Homepage_website_vierkant

“Je hebt een trage schildklier. Heb je nu Hashimoto?”

De trage schildklier

De schildklier wordt ook wel de motor van het menselijk lichaam genoemd. Dit kleine orgaan is bij ongelooflijk veel processen betrokken, zoals je spijsvertering, vetverbranding, regulering van je lichaamstemperatuur en het ontgiften door je lever. Al deze processen zijn afhankelijk van de juiste hoeveelheid actief schildklierhormoon. En bij een trage schildklier ontstaat een tekort aan dit hormoon en wordt er onvoldoende hormoon omgezet in de actieve, bruikbare variant.

Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals:

 • Intense vermoeidheid en lusteloosheid
 • Gewichtstoename, of juist gewichtsverlies
 • Kouwelijkheid
 • Vergeetachtigheid, moeite met concentreren
 • Pijn in gewrichten
 • Neerslachtigheid, depressieve gevoelens
 • Haaruitval, droog of broos haar
 • Vocht vasthouden
 • Krakende, hese stem
 • Zwelling in de hals
 • Uitvallen buitenzijde wenkbrauwen
 • Opgeblazen gevoel, verstoppingen
 • Laag libido
Schildklier as

Op basis van één of meerdere van bovenstaande klachten zal de huisarts met behulp van een simpele bloedtest de werking van de schildklier testen. Een (te) hoge TSH-waarde wijst op een tekort aan hormoon en een ‘trage’ schildklier. Een (te) lage TSH-waarde wijst op een teveel aan hormoon en dus een ‘snelle’ schildklier.

Bij een traagwerkende schildklier zal de huisarts starten met het voorschrijven van synthetisch schildklierhormoon. Hierdoor worden de tekorten schildklierhormoon aangevuld. Helaas wordt niet onderzocht waarom deze tekorten zijn ontstaan en of de aangevulde schildklierhormonen ook bruikbaar zijn. En laat dáár nu net de crux liggen.

De ziekte van Hashimoto

Een trage schildklier wordt in maar liefst 90% van de gevallen veroorzaakt door een auto-immuunziekte: de ziekte van Hashimoto.

Ons immuunsysteem beschermt ons normaal gesproken tegen ongewilde indringers, zoals een bacterie, virus of andere ziekteverwekker. Bij een auto-immuunziekte gaat er iets mis. Het immuunsysteem ziet lichaamseigen cellen per abuis aan voor indringers en vernietigt deze eigen weefsels. De ziekte van Hashimoto is zo’n auto-immuunziekte.

Ons immuunsysteem ziet cellen van de schildklier als ongewenste indringers en valt deze cellen aan. Hierdoor wordt de schildklier beschadigd en kan steeds minder schildklierhormoon aanmaken. Het lijkt alsof de schildklier trager gaat werken en ziek is, maar in feite is het overactieve immuunsysteem de veroorzaker.

Medicijnen als oplossing?

Schildkliermedicatie pakt de tekorten aan schildklierhormoon aan, maar niet de oorzaak. De beschadiging van de schildklier gaat door, waardoor na verloop van tijd steeds meer medicatie nodig is om de tekorten aan te vullen.

Bovendien is medicatie geen garantie voor succes. Je kan je ondanks ‘goede’ bloedwaarden toch slecht voelen. Dit komt doordat schildkliermedicatie doorgaans voor 100% uit synthetisch en inactief schildklierhormoon T4 bestaat. Je lichaam moet deze T4 omzetten naar de actieve, bruikbare vorm T3. En voor dit proces zijn onder andere een rustig immuunsysteem, een gezonde stressreactie, een gezonde spijsvertering, een goed werkende lever én bepaalde voedingsstoffen nodig.

Bij mensen met een auto-immuunziekte is in de regel een groot tekort aan deze voorwaarden, waardoor de omzetting van T4 naar T3 niet goed lukt. Ondanks je ‘goede’ T4 bloedwaarden, kun jij je met je lage T3-waarden dus nog steeds erg rot voelen. Wil je hier meer over weten? Download snel het gratis e-book “Goede bloedwaarden, maar nog niet Happy’ en lees alles over jouw trage schildklier!

DOWNLOAD NU HET GRATIS E-BOOK

‘Goede bloedwaarden, maar niet happy’ 

waarom medicatie alleen geen oplossing is