Niemand wil lekkages. Daarom controleren we jaarlijks onze dakgoot en voorzien wij onze wasmachines van een waterslot. Maar helaas, ik heb slecht nieuws voor je: zeer waarschijnlijk heb je toch een lekkage. En wel een lekke darm.
Wat is een lekkende darm?
Je darm heeft twee belangrijke taken. Bruikbare voedingsstoffen doorlaten richting bloedbaan en onbruikbare voedingsresten en schadelijke stoffen afvoeren. Om deze twee belangrijke taken uit te voeren, heeft je darm de beschikking over een aantal slimme hulptroepen.
Zo helpen je verteringsenzymen, maagzuur en goede bacteriën om de voedingsstoffen klein genoeg te knippen, zodat ze de darmwand kunnen passeren. En zorgen je peristaltiek en darmslijmlaag ervoor dat de darminhoud wordt voortgestuwd en schadelijke stoffen geen tijd krijgen om zich in de darmwand te nestelen en zich zo een weg naar binnen te werken.
Onder de darmslijmlaag is de darmwand zelf bemand met een rij enkele cellen, genaamd enterocyten. Zij staan hand in hand als een politiekordon op wacht en bepalen samen wie er wel en wie er niet naar binnen mag. Alleen op aansturing van het stofje zonuline kunnen de enterocyten de handen even loslaten om een stof door te laten.
Wanneer een of meerdere hulptroepen het af laten weten of de hoeveelheid zonuline te hoog wordt, vallen er vroeg of laat gaten in de linie. Het immuunsysteem, wat direct achter het politiekordon ligt, moet dan flink aan de bak om alle passanten te checken en indien nodig uit te schakelen. Het gevolg hiervan is een overactief immuunsysteem, waarmee we aan de basis staan van auto-immuunziekten.
Hoe kom ik aan een lekkende darm?
Je hebt niet van de een op andere dag een lekkende darm. Hier is wat tijd overheen gegaan. De bekendste veroorzakers van beschadigingen aan je darmwand zijn:
- Gluten
- Zuivel
- Kunstmatige suikers
- Antibiotica
- Stress
- Alcohol
- Schimmelinfecties of parasieten
- Antibiotica en bestrijdingsmiddelen in voeding
Hoe kom ik af van een lekkende darm?
Omdat het immuunsysteem met een lekkende darm altijd aan moet staan, is het belangrijk om de gaten te dichten, zodat het immuunsysteem uit kan. Wil je van je restklachten af? Dan moet je de lekkage stoppen en de gaten dichten! De volgende dingen kun je hiervoor doen.
> Help je spijsvertering
- Door goed te kauwen hoeft je spijsverteringskanaal minder hard te werken om alles klein te maken.
- Drink niet bij de maaltijd, zodat je je maagzuur en verteringssappen niet onnodig verdunt.
- Slik geen maagzuurremmers (tenzij onder begeleiding en op voorschrift van je arts).
> Pas je voeding aan
- Eet glutenvrij en zuivelvrij.
- Vermijd suikers.
- Verminder of schrap alcohol.
- Vermijd voedingsstoffen met bestrijdingsmiddelen.
> Verminder stress
> Vermijd antibiotica en pijnstillers waar mogelijk
Als een antibioticakuur toch noodzakelijk is, slik dan tegelijkertijd een probiotica kuur om de goede bacteriën aan te vullen.
> Controleer op aanwezigheid van schimmels en parasieten
Als alle bovenstaande zaken geen verlichting geven, zoek dan de hulp van een expert.Kijk naar de aanwezigheid van schimmels of parasieten of overweeg een verdergaand eliminatiedieet om voedselintoleranties op te sporen die roet in het eten gooien.
Testen
Wil jij weten hoe het met jouw lekkage is gesteld? Doe dan nu de schriftelijke lekkende-darm test. Deze Lekkende Darm Test heb ik overgenomen uit het boek Leaky Gut-syndroom van Elizabeth Lipski. Het is niet bedoeld om een definitieve diagnose te stellen, maar geeft wel een goed beeld van hoe het met jouw dunne darm gesteld is.
Heb jij een hoge score en wil je nu echt aan de slag met je darmgezondheid? Zoek hulp bij een orthomoleculair therapeut of darmtherapeut of start met de e-cursus Voeding en Hashimoto. Hierin vind je o.a. lesmodules incl werkboeken over het verbeteren van je spijsvertering en het aanpakken van je lekkende darm.
Wil jij laten onderzoeken hoe het met jouw lekkende darm staat? Overweeg dan een bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek door te testen op zonuline. In mijn overzicht met handige bloedonderzoeken heb ik deze ook opgenomen. Je download dit overzicht hier.
Misschien vind je dit ook interessant…
Leptineresistentie en de trage schildklier
Leptine is een hormoon dat wordt geproduceerd door de vetcellen. Het houdt de hersenen op de hoogte van de brandstofvoorraad in de vorm van vet in de vetcellen en geeft een signaal af dat er gestopt kan worden met eten en dat het tijd is om vet te gaan verbranden. Als...
Insulineresistentie en de trage schildklier
Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door in de alvleesklier, waar ook de verteringsenzymen geproduceerd worden. Insuline is betrokken bij de opname van glucose in de cellen en is ook vooral bekend door het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Toch heeft...
5 belangrijke valkuilen bij gedragsverandering
Het veranderen van gewoontes kan enorm lastig zijn. Ik heb het hier niet over een paar weken een dieet volgen, maar ik heb het over langdurige gedragsverandering. Toch weten we, dat als we echt iets willen veranderen in ons leven, dat er zaken structureel moeten...