DANK VOOR HET INVULLEN VAN DE QUIZ

Hieronder vind je de uitslag van jouw inzending

Waarschijnlijk is er geen sprake van een trage schildklier

Jouw uitslag doet vermoeden dat er geen sprake is van een trage schildklier, aangezien jij weinig of geen symptomen van een trage schildklier ervaart.

LET OP: Deze quiz-uitslag is echter niet bedoeld voor het stellen van een diagnose, dus als je bezorgd bent over je gezondheid en/of een trage schildklier vermoedt, neem dan altijd contact op met je huisarts en deel je zorgen.

Wat is een trage schildklier

De schildklier is een klein vlindervormig orgaan gelegen aan de onderkant van je hals. Het wordt ook wel de motor van het menselijk lichaam genoemd en is bij ongelooflijk veel processen betrokken, zoals de spijsvertering, vetverbranding, regulering van je lichaamstemperatuur en energie aanmaak.

Al deze processen zijn afhankelijk van precies de juiste hoeveelheid schildklierhormoon. Bij een trage schildklier is er sprake van een tekort aan dit hormoon, waardoor er klachten ontstaan.

In 90% van de gevallen wordt de trage schildklier veroorzaakt door de auto-immuunziekte Hashimoto, waarbij het immuunsysteem in een ontstekingsreactie onderdelen van de schildklier aanvalt en opruimt. Bij deze opruimactie raakt schildklierweefsel beschadigd, waardoor de schildklier na verloop van tijd niet langer in staat is om op eigen kracht voldoende schildklierhormoon aan te maken. Schildkliermedicatie vult deze tekorten aan.

Via een simpel bloedonderzoek kan worden bepaald of er sprake is van een trage schildklier en/of de ziekte van Hashimoto. Er wordt dan gekeken naar de schildklierbloedwaarden TSH en FT4 en naar de antistoffen van Hashimoto genaamd anti-TPO (en eventueel ook anti-TG).

De antistoffen van Hashimoto zijn vaak al eerder in het bloed waarneembaar dan afwijkende bloedwaarden voor TSH en FT4. Mede hierdoor adviseer ik bij klachten die lijken op een traagwerkende schildklier ook altijd de antistoffen mee te nemen in het onderzoek, zodat een trage schildklier of Hashimoto al in een vroeg stadium gemonitord kan worden.

Wil je liever op eigen gelegenheid (en dus zonder verwijzing van een huisarts) deze bloedwaarden laten controleren? Bestel deze testen dan bijvoorbeeld bij bloedwaardentest.nl.

De volgende tests zijn hiervoor ideaal.

Meten = meer weten.

Succes!

GRATIS RECEPTEN E-BOOK

5  dagen eten volgens het Hashimoto Eliminatiedieet