Hashimoto is een auto-immuunziekte, waarbij de schildklier beschadigd raakt en op termijn steeds minder schildklierhormoon kan produceren. Om deze tekorten aan te vullen, wordt dus medicatie voorgeschreven. We onderscheiden drie soorten schildkliermedicatie:
- Synthetisch inactief hormoon T4
- Synthetisch actief hormoon T3
- Natuurlijk hormoon T3 + T4
Instellen op schildkliermedicatie
Na diagnose van Hashimoto of een trage schildklier wordt de medicatie in kleine stapjes opgebouwd tot het optimale niveau, waarbij de bloedwaarden TSH en FT4 normaliseren, en jij je weer optimaal voelt. Dit noemen we ook wel “het instellen van de medicatie”. Op de website van Schildklier Organisatie Nederland kun je lezen dat dit instelproces uit twee fases bestaat, van grof naar fijn.
- Fase 1: grof-instellen. Bij de behandeling van hypothyreoïdie probeert de behandelaar de TSH-waarde (en de FT4-waarde) binnen de normaalwaarden te krijgen. In deze fase spelen bloedwaarden een grote rol.
- Fase 2: fijn-instellen. In de tweede fase gaat het om het fijn-instellen. In (hele) kleine stapjes wordt de optimale waarden voor TSH (en FT4) bereikt, waarbij de klachten verdwijnen.
Helaas wordt deze twee fase nog al eens vergeten. Het is aan jou om aan te geven verder te willen gaan met het fijn-instellen van jouw medicatie.
Medicatie met inactief hormoon T4
Volgens de NHG Standaard Schildklieraandoeningen wordt een trage schildklier behandeld met levothyroxine, een synthetische vorm van het schildklierhormoon T4. Levothyroxine is verkrijgbaar in tabletten, capsules en drankvorm van verschillende merken. De bekendste merken zijn: Thyrax, Euthyrox, Eltroxin, TEVA en Tirosint.
Naast de werkzame stof levothyroxine bevatten al deze verschillende medicijnen ook hulpstoffen. Deze hulpstoffen kunnen per merk verschillen. Sommige patiënten reageren op bepaalde hulpstoffen (zoals kleurstoffen, gluten en lactose) in deze medicijnen.
Vermoed jij dat jouw T4 niet goed werkt of ondervind je bijwerkingen? Kijk dan eens in de bijsluiter welke kleur- of vulstoffen in jouw medicijn worden gebruikt. Of download dit handige overzicht van hulp- en vulstoffen per merk levothyroxine. Wellicht is Tirosint beter voor jou, aangezien dit medicijn geen schadelijke vulmiddelen bevat en in de regel beter wordt opgenomen.
Zowel het moment van innemen en de combinatie medicatie en voedingsmiddelen en ander medicijngebruik zijn van invloed op de opneembaarheid van je T4. Check daarom altijd de bijsluiter van Thyrax, Euthyrox, Eltroxin, TEVA, Tirosint én lees mijn blog Hoe slik jij je schildkliermedicatie?
Medicatie met actief hormoon T3
Niet iedereen voelt zich beter met synthetisch T4 alleen. Als er bijvoorbeeld problemen zijn met de omzetting van T4 naar T3, dan zal aanvulling met T4 medicatie alleen geen oplossing bieden voor de klachten. Als aanvulling op de T4-medicatie kun je dan overwegen tabletten met T3 te nemen, zoals het medicijn Cytomel. Dit kan net de ondersteuning zijn die je nodig hebt om je wél beter te voelen.
Reguliere artsen en internisten schrijven T3 maar weinig voor. Het staat niet in de Nederlandse NHG-standaarden. Bovendien is de werking van T3 medicatie in bloedtesten lastig vast te stellen en kan dus alleen de patiënt zelf bepalen of de T3-medicatie helpt.
De Europese Schildklier Associatie (ETA) heeft in 2012 echter een Europese richtlijn opgesteld, waarin zij artsen adviseren om bij sommige patiënten (voor een proefperiode van 3 maanden) combinatietherapie T4 + T3 voor te schrijven. En hiermee bedoelen zij voor patiënten, die ondanks goede TSH bloedwaarden toch klachten ondervinden. Als je via je huisarts, internist of endocrinoloog naast T4- ook T3-medicatie wil uitproberen, neem het linkje naar deze Europese richtlijn dan mee naar je volgende afspraak. Uit eigen ervaring kan ik melden dat het zeker de moeite waard kan zijn! PS: Bij bijnierproblemen of kinderwens oppassen met gebruik van T3. Overleg dus met je arts of dit geschikt is voor jou.
Natuurlijk schildklierhormoon T4 + T3
In Nederland is een groeiende groep patiënten die zich beter voelt bij een natuurlijk schildklierhormoon, gemaakt van dierlijk hormoon in poedervorm van met name varkens. De bekendste merken zijn Armour en Thyreoïdum.
Tot eind jaren tachtig was het standaard voorgeschreven schildklierhormoon een natuurlijk hormoon. Dit hormoon bevatte zowel T4, T3, T2, T1 als T0. De Wet op de Geneesmiddelenvoorziening uit 1963 schrijft echter voor dat bij geneesmiddelen de exacte samenstelling vermeld moet worden. En omdat dat bij natuurlijk schildklierhormoon niet goed mogelijk is, werd in 1987 besloten dat het synthetische schildklierhormoon T4 voortaan de standaardmedicatie zou zijn.
Er zijn verschillende natuurlijke schildklierhormonen waaronder Thyreoïdum, Armour Thyroid en Thyroid Erfa. Meer informatie over natuurlijk schildklierhormoon en een overzicht van artsen die hiermee werken, vind je op de website van de Vereniging van Gebruikers van Natuurlijk Schildklierhormoon, VGNS.
Deze natuurlijke schildkliermedicatie kun je niet via de reguliere arts krijgen en wordt in de regel niet vergoed. Heb jij een aanvullende verzekering? Dubbelcheck dan de mogelijkheden voor jou.
Hopelijk heb je met al deze informatie een goed beeld bij alle opties.
** TIP: Masterclass - Diagnose: Trage Schildklier **
De regie houden over je gezondheid start bij het begrijpen van je diagnose, het kunnen lezen van je bloedwaarden en het kennen van je opties. Alleen dan haal jij het maximale uit jouw behandeling. Na deze uiterst betaalbare Masterclass stap jij vol zelfvertrouwen de wachtkamer van jouw huisarts of specialist binnen.
Normaal € 69 - Nu ter introductie € 29.
Meer informatie
Misschien vind je dit ook interessant…
Regulerende T-cellen – de rem op je immuunsysteem
Het immuunsysteem is een complex systeem met diverse soorten immuuncellen, die elk een eigen rol en taak hebben in het afweersysteem van ons lichaam. Zo heb je ontstekingsbevorderende stofjes (cytokines), macrofagen, T-killer cellen, T-helper cellen, antistoffen en de...
Leptineresistentie en de trage schildklier
Leptine is het verzadigings-hormoon dat wordt geproduceerd door de vetcellen. Leptine houdt de hersenen op de hoogte van de status van de brandstofvoorraad. Vet is immers opgeslagen brandstof. Wanneer de vetcellen groeien geven zij met leptine het signaal dat er...
Insulineresistentie en de trage schildklier
Het hormoon insuline wordt geproduceerd door in de alvleesklier, waar o.a. ook verteringsenzymen geproduceerd worden. Insuline is betrokken bij de opname van glucose in de cellen en daardoor vooral bekend voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Toch heeft...