Het grote T3-4-Hypo Onderzoek
Studie voor patiënten met trage schildklier, die ondanks T4-medicatie en goede bloedwaarden klachten houden.
Bij een trage schildklier (hypothyreoïdie) produceert de schildklier te weinig schildklierhormoon. Het T4 medicijn (levothyroxine) vult de tekorten aan. Bij 15% van de deze patiënten houden de klachten zoals ernstige vermoeidheid aan, ook wanneer de TSH-bloedwaarden weer gestabiliseerd zijn. Hoe komt dit?
De schildklier maakt vooral T4 hormoon aan en een kleinere hoeveelheid van het actieve hormoon T3. Met levothyroxine kan nooit deze natuurlijke T4/T3 verhouding bereikt worden, waardoor combinatietherapie met zowel T4 als T3 hormoon een goede oplossing zou zijn. Dit is echter nog niet goed bewezen, waardoor combinatietherapie niet breed wordt ingezet.
Deze grote Nederlandse studie probeert een definitief antwoord te vinden op de vraag of T4/T3 combinatietherapie effectief is of niet. Daarnaast wordt onderzocht of er bepaalde eigenschappen (o.a. genetisch en stofwisseling) zijn die bepalen of iemand wel of niet reageert op deze therapie. Zodat in de toekomst mogelijk beter van tevoren voorspeld kan worden wie wel of geen voordeel van deze combinatietherapie zal hebben.
Een belangrijke studie dus. Niet alleen voor alle huidige patiënten, maar ook voor de patiëntenzorg in de toekomst. En jij kunt hieraan bijdragen.
Wat wordt onderzocht?
Het onderzoek is bedoeld voor patiënten met een trage schildklier, die uitsluitend met T4 (levothyroxine) behandeld worden en vermoeidheidsklachten blijven behouden, eventueel in combinatie met andere klachten. In dit onderzoek wordt bekeken of het toevoegen van T3 (Iiothyronine) deze klachten kan verminderen.
Deze studie vergelijkt T4/T3 combinatietherapie met T4/placebo therapie. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’. Daarnaast wil men onderzoeken of patiënten met aanhoudende klachten onder enkel T4 therapie verschillen van patiënten die deze klachten niet hebben (o.a. genetisch en stofwisseling) en of deze verschillen kunnen voorspellen wie wel of geen voordeel heeft van T4/T3 combinatietherapie. Een belangrijke studie dus voor mensen met de ziekte van Hashimoto die ondanks goede bloedwaarden nog klachten hebben.
Vanuit binnen- en buitenland wordt het onderzoek dan ook met veel interesse gevolgd. Het is hierbij wel belangrijk dat er voldoende deelnemers zijn. In totaal zijn er 600 nodig. ‘Dat is heel veel. Het wordt dan ook een uitdaging om dat te halen, maar het is wel nodig om een definitief antwoord te vinden. Elke deelnemer telt dus echt.’ Aldus hoofdonderzoeker Marco Medici in het interview dat hij gaf aan de patiëntenvereniging Schildklier Organisatie Nederland (SON). Je leest het hele interview in Schild hier.
De eerste groep van 125 mensen is gestart.
Ze zijn dus nog op zoek naar deelnemers. Wellicht is dit ook iets voor jou?
Hoe gaat het in zijn werk?
Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen.
Eerst wordt iedereen overgezet op hetzelfde T4-medicijn, dat speciaal voor deze studie is gemaakt (deel A). Dat is belangrijk voor een betrouwbare studie. Dit instellen duurt bij de meeste patiënten 4 maanden tot maximaal 8 maanden.
Deel B duurt 1 jaar. Hierin wordt T3/T4-combinatietherapie met T4/placebo vergeleken. Door een loting hebben de deelnemers 50% kans op behandeling met T3/T4 en 50% kans op T4/placebo. Zij en de onderzoeker weten niet in welke groep ze zitten.
Deelnemers bezoeken gedurende dit jaar zes keer de polikliniek. Naast bloedcontrole krijgen zij vragenlijsten over klachten en kwaliteit van leven. Verder krijgen ze gedurende de studie verschillende onderzoeken: lichamelijk onderzoeken, bloedonderzoeken, een hartfilmpje en in sommige ziekenhuizen een botscan en neurocognitieve testen (voor o.a. concentratie en geheugen). Zo worden de effecten van de medicijnen in allebei de groepen gemeten.
Steeds meer ziekenhuizen sluiten aan
In totaal zijn er 18 ziekenhuizen bij dit onderzoek aangesloten, waarvan er nu 13 zijn gestart, waaronder in Rotterdam, Nijmegen, Arnhem, Groningen, Utrecht, Amsterdam, Veldhoven/Eindhoven, Goes, Dordrecht, Dirksland, Heerlen/Sittard.
Locaties die nog gaan volgen zijn: Almere, Breda, Hardenberg, Emmen en Leiden.
Voor meer informatie over deelnemende ziekenhuizen en dit onderzoek kijk op https://t3-4-hypotrial.nl/
Wie kan meedoen?
>> Patiënten van 18 jaar of ouder met hypothyreoïdie, die de afgelopen 6 maanden behandeld zijn met T4 (levothyroxine) met ten minste de laatste 3 maanden normale TSH-waarden in het bloed. Geen T3-medicatie dus!
>> Daarbij moet er sprake zijn van ernstige vermoeidheidsklachten met een grote negatieve invloed op het dagelijks leven gedurende de laatste 6 maanden, eventueel in combinatie met andere klachten.
>> De hypothyreoïdie mag niet al vanaf de geboorte/eerste levensjaren bestaan, of veroorzaakt zijn door een hypofyse afwijking, schildklieroperatie, behandeling met radioactief jodium of medicijnen. Mensen met de ziekte van Hashimoto komen dus in aanmerking!
LET OP: Er zijn meerdere regels voor deelname. Op de website T3-4-Hypo trial staat alle informatie voor zowel patiënten als artsen. Aan de hand van die informatie kan jouw arts inschatten of jij voor dit onderzoek in aanmerking komt.
Heb jij interesse in deelname?
Ben jij woonachtig in Nederland (of in bezit van Nederlandse zorgverzekering)? Ben jij enthousiast geworden en wil jij graag meewerken aan dit belangrijke onderzoek? Wil jij begeleid worden door echte schildklierexperts en wil jij ontdekken of combinatietherpie wellicht ook voor jou tot vermindering van klachten kan leiden?
Kom dan in actie en bespreek met jouw arts of jij in aanmerking komt voor deelname. Verwijzing door arts is noodzakelijk.
Neem ook nog even een kijkje op de website van het onderzoek voor antwoord op de meest gestelde vragen. Volg hiervoor simpelweg onderstaande buttons.