Iedereen kent wel het beeld van opvliegers bij een vrouw in de overgang. Hevige zweetaanvallen met flink rood aangelopen hals en hoofd, veroorzaakt door een veranderende hormoonhuishouding. Hierdoor raakt de hypofyse van slag en denkt dat het lichaam oververhit is en moet afkoelen.

Maar over deze opvliegers heb ik het niet. Ik heb het niet over de opvliegers van de hormoonhuishouding, maar ook over de opvliegers van het immuunsysteem.

Hoe ziet een flare-up er uit?

De ziekte van Hashimoto wordt gekenmerkt door periodes van relatief weinig klachten en periodes waarin de klachten zich in alle hevigheid openbaren. Tijdens de opvliegers van het immuunsysteem ervaar je een opleving van deze klachten. Welke klachten dit zijn verschilt per persoon. Een greep uit de mogelijke klachten tijdens een flare-up:

 • Verlammende vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen soms met huilbuien en paniekaanvallen
 • Lichamelijke pijn vergelijkbaar met een flinke griep
 • Hoofdpijnen
 • Spijsverteringsproblemen, zoals diarree, opstoppingen, misselijkheid, opgeblazen gevoel etc
 • Mentale Mist (In het Engels: BrainFog) Het gevoel in de mist te lopen, niet helder kunnen denken, moeite met concentratie en geheugen, moeilijker uit je woorden komen
 • Vocht vasthouden
 • Aankomen in gewicht

Tien tips hoe om te gaan met een flare-up

Zoals je zelf waarschijnlijk ook weet kan een flare-up een behoorlijke impact hebben op je leven. Zeker als een flare-up langer duurt. Hoe je emotioneel en praktisch met deze situatie omgaat heeft invloed op de duur en de intensiteit van de flare-up. Hoog tijd dus voor mijn top 10 tips over hoe om te gaan met een flare-up.

 1. Accepteer de situatie.
  Gevoelens van teleurstelling, frustratie en verdriet zijn heel normaal als je te maken hebt met een flare-up. Doordat je stresslevels verhogen door deze emoties, zullen je klachten verergeren. Probeer deze emoties dus te beperken door ze te vervangen met acceptatie. Flare-ups horen nu eenmaal bij het verloop van de ziekte.
 2. Een flare-up gaat voorbij.
  Hashimoto komt en gaat in golven. Ook deze golf gaat voorbij. Probeer te ontspannen, het einde is in zicht.
 3. Zorg extra goed voor jezelf.
  Zet jezelf op één en schrap alles uit je agenda wat er uit kan. Tijdens deze golf ben jij jouw nummer 1 prioriteit.
 4. Wees extra lief voor jezelf.
  Vertroetel jezelf en verzorg jezelf zoals je voor je zieke kind zou zorgen. Ben niet streng naar jezelf of boos op je lichaam. Je hebt niets verkeerd gedaan, waardoor je nu een flare-up hebt.
 5. Bestrijd pijn.
  Ik weet dat velen van ons het slikken van pijnstillers juist vermijden, omdat paracetamol, ibuprofen en diclofenac een schadelijke invloed op je spijsvertering hebben. Maar pijn levert stress op. Dus doe jezelf in dit geval een plezier en neem een pijnstiller. Niet te streng zijn nu!
 6. Slaap zoveel je kan.
  Tijdens de diepe slaap voert je lichaam reparatiewerkzaamheden uit, die de flare-up zullen verkorten. Slaap dus zoveel je kunt. Ga vroeg naar bed, slaap uit en dut waar en wanneer nodig.
 7. Eet gezond.
  Ik weet dat tijdens een flare-up het opwarmen van een kant-en-klaar maaltijd aanlokkelijk is, omdat je je slecht voelt en uitgeput bent. Toch is het juist nu belangrijk om goed te eten. Je hebt nu meer dan ooit alle goede voedingsstoffen nodig om je cellen hun werk te kunnen laten doen. Maak grote hoeveelheden tegelijk en vries porties in, zodat je op slechtere dagen snel en gezond kunt eten.
 8. Blijf ademen.
  Vergeet niet te ademen. Fijne diepe buikademhalingen. Ontspan je lichaam en geest, zodat je er weer even tegenaan kan.
 9. Blijf bewegen.
  Hoe moe je ook bent, dwing jezelf om elke dag minimaal 20 minuten buiten te lopen. Al loop je maar een blokje rond het huis. Beweging is goed, maar ook de frisse lucht en het zonlicht hebben een helende werking.
 10. Hou een dagboek bij.
  Schrijvend kun je je gedachten ordenen en kun je je emoties kwijt. Ook is het handig om het verloop van je flare-up bij te houden. Zo kan je een volgende keer een flare-up eerder herkennen en leer je de fases van jouw flare-ups herkennen.

Ik ben benieuwd hoe jij met flare-ups omgaat. Deel hieronder jouw tips! 

2 Reacties

 1. Debby

  Hoi. bIJ MIJ IS IN SEPTEMBER 2013 HASHIMOTO VASTGESTELD. na een lange weg heb ik nu leren omgaan met het feit dat mijn lichaam geen lactose en gluten meer verdraagd. Het feit dat er ook flare-ups bestaan is voor mij echt een opheldering. er zijn bepaalde momenten waarop het allemaal niet meer lukt. Dan heb ik 0% energie, voel ik me zo down. Heb ik overal pijn. Ik heb nu net jouw site ontdekt maar ik denk dat ik nog veel leeswerk ga hebben. Dit artikel is voor mij al zo ophelderend. Bedankt hiervoor. Ik hoop nog meer bij te leren.
  MVG

 2. Karin

  ik heb al Vijf jaar last van Hashimoto. En periodes dat het goed gaat en weer slecht gaat. Momenteel zit ik in een moeilijke periode en nu lees ik dit. Ik dacht juist dat ik soms gek Werd. Maar nu lees ik dat dit heel normaal is. Wat fijn, die herkenning.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *