Het immuunsysteem is een complex systeem met diverse soorten immuuncellen, die elk een eigen rol en taak hebben in het afweersysteem van ons lichaam. Zo heb je ontstekingsbevorderende stofjes (cytokines), macrofagen, T-killer cellen, T-helper cellen, antistoffen en de voor ons zo belangrijke Regulerende T-cellen, ook wel Regulatoire T-cellen of Tregs genoemd.

Tregs zijn dus onderdeel van het immuunsysteem en hebben de taak andere immuuncellen te ‘reguleren’ om overdreven afweerreacties te onderdrukken. Op deze manier zorgen Tregs ervoor dat immuunreacties (ontstekingen) niet uit de hand lopen en wordt voorkomen dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt.

Met een tekort aan Tregs mist deze rem, waardoor het kan leiden tot (voedsel)intoleranties, allergieën en ook auto-immuunziektes, zoals de ziekte van Hashimoto. Omgekeerd kan een te actieve werking van Tregs ook schadelijk zijn, wanneer het immuunsysteem te veel aan banden wordt gelegd en bepaalde zaken niet worden opgepakt.

Link met Hashimoto

Bij mensen met een auto-immuunziekte en/of allergieën en voedselintoleranties is er vaak sprake van een tekort aan deze Tregs. Daarnaast lijkt het erop dat bij mensen met de ziekte van Hashimoto de Tregs in de schildklier minder goed werken, waardoor ontstekingen daar langer doorgaan[1]. Kortom, extra belangrijk dus om het aantal Tregs in ieder geval op pijl te brengen.

Het overgrote deel van het immuunsysteem bevindt zich in de darm. Het ligt daardoor voor de hand om juist hier de Tregs te ondersteunen. (Zeker als er sprake is van voedselintoleranties en voedselgevoeligheden.)

Wat kun jij zelf doen om je Tregs te ondersteunen?

>> Schenk aandacht aan je darmgezondheid. Eet schoon, gevarieerd en volop groente, zodat je voldoende vezels binnenkrijgt. Deze vezels voeden je darmbacteriën, die er middels een fermentatieproces korte-keten vetzuren (SCFA) van maken. Deze SCFA vormen niet alleen brandstof voor de cellen in de darmwand, maar ondersteunen ook bij gezonde peristaltiek, het verminderen van insulineresistentie, laaggradige ontstekingen en dus ook de werking van Tregs. Ook kan het slikken van een probiotica helpen.

>> Vitamine D. Vul eventuele tekorten aan. veel mensen met Hashimoto hebben problemen met de vitamine D receptor, waardoor zij meer vitamine D nodig hebben dan anderen.

>> Omega-3 vetzuren. EPA en DHA vetzuren ondersteunen de ontstekingsremmende werking van T-reg-cellen. Zorg ervoor dat je voldoende Omega 3 binnenkrijgt; de meeste mensen hebben een tekort.

>> Glutathion ondersteunt Tregs en remt ontstekingen. Ook in de schildklier! Glutathion wordt in het lichaam aangemaakt, maar kun je ook met een supplement aanvullen. Met kortingscode happy10 ontvang je 10% korting

>> Endorfinen.Verhoog je endorfinen; zij helpen bij de aanmaak van meer Tregs. Manieren om endorfinen te verhogen zijn onder andere:

 • bewegen
 • knuffelen, aanraking, massage
 • lachen, spelen
 • Meditatie en ademwerk
 • zonlicht
 • vrijen

>> Verbeteren van je slaap. Tijdens de diepe slaap is het aantal Tregs het hoogst. Dus geef aandacht aan je nachtrust.

  1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3704106/

  2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10177847/

   

  * TIP * TIP * TIP * TIP *

   

  Heb jij zin om werk te maken van het verbeteren van jouw slaap, het regelmatiger gaan bewegen of meer te ontspannen?

  Dan is de spiksplinternieuwe Happy Hashimoto Healthplanner wellicht iets voor jou! Nu beschikbaar.
  Voor meer informatie klik hier.

  Misschien vind je dit ook interessant...

  Allergisch of intolerant?

  Allergisch of intolerant?

  Veel mensen kunnen zonder dit duidelijk te merken reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Die reacties kunnen zich uiten in spijsverterings- en darmproblemen, maar ook in huidklachten en problemen met de luchtwegen. Bij deze reacties kan er sprake zijn van een...

  Lees meer
  De invloed van slaap op het immuunsysteem

  De invloed van slaap op het immuunsysteem

  Dat voldoende kwalitatieve slaap belangrijk voor je gezondheid en ook voor je gewicht is, dat weten de meeste mensen inmiddels wel. Dat een goede nachtrust ook invloed heeft op de werking van je immuunsysteem, is minder bekend. In mijn ogen is het optimaliseren van je...

  Lees meer
  Chronische ontstekingen & Hashimoto

  Chronische ontstekingen & Hashimoto

  Bij een ontsteking denken we al snel: oh help! We associëren ontstekingen met ziekte en pijn. Toch is een ontsteking een heel natuurlijk proces, dat ons helpt bij verwonding en het beschermen tegen infecties. Het wordt pas schadelijk als het chronisch wordt of zich...

  Lees meer