Hard werken aan je gezondheid lijkt de norm te zijn geworden. Dry January is sexy, roken is zóóó 2012 en als je de morgen niet start met een groene smoothie en een vitamine B12 supplement en toch nog gluten eet, tja dan vraag je er ook om. Dit harde werken aan je gezondheid met een lange lijst “moetjes” en “mag niet-s” lijkt de norm te zijn geworden. Voldoe je niet aan die norm? Tja dan mag je ook niet klagen. Althans, zo lijkt het op diverse fora en in professionele blogs. Maar ondanks alle goede intenties schuilt hierin een groot gevaar.

Hard werken aan je gezondheid

Om je beter te voelen moet je verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid. Je zult een aantal dingen anders moeten gaan doen, want: als je doet wat je deed, krijg je wat je had.

Maar verantwoordelijkheid nemen wil niet zeggen dat je obsessief het internet af moet struinen naar informatie, hard moet werken aan je gezondheid en alle laatste protocollen moet volgen. Hard werken aan je gezondheid kan averechts werken. En wel om drie redenen.

 1. Niet iedereen is hetzelfde
  Een auto-immuunziekte kent diverse triggers, diverse oorzaken waarom de ziekte zich openbaart. Dit kan bijvoorbeeld een sluimerende infectie zijn, of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, darmproblemen, voedselintoleranties of zelfs de aanwezigheid van bepaalde toxische stoffen in het lichaam. Deze trigger verschilt van persoon tot persoon. Bovendien is elk lichaam anders gebouwd en heeft elk lichaam een eigen handleiding, waardoor dezelfde inspanningen op ieder persoon een andere uitwerking kan hebben.
 2. Perfectionisme kan verlammen
  Veel vrouwen met Hashimoto zijn perfectionisten.(En ja, ik heb het ook over mezelf.) Wij willen alles graag zo goed mogelijk doen. Wij zijn bang om te falen of iets niet perfect te doen. Het resultaat van dit perfectionisme, is dat we graag eerst nog even verder lezen. Nog een blog, nog een artikel, nog een boek. Pas als we het hele plaatje overzien komen we in actie. Met als resultaat dat we in de tussentijd bevriezen en niets doen.
 3. Protocollen kunnen fight-flight modus activeren
  Het volgen van een standaard protocol kan in het geval van perfectionisme een uitkomst bieden. Als je gewoon het protocol volgt kun je namelijk niets fout doen. Lekker overzichtelijk. Maar na een week of twee, als de eerste euforie zakt, merk je dat het zwaarder is dan je dacht. Je moet je voeding aanpassen en toch nog ‘normaal’ koken voor je gezin. Je moet behoorlijk wat geld uitgeven aan supplementen en bloedonderzoeken. Uit eten gaan wordt opeens lastiger en je vrienden gaan daar opmerkingen over maken. En voor je het weet voelt dit protocol aan als een gevangenis. Een gevangenis die stress oplevert. En zoals je inmiddels weet, zorgt (chronische) stress ervoor dat jouw T4 niet wordt omgezet in de energie-gevende T3, maar in de energie-besparende Reverse T3. De stress van het protocol levert je daarmee meer schade op, dan winst!

Maar als hard werken aan je gezondheid niet werkt. Hoe dan wel?

Zacht werken voor je gezondheid

Het antwoord klinkt simpel, maar dat is het niet. Of eigenlijk toch wel. In plaats van hard te werken aan je gezondheid, moet je zacht gaan werken voor je gezondheid.

Het verschil zit hem in het woordje voor. Als je aan je gezondheid werkt, dan schept dat een afstand, iets dat buiten jezelf ligt. Iets wat kapot is, dat gemaakt moet worden. En als je zacht voor je gezondheid werkt dan voelt dat anders. Althans bij mij voelt dat anders. Zacht werken voor je gezondheid voelt meer als een liefdevolle samenwerking met jezelf, zonder deadline. Je maakt keuzes voor je gezondheid en niet tegen je ziekte. Door deze verschuiving in zienswijze kan er ruimte ontstaan in je aanpak, waardoor er een ontspanning optreedt.

Relaxt je verantwoordelijkheid nemen

Om je beter te voelen moet je een aantal dingen anders gaan doen. Immers; als je doet wat je deed, krijg je wat je had.
Dus: Stop met hard werken aan je gezondheid en start met zacht werken voor je gezondheid.

 1. Zet elke dag kleine, overzichtelijke stapjes, die bijdragen aan jouw gezondheid. Kleine stapjes die op langere termijn grote winst gaan opleveren.
 2. Als je een keer toch een verkeerde keuze maakt, wees dan niet te streng voor jezelf. Gooi niet al je voornemens overboord, maar pak de draad direct weer op. Je bent nu al verder dan vorige week!
 3. Volg je gevoel. Je voelt vaak wel waar de eerste winst te behalen valt.
  • Eet je gezond of is daar nog winst te behalen?
  • Slaap je voldoende of mag slaap meer prioriteit krijgen?
  • Beweeg je op een manier die jouw gezondheid ondersteunt?
  • Ben je happy in je relatie of op je werk of geeft dit meer stress dan goed voor je is?
  • Zijn er dingen waarmee jij je inspanningen saboteert?
 4. Verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid is ook voor jezelf opkomen. Zeg nee wanneer dit nodig is.
 5. Wees niet bang om hulp te vragen. Vraag je arts om uitleg en aanvullend bloedonderzoek. Schakel aanvullende hulp in van een therapeut of coach als je dit nodig hebt. En vraag hulp van je directe omgeving. Je hoeft dit niet alleen te doen.
 6. Neem je tijd. Er is geen haast. Je hebt er jaren over gedaan om deze ziekte te ontwikkelen, dus je hebt ook tijd nodig om te helen.

Je hebt genoeg gelezen en je weet genoeg. Jij kan dit! Het is tijd om diep adem te halen en zacht aan de slag te gaan. Gooi de protocollen aan de kant, sluit je ogen en kies een klein stapje die je vandaag nog kunt zetten. Vind je dit toch lastig en heb je hier iets meer hulp bij nodig? Weet dat je je ook aan kunt melden voor een van de drie e-courses MET MIJN BEGELEIDING.

2 Reacties

 1. Jeroen

  Leuk gezegd!! En het zoeken naar je energie kost meer energie dan het op levert. Ik heb er ook orale lichen planus bij ontwikkeld en zit misschien nog wel op meerdere plekken in mijn systeem maar so be it. Ik kan er mee leven en functioneren en heb een lieve vrouw die me in alles accepteert. Daar ben ik erg dankbaar voor dat ik mijn Esther ben tegen gekomen. Zonder haar had ik een heel ander beeld van mezelf gehad, ook dat geluk moet je hebben dat je een partner treft die het accepteerd.
  Ik heb nu een dik jaar een relatie met Esther en niks van mijn eigenaardigheden vind ze onoverkomelijk.
  Ze valt zelfs in slaap door mijn gesnurk, ik kan haar de liefde en geborgenheid geven die zij in vorige relaties heeft gemist, net als ik, dus heerlijk!!
  Ik ben een man van 46 en heb al een roerig leven achter mij. Altijd te hard mijn best gedaan en niet naar mezelf, mijn lichaam of anderen geluisterd.
  Vaak wordt er gezegd, te lief en te perfectionistisch. Dit zijn wel valkuilen voor een goede relatie..
  Ik ben mezelf langzaam aan het terugvinden met hulp van mijn meisje.

 2. Vera van Happy Hashimoto

  Hoi Jeroen, Dank voor je mooie reactie en wat superfijn dat jij jouw Esther bent tegengekomen! Geniet ervan!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *