Hashimoto kent goede en slechte tijden. Een periode waarin klachten hevig oplaaien noemt men een flare-up. Wat is het en hoe herken je het?  Wat zijn bekende triggers van een flare-up? en Hoe kun je dan voor jezelf zorgen? Ik schreef er drie blogs over.

Iedereen kent wel het beeld van opvliegers bij een vrouw in de overgang. Hevige zweetaanvallen met flink rood aangelopen hals en hoofd, veroorzaakt door een veranderende hormoonhuishouding. Hierdoor raakt de hypofyse van slag en denkt dat het lichaam oververhit is en moet afkoelen. Maar over deze opvliegers heb ik het niet. Ik heb het over de opvliegers van het immuunsysteem, ook wel een flare-up van het immuunsysteem genoemd.

 

Hoe ziet een flare-up er uit?

De ziekte van Hashimoto wordt gekenmerkt door periodes van relatief weinig klachten en periodes waarin de klachten zich in alle hevigheid openbaren. Tijdens de opvliegers van het immuunsysteem ervaar je een opleving van deze klachten. Welke klachten dit zijn verschilt per persoon. Een greep uit de mogelijke klachten tijdens een flare-up:

  • Verlammende vermoeidheid
  • Stemmingswisselingen soms met huilbuien en paniekaanvallen
  • Lichamelijke pijn vergelijkbaar met een flinke griep
  • Hoofdpijnen
  • Spijsverteringsproblemen, zoals diarree, opstoppingen, misselijkheid, opgeblazen gevoel etc
  • Mentale Mist (In het Engels: BrainFog) Het gevoel in de mist te lopen, niet helder kunnen denken, moeite met concentratie en geheugen, moeilijker uit je woorden komen
  • Vocht vasthouden
  • Aankomen in gewicht

Bij mensen met een auto-immuunziekte is het immuunsysteem extra gevoelig voor zaken uit de omgeving (omgevingstriggers) of zelfs voor  interne triggers. Je kunt hierbij denken aan:

  • voedselgevoeligheden
  • lekkende darm
  • sterke pieken en dalen van de bloedsuikerspiegel
  • een zwangerschap of bevalling
  • de overgang en naderende menopauze
  • blootstelling aan toxines
  • stress en trauma

Het is dus bijna niet te voorkomen dat je vroeg of laat weer een keer in een flare-up belandt.

 

Tien tips hoe om te gaan met een flare-up

Zoals je zelf waarschijnlijk ook weet kan een flare-up een behoorlijke impact hebben op je leven. Zeker als een flare-up langer duurt. Hoe je emotioneel en praktisch met deze situatie omgaat heeft invloed op de duur en de intensiteit van de flare-up. Hoog tijd dus voor mijn top 10 tips over hoe om te gaan met een flare-up.

  1. Accepteer de situatie.
    Gevoelens van teleurstelling, frustratie en verdriet zijn heel normaal als je te maken hebt met een flare-up. Doordat je stresslevels verhogen door deze emoties, zullen je klachten verergeren. Probeer deze emoties dus te beperken door ze te vervangen met acceptatie. Flare-ups horen nu eenmaal bij het verloop van de ziekte.
  2. Een flare-up gaat voorbij.
    Hashimoto komt en gaat in golven. Ook deze golf gaat voorbij. Probeer te ontspannen, het einde is in zicht.
  3. Zorg extra goed voor jezelf.
    Zet jezelf op één en schrap alles uit je agenda wat er uit kan. Tijdens deze golf ben jij jouw nummer 1 prioriteit.
  4. Wees extra lief voor jezelf.
    Vertroetel jezelf en verzorg jezelf zoals je voor je zieke kind zou zorgen. Ben niet streng naar jezelf of boos op je lichaam. Je hebt niets verkeerd gedaan, waardoor je nu een flare-up hebt.
  5. Bestrijd pijn.
    Ik weet dat velen van ons het slikken van pijnstillers juist vermijden, omdat paracetamol, ibuprofen en diclofenac een schadelijke invloed op je spijsvertering hebben. Maar pijn levert stress op. Dus doe jezelf in dit geval een plezier en neem een pijnstiller. Niet te streng zijn nu!
  6. Slaap zoveel je kan.
    Tijdens de diepe slaap voert je lichaam reparatiewerkzaamheden uit, die de flare-up zullen verkorten. Slaap dus zoveel je kunt. Ga vroeg naar bed, slaap uit en dut waar en wanneer nodig.
  7. Eet gezond.
    Ik weet dat tijdens een flare-up het opwarmen van een kant-en-klaar maaltijd aanlokkelijk is, omdat je je slecht voelt en uitgeput bent. Toch is het juist nu belangrijk om goed te eten. Je hebt nu meer dan ooit alle goede voedingsstoffen nodig om je cellen hun werk te kunnen laten doen. Maak grote hoeveelheden tegelijk en vries porties in, zodat je op slechtere dagen snel en gezond kunt eten.
  8. Blijf ademen.
    Vergeet niet te ademen. Fijne diepe buikademhalingen. Ontspan je lichaam en geest, zodat je er weer even tegenaan kan.
  9. Blijf bewegen.
    Hoe moe je ook bent, dwing jezelf om elke dag minimaal 20 minuten buiten te lopen. Al loop je maar een blokje rond het huis. Beweging is goed, maar ook de frisse lucht en het zonlicht hebben een helende werking.
  10. Hou een dagboek bij.
    Schrijvend kun je je gedachten ordenen en kun je je emoties kwijt. Ook is het handig om het verloop van je flare-up bij te houden. Zo kan je een volgende keer een flare-up eerder herkennen en leer je de fases van jouw flare-ups herkennen.

 

Sterkte! enneh…

This too shall pass

Misschien vind je dit ook interessant…

Regulerende T-cellen – de rem op je immuunsysteem

Regulerende T-cellen – de rem op je immuunsysteem

Het immuunsysteem is een complex systeem met diverse soorten immuuncellen, die elk een eigen rol en taak hebben in het afweersysteem van ons lichaam. Zo heb je ontstekingsbevorderende stofjes (cytokines), macrofagen, T-killer cellen, T-helper cellen, antistoffen en de...

Lees meer
Allergisch of intolerant?

Allergisch of intolerant?

Veel mensen kunnen zonder dit duidelijk te merken reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Die reacties kunnen zich uiten in spijsverterings- en darmproblemen, maar ook in huidklachten en problemen met de luchtwegen. Bij deze reacties kan er sprake zijn van een...

Lees meer
5 belangrijke valkuilen bij gedragsverandering

5 belangrijke valkuilen bij gedragsverandering

Het veranderen van gewoontes kan enorm lastig zijn. Ik heb het hier niet over een paar weken een dieet volgen, maar ik heb het over langdurige gedragsverandering. Toch weten we, dat als we echt iets willen veranderen in ons leven, dat er zaken structureel moeten...

Lees meer