steeds trager gaat werken en ziek is. Terwijl het in feite om een ziekte van je immuunsysteem gaat.

Medicijnen als oplossing?

Schildkliermedicatie pakt de tekorten aan schildklierhormoon aan, maar niet de oorzaak. De vernietiging van de schildklier gaat door. Na verloop van tijd is steeds meer medicatie nodig om de ontstane tekorten aan te vullen.

Bovendien kun je je ondanks ‘goede’ bloedwaarden toch slecht voelen. De schildklier zelf maakt vooral het onbruikbare schildklierhormoon T4 aan en ook schildkliermedicatie bestaat bijna altijd uit volledig T4. Je lichaam moet deze T4 vervolgens nog omzetten naar de actieve vorm T3. Voor dit proces zijn onder andere een rustig immuunsysteem, een gezonde stressreactie, een gezonde spijsvertering, een goed werkende lever en bepaalde voedingsstoffen nodig.

Bij mensen met een auto-immuunziekte is hier helaas zelden sprake van, waardoor deze omzetting van T4 naar T3 niet goed lukt. Ondanks je ‘goede’ bloedwaarden, kun jij je met lage T3-waarden dus nog steeds erg rot voelen. Download snel het gratis e-book en lees alles over jouw trage schildklier!

DOWNLOAD NU HET GRATIS E-BOOK

‘Goede bloedwaarden, maar niet happy’ 

waarom medicatie alleen geen oplossing is