Schildklierhormoon beïnvloedt bijna elke cel in het lichaam, zo ook de cellen in je botten. Een teveel of te weinig schildklierhormoon heeft daardoor ook gevolgen voor de botstructuur en de botsterkte. In dit artikel beschrijf ik de link tussen schildklierhormoon en osteoporose.

Wat is osteoporose?

De term osteoporose betekent ‘poreuze botten’. In deze toestand worden botten broos en kwetsbaar en kunnen ze sneller breken. De meest voorkomende plaatsen voor breuken zijn pols en heup. Ongeveer een kwart tot een derde van de vrouwen krijgt hiermee te maken vooral na de menopauze. Je zou het misschien niet denken, maar botten zijn dynamische weefsels. Ze worden continue afgebroken en weer opgebouwd. Hierbij spelen twee soorten cellen de hoofdrol; osteoclasten en osteoblasten.

  • Osteoclasten breken bot af, waarbij calcium uit botweefsel aan het bloed wordt vrijgegeven
  • Osteoblasten bouwen bot weer op

Osteoporose treedt op wanneer het lichaam meer bot afbreekt dan het kan opbouwen. Hierdoor verliest het bot botdichtheid en kracht, wat het risico op breuken vergroot.

De rol van schildklierhormoon

Schildklierhormoon is essentieel voor de ontwikkeling van het skelet bij kinderen en is een belangrijke regulator van botonderhoud bij volwassenen. Het is van invloed op de snelheid waarmee we botweefsel vervangen.

Bij een te snel werkende schildklier (en dus een teveel aan schildklierhormoon) stimuleert de osteoclasten, waardoor bot sneller wordt afgebroken, dan de osteoblasten kunnen bijbenen. Hierdoor is er meer botafbraak dan botaanmaak, waardoor de botdichtheid afneemt. Een snelle schildklier, maar ook een teveel aan schildkliermedicatie lopen dus meer risico op osteoporose.

Bij een te traag werkende schildklier (en dus een te kort aan schildklierhormoon) worden de osteoclasten minder gestimuleerd, waardoor botdichtheid iets zou kunnen verhogen, maar echt goed bewijs hiervoor is er nog niet gevonden. Er is wel een ander duidelijk verband tussen een trage schildklier en risico op osteoporose. Deze link ligt bij de hoeveelheid vitamine D die iemand heeft en laat die nu juist bij mensen met een trage schildklier vaak te laag zijn. (Ik schreef hier eerder al een blog over.)

Belang van calcium

Calcium is een belangrijke bouwstof voor tanden en botten, maar is ook essentieel voor de werking van je spieren, zenuwen, hartritme en bloeddruk. Vooral de hartspier heeft continu een bepaalde hoeveelheid calcium nodig. Als er in het bloed een tekort aan calcium dreigt te ontstaan, wordt er calcium vanuit je botten vrijgemaakt, waardoor het calciumniveau in het bloed stijgt. Botten hebben hiermee een bufferfunctie om de hoeveelheid calcium in het bloed op peil te houden.

Het is dus belangrijk dat je dagelijks voldoende calcium binnenkrijgt. Wanneer dit niet het geval is, wordt calcium zonder pardon aan je botten onttrokken

De rol van vitamine D

Om calcium uit voeding in de darmen te kunnen opnemen is vitamine D nodig. Vitamine K2 is vervolgens van belang om calcium bij de botten af te geven.

  • Zonder voldoende vitamine D blijft het grootste deel van calcium uit het voedsel in je darmen zitten en verlaat daar via de ontlasting het lichaam.
  • En zonder vitamine K2 blijft al het calcium in je bloed circuleren en kan het niet worden opgenomen in tanden en botten.

Vitamine D heeft naast het helpen bij de opname van calcium nog een aantal belangrijke taken, waaronder de regulerende functie van het immuunsysteem. Vitamine D helpt ook bij het verlagen van anti-TPO. Een belangrijke vitamine dus voor mensen met de ziekte van Hashimoto. Toch blijkt er juist bij deze doelgroep vaak een tekort aan vitamine D te zijn. Dit kan komen door een tekort aan direct zonlicht op de huid, overmatig gebruik van zonnebrandcrème, problemen met de vitamine D-receptor of een te lage inname via voeding. Het is daarom verstandig om vitamine D via een supplement aan te vullen. Lees het blog dat ik eerder schreef over vitamine D en de trage schildklier.

Het is dus belangrijk dat jij via voeding je calcium voorraden blijft aanvullen. Zeker als je vrouw bent en richting menopauze gaat. Als richtlijn kun je aanhouden dat je dagelijks ongeveer 1000 – 1200 mg calcium met binnenkrijgen.

 

Andere belangrijke nutriënten voor sterke botten zijn magnesium (voor omzetting calcium), vitamine C (voor omzetting vitamine D in K2) en zink (voor de aanmaak van de osteoclasten en osteoblasten).

 

Hoe kom in aan voldoende calcium tijdens het Hashimoto Eliminatiedieet?

Alhoewel zuivelproducten een goede bron van calcium vormen, zijn er ook alternatieven te vinden. In onderstaand lijstje zie je een overzicht van calciumrijke voeding met de hoeveelheid calcium per 100 gram product. Zuivel heb ik ertussen laten staan zodat je een goed vergelijk kunt maken.

Lukt het je niet om dagelijks voldoende calcium via je voeding binnen te krijgen? Overweeg dan een supplement ter aanvulling.

Let op dat je geen te hoog gedoseerd supplement kiest, aangezien de combinatie calcium uit voeding en het supplement niet boven de maximale dosering uit mogen komen. Te veel calcium levert namelijk ook weer gezondheidsproblemen op.

Een goede optie is Osta K2 & D3 Algae van Vitakruid. Dit supplement bevat zowel calcium als ook vitamine D, K2 en magnesium. https://www.vitakruid.nl/products/osta-k2-d3-algae
Indien rechtsreeks bij Vitakruid besteld krijg je 10% korting met kortingscode happy10

Let op; niet tegelijkertijd met anti-stollingsmedicatie nemen! Check altijd de contra-indicaties voordat je een supplement kiest. En bij voorkeur altijd in overleg met arts of therapeut.

Invloed van calcium op schildkliermedicatie

Calcium in voeding en calcium in supplementen hebben allebei invloed op schildkliermedicatie. Calcium bindt namelijk aan schildkliermedicatie, waardoor het niet kan worden opgenomen. Alhoewel maar een klein deel van je medicatie zo onbruikbaar wordt, kun je dit toch merken. Dit geldt overigens voor zowel T4 als T3 medicatie en ook voor natuurlijk schildklierhormoon.

Hou daarom altijd 4 uur tijd aan tussen inname schildkliermedicatie en inname calcium supplement of voedingsmiddel met calcium. Vind je dit lastig omdat je graag ontbijt met yoghurt, melk of kaas (oid) overweeg dan voortaan je schildkliermedicatie s’avonds in te nemen.

 

En blijf in beweging!

Een inactief leven verhoogt botafbraak, terwijl drie keer per week bewegen met een hoge impact, zoals joggen, powerwalken of even springen op de trampoline van de (klein)kinderen, de botaanmaak stimuleert en zo de botten helpt versterken.

Wil jij ook dagelijks gaan bewegen? Loop dan gezellig mee via de Ommetje – app van de Hersenstichting en sluit je aan bij team Happy Hashimoto.

 

Misschien vind je dit ook interessant…

Leptineresistentie en de trage schildklier

Leptineresistentie en de trage schildklier

Leptine is het verzadigings-hormoon dat wordt geproduceerd door de vetcellen. Leptine houdt de hersenen op de hoogte van de status van de  brandstofvoorraad. Vet is immers opgeslagen brandstof. Wanneer de vetcellen groeien geven zij met  leptine het signaal dat er...

Lees meer
Insulineresistentie en de trage schildklier

Insulineresistentie en de trage schildklier

Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door in de alvleesklier, waar ook de verteringsenzymen geproduceerd worden. Insuline is betrokken bij de opname van glucose in de cellen en is ook vooral bekend door het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Toch heeft...

Lees meer
5 belangrijke valkuilen bij gedragsverandering

5 belangrijke valkuilen bij gedragsverandering

Het veranderen van gewoontes kan enorm lastig zijn. Ik heb het hier niet over een paar weken een dieet volgen, maar ik heb het over langdurige gedragsverandering. Toch weten we, dat als we echt iets willen veranderen in ons leven, dat er zaken structureel moeten...

Lees meer