Selenium is een mineraal dat vaak in een zin met een goede schildklierwerking genoemd wordt. Dat is niet heel raar als je hoort dat de schildklier het orgaan is met de hoogste concentratie selenium in het lichaam, maar selenium is bij veel meer processen betrokken. Zo speelt selenium net als zink een belangrijke rol in het functioneren van het immuunsysteem, hersenwerking, vruchtbaarheid en reproductie, je haar, huid en nagels,  helpt het bij de ontgifting van de lever, neutraliseert het schadelijke effecten van een teveel aan jodium en kan het zware metalen binden en verwijderen.

De rol van selenium voor de schildklier

Selenium speelt een grote rol bij een goede schildklierwerking en bij mensen met de ziekte van Hashimoto in het bijzonder. Ik noem een aantal belangrijke functies:

 • Omzetting schildklierhormoon: selenium is ook (net als zink) een essentieel onderdeel van het enzym dejodase, dat T4 omzet in de actieve vorm T3. Als selenium te laag is, kan deze omzetting naar T3 niet plaatsvinden.
 • Betrokken bij aanmaak van glutathion; de krachtigste antioxidant van je lichaam en vooral van je lever en je schildklier.
 • Helpt schildklier antistoffen verlagen: Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat seleniumsuppletie in combinatie met schildkliermedicatie bij volwassenen de antistoffen anti-TPO en anti-Tg kan doen verlagen.

Hoe kom je aan selenium?

Selenium is een essentieel sporenelement, wat betekent dat je lichaam niet zelf selenium kan aanmaken. Het is dus noodzakelijk dat jij dit via je voeding binnenkrijgt. Je lichaam kan een voorraadje selenium aanleggen en dat gebeurt dus met name in de schildklier en de lever.

Vooral vlees, vis, schaal- en schelpdieren, eieren, paranoten, broccoli, kool, knoflook en paddenstoelen bevatten selenium. Hoeveel selenium deze producten bevatten is overigens afhankelijk van waar de producten gekwekt zijn en hoeveel selenium er in de grond aanwezig was. Volop variatie aanbrengen in je voedingspatroon geeft het beste resultaat.

Let op: paranoten bevatten in verhouding veruit het meeste selenium, alleen kan de hoeveelheid per paranoot sterk verschillen. Pas daarom op en hou het bij 2 a 3 paranoten per dag.

Hoe kom je aan een tekort aan selenium?

Gelukkig komen extreme tekorten zelden voor. Toch kan het zijn dat je te weinig selenium binnenkrijgt om alle functies optimaal te kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld door een vegetarisch eetpatroon, opnameproblemen in de darm, maar ook het gebruik van corticosteroïden, anticonceptiepil, maagzuurremmers. De lever gebruikt veel selenium voor zijn detox functies. Bij een ongezonde leefstijl of overwerkte lever zullen de seleniumvoorraden hierdoor sneller opgebruikt zijn.

Je herkent een seleniumtekort aan:

 • Haaruitval of verandering in de textuur van je haar
 • Hoge antistoffen anti-TPO en/of anti-TG
 • Vermoeidheid
 • Verzwakt immuunsysteem; vatbaar voor verkoudheid
 • Spierpijn, spierzwakte
 • Broze nagels (bij haaruitval en nagelproblemen zijn overigens ook zink, ijzer en biotine betrokken)

Meten is meer weten

Met een bloedonderzoek kun jij je seleniumwaarden laten toetsen. Maak hier bij twijfel gebruik van. Kan of wil de huisarts niet meewerken? Bestel deze test dan simpel via bloedwaardentest.nl

Kies je voor suppletie?

Vermoed jij een tekort aan selenium? Overweeg dan seleniumsuppletie en let dan op de volgende tips:

 • Bij voorkeur na bloedonderzoek en onder begeleiding van een arts/ therapeut met ervaring op dit gebied.
 • Hou een maximale dagdosering van 200 mcg selenomethionine
 • Voorkom overschrijding van een dosis 400 mcg per dag. Een teveel aan selenium kan klachten geven als haaruitval, alopecia, misselijkheid, brainfog en concentratieproblemen. Bij het stoppen met slikken van het supplement gaan die klachten weer over.
 • Langdurige suppletie (gedurende jaren) met selenium in een dosis vanaf 300 mcg per dag (naast selenium uit voeding) is mogelijk niet veilig.
 • Slik jij een supplement met jodium? Slik dan ook zeker een supplement met selenium, waarmee je eventuele ontstekingsactivatie in de schildklier kan neutraliseren.
 • Pas op bij gebruik van bloedverdunners, antistollingsmedicijnen, statines en kalmeringsmiddelen. Lees altijd de bijsluiter of beter nog controleer een veilig gebruik met je behandelend arts.

Goede opties:

Beide supplementsvormen zijn via diverse webshops te verkrijgen. Voor beide heb ik een kortingscode, mits je direct bij hen bestelt.
Korting 15% bij Pharma Nord met kortingscode PN7023 (incl gratis verzending)
Korting 10% bij Vitakruid met kortingscode happy10

VIND JE DIT INTERESSANT?

Wil je meer weten over de invloed van voeding op je schildkliergezondheid? En wil jij tegelijkertijd meer leren over het verbeteren van je spijsvertering, verminderen van insulineresistentie, het dichten van een lekkende darm en ontdekken of alledaagse voedingsmiddelen ook bij jou je herstel blokkeren?

En wil je daarnaast ook aan de slag met je slaap, beweging en het tot rust brengen van het immuunsysteem en het stress-systeem?
Wil jij slimme tools krijgen, waarmee jij met de juiste mindset gericht gaat werken aan het verminderen van je klachten? En dit alles op zo'n manier dat je het niet alleen volhoudt, maar ook nog leuk gaat vinden?

Start dan vandaag nog met de zelfstandig te volgen e-cursus Boost je Schildklier Gezondheid. Inclusief Routekaarten voor het verminderen van vermoeidheidsklachten, duurzaam gewichtsverlies en het verminderen van mentale klachten.
Kortom: de meest complete e-cursus voor mensen met een trage schildklier. Een must-have voor iedereen met een trage schildklier die naast het slikken van medicatie zelf de regie in handen willen nemen om zo die restklachten weg te gaan strepen.

Misschien vind je dit ook interessant…

Allergisch of intolerant?

Allergisch of intolerant?

Veel mensen kunnen zonder dit duidelijk te merken reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Die reacties kunnen zich uiten in spijsverterings- en darmproblemen, maar ook in huidklachten en problemen met de luchtwegen. Bij deze reacties kan er sprake zijn van een...

Lees meer
Voeding als medicijn – Suiker

Voeding als medicijn – Suiker

Bij de diagnose trage schildklier krijg je vaak niet veel informatie van je arts(en), behalve uitleg over de medicatie die je dagelijks moet gaan slikken. Wanneer de bloedwaarden stabiliseren, maar klachten van vermoeidheid, brainfog, somberheid, gewichtstoename of...

Lees meer
Voeding als medicijn – Alcohol

Voeding als medicijn – Alcohol

Bij de diagnose trage schildklier krijg je vaak niet veel informatie van je arts(en), behalve uitleg over de medicatie die je dagelijks moet gaan slikken. Wanneer de bloedwaarden stabiliseren, maar klachten van vermoeidheid, brainfog, somberheid, gewichtstoename of...

Lees meer