en oNiemand wil lekkages. Daarom controleren we jaarlijks onze dakgoot en voorzien wij onze wasmachines van een waterslot. Maar helaas, ik heb slecht nieuws voor je: zeer waarschijnlijk heb je toch een lekkage. En wel een lekke darm.

Wat is een lekkende darm?

Je darm heeft twee belangrijke taken. Bruikbare voedingsstoffen doorlaten richting bloedbaan en onbruikbare voedingsresten en schadelijke stoffen afvoeren. Om deze twee belangrijke taken uit te voeren, heeft je darm de beschikking over een aantal slimme hulptroepen.

Zo helpen je verteringsenzymen, maagzuur en goede bacteriën om de voedingsstoffen klein genoeg te knippen, zodat ze de darmwand kunnen passeren. En zorgen je peristaltiek en darmslijmlaag ervoor dat de darminhoud wordt voortgestuwd en schadelijke stoffen geen tijd krijgen om zich in de darmwand te nestelen en zich zo een weg naar binnen te werken.

Onder de darmslijmlaag is de darmwand zelf bemand met een rij enkele cellen, genaamd enterocyten. Zij staan hand in hand als een politiekordon op wacht en bepalen samen wie er wel en wie er niet naar binnen mag. Alleen op aansturing van het stofje zonuline kunnen de enterocyten de handen even loslaten om een stof door te laten.

Wanneer een of meerdere hulptroepen het af laten weten of de hoeveelheid zonuline te hoog wordt, vallen er vroeg of laat gaten in de linie. Het immuunsysteem, wat direct achter het politiekordon ligt, moet dan flink aan de bak om alle passanten te checken en indien nodig uit te schakelen. Het gevolg hiervan is een overactief immuunsysteem, waarmee we aan de basis staan van auto-immuunziekten.

Hoe kom ik aan een lekkende darm?

Je hebt niet van de een op andere dag een lekkende darm. Hier is wat tijd overheen gegaan. De bekendste veroorzakers van beschadigingen aan je darmwand zijn:

 • Gluten (activeert zonuline en baant zich een weg door de enterocyten, waardoor deze beschadigen)
 • Zuivel
 • Kunstmatige suikers
 • Antibiotica
 • Stress (activeert zonuline en opent daarmee de poorten)
 • Alcohol (activeert zonuline en opent daarmee de poorten)
 • Schimmelinfecties of parasieten
 • Antibiotica en bestrijdingsmiddelen in voeding

Hoe kom ik af van een lekkende darm?

Omdat het immuunsysteem met een lekkende darm altijd aan moet staan, is het belangrijk om de gaten te dichten, zodat het immuunsysteem uit kan. Wil je van je restklachten af? Dan moet je de lekkage stoppen en de gaten dichten! De volgende dingen kun je hiervoor doen.

> Help je spijsvertering

 • Door goed te kauwen hoeft je spijsverteringskanaal minder hard te werken om alles klein te maken.
 • Drink niet bij de maaltijd, zodat je je maagzuur en verteringssappen niet onnodig verdunt.
 • Slik geen maagzuurremmers (tenzij onder begeleiding en op voorschrift van je arts).

> Pas je voeding aan

 • Eet glutenvrij en zuivelvrij.
 • Vermijd suikers.
 • Verminder of schrap alcohol.
 • Vermijd voedingsstoffen met bestrijdingsmiddelen.

> Verminder stress

> Vermijd antibiotica en pijnstillers waar mogelijk

Als een antibioticakuur toch noodzakelijk is, slik dan tegelijkertijd een probiotica kuur om de goede bacteriën aan te vullen.

> Controleer op aanwezigheid van schimmels en parasieten

Als alle bovenstaande zaken geen verlichting geven, zoek dan de hulp van een expert.Kijk naar de aanwezigheid van schimmels of parasieten of overweeg een verdergaand eliminatiedieet om voedselintoleranties op te sporen die roet in het eten gooien.


Testen

Wil jij weten hoe het met jouw lekkage is gesteld? Doe dan nu de schriftelijke lekkende-darm test. Deze Lekkende Darm Test heb ik overgenomen uit het boek Leaky Gut-syndroom van Elizabeth Lipski. Het is niet bedoeld om een definitieve diagnose te stellen, maar geeft wel een goed beeld van hoe het met jouw dunne darm gesteld is.

 

VIND JE DIT INTERESSANT?

Wil je meer weten over de invloed van voeding op je schildkliergezondheid? En wil jij tegelijkertijd meer leren over het verbeteren van je spijsvertering, verminderen van insulineresistentie, het dichten van een lekkende darm en ontdekken of alledaagse voedingsmiddelen ook bij jou je herstel blokkeren?

En wil je daarnaast ook aan de slag met je slaap, beweging en het tot rust brengen van het immuunsysteem en het stress-systeem?
Wil jij slimme tools krijgen, waarmee jij met de juiste mindset gericht gaat werken aan het verminderen van je klachten? En dit alles op zo'n manier dat je het niet alleen volhoudt, maar ook nog leuk gaat vinden?

Start dan vandaag nog met de zelfstandig te volgen e-cursus Boost je Schildklier Gezondheid. Inclusief Routekaarten voor het verminderen van vermoeidheidsklachten, duurzaam gewichtsverlies en het verminderen van mentale klachten.
Kortom: de meest complete e-cursus voor mensen met een trage schildklier. Een must-have voor iedereen met een trage schildklier die naast het slikken van medicatie zelf de regie in handen willen nemen om zo die restklachten weg te gaan strepen.

Misschien vind je dit ook interessant…

Regulerende T-cellen – de rem op je immuunsysteem

Regulerende T-cellen – de rem op je immuunsysteem

Het immuunsysteem is een complex systeem met diverse soorten immuuncellen, die elk een eigen rol en taak hebben in het afweersysteem van ons lichaam. Zo heb je ontstekingsbevorderende stofjes (cytokines), macrofagen, T-killer cellen, T-helper cellen, antistoffen en de...

Lees meer
Allergisch of intolerant?

Allergisch of intolerant?

Veel mensen kunnen zonder dit duidelijk te merken reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Die reacties kunnen zich uiten in spijsverterings- en darmproblemen, maar ook in huidklachten en problemen met de luchtwegen. Bij deze reacties kan er sprake zijn van een...

Lees meer
Voeding als medicijn – Suiker

Voeding als medicijn – Suiker

Bij de diagnose trage schildklier krijg je vaak niet veel informatie van je arts(en), behalve uitleg over de medicatie die je dagelijks moet gaan slikken. Wanneer de bloedwaarden stabiliseren, maar klachten van vermoeidheid, brainfog, somberheid, gewichtstoename of...

Lees meer