Neurotransmitters zijn de hormonen van je hersenen die een belangrijke rol spelen bij hoe jij je emotioneel voelt. Tekorten aan deze neurotransmitters kunnen jouw emotie en zelfs jouw gedrag beïnvloeden. En je raadt het al; met een trage schildklier of Hashimoto loop je groter risico op tekorten aan neurotransmitters!

Lees snel verder om erachter te komen hoe dit komt en wat jij kunt doen om deze hormonen van de hersen te verhogen.

Wat zijn neurotransmitters

Neurotransmitters zijn chemische signaalstofjes die nodig zijn bij het verwerken en begeleiden van gevoelens, emoties, passie en instincten. Bij een tekort aan deze stofjes kun je emotioneel behoorlijk instabiel worden en bijvoorbeeld depressieve gevoelens krijgen.

Nier verwonderlijk dus dat juist zoveel mensen met Hashimoto antidepressiva voorgeschreven krijgen! Maar ook andere problemen kunnen de kop op steken.

Ik stel graag de 4 bekendste neurotransmitters aan je voor.

Serotonine

Serotonine wordt niet alleen in de hersenen, maar ook in de darm aangemaakt. Serotonine is de stemmingsregulator van ons lichaam en is een bovendien een voorhormoon voor de aanmaak van melatonine. Een tekort aan serotonine kan leiden tot gevoelens van verdriet, woede en neerslachtigheid, maar ook tot slaapproblemen, verlaagd libido, verslaving en behoefte aan koolhydraten.

Serotonine en de schildklier hebben een sterke wisselwerking. Zo helpt serotonine bij het vrijmaken van meer TSH én is het betrokken bij de omzetting van T4 in de actieve vorm T3. Maar het werkt ook andersom; schildklierhormoon is nodig om serotonine aan te kunnen maken. Een tekort aan actief schildklierhormoon verlaagt dus je serotonine-niveau. Dit verklaart mede waarom zoveel mensen met Hashimoto depressieve gevoelens ontwikkelen.

Dopamine

Dopamine hoort bij het beloningssysteem van de hersenen en is de neurotransmitter die staat voor plezier er ervoor zorgt dat we ons tevreden en beloond voelen. Het is ook medeverantwoordelijk voor de spierbeweging en voor het reguleren van ademhaling.

Een tekort aan dopamine kan daarom leiden tot gevoelens van ‘Wat heeft het voor zin?’. Dopamine-junkies bestaan ook, die mensen zoeken continue naar prikkels die dopamine aanmaken, waardoor ze zich tevreden en beloond voelen.

Er zijn studies die aantonen dat dopamine TSH kan verlagen. Een tekort aan dopamine zou dan TSH dus doen laten stijgen. Er is meer onderzoek naar dit onderwerp nodig, maar dat er een verband is, is zeker.

Acetylcholine

Acetylcholine is een neurotransmitter die in veel delen van de hersenen en het lichaam actief is. Het wordt onder meer geproduceerd in de dunne darm en in de hersenen.

In de hersenen is acetylcholine belangrijk voor de geheugen- en intellectuele functies. Te weinig acetylcholine kan daardoor geheugen- of concentratieproblemen veroorzaken. Heb jij moeite met focussen op bepaalde zaken? Dan heb jij misschien ook een tekort aan acetylcholine.

Ook acetylcholine en schildklierhormonen zijn weer gelinkt. Zo lijkt acetylcholine gebruikt te worden om tekorten aan vrije T3 te compenseren en kan T3 de aanmaak van acetylcholine juist verhogen.

GABA

GABA staat voor gamma-aminoboterzuur. GABA is een neurotransmitter die andere zenuwcellen remt in hun activiteit en wordt daarom gezien als prikkeldemper. De remmende werking op andere zenuwcellen zorgt ervoor dat je je ontspannen en rustig voelt. Een tekort aan GABA kan je daarom angstig, paniekerig en rusteloos maken.

Schildklierhormonen zijn van invloed op de aanmaak en afbraak van GABA en tegelijkertijd heeft GABA weer invloed op de aanmaak van schildklierhormonen. Ook hier is weer sprake van tweerichtingsverkeer.

 

Zoals je ziet heeft een trage schildklier of Hashimoto nogal wat gevolgen op jouw voorraden neurotransmitters. Hierdoor kun je flinke gevolgen ervaren op met name mentaal en emotioneel gebied. In mijn praktijk maakte ik daarom regelmatig gebruik van een neurotransmitter profielbepaling op basis van een lange vragenlijst genaamd de Bravermantest. Hiermee spoorden we snel eventuele tekorten op en namen we het corrigeren van deze tekorten mee in het bredere behandelplan.

Begin 2023 kom ik met een nieuwe e-cursus over vermoeidheid en mentale klachten bij Hashimoto. In deze e-cursus zal ik ook dieper ingaan op het corrigeren van de neurotransmitters.

Kortom; het zit niet tussen je oren….. en je bent niet alleen. Verdiep je in je neurotransmitters en ga aan de slag met deze gratis download. Neem een kijkje in de wereld van de neurotransmitters en zie hoe je zelf met voeding en leefstijl je neurotransmitters kunt beinvloeden.

Misschien vind je dit ook interessant…

Leptineresistentie en de trage schildklier

Leptineresistentie en de trage schildklier

Leptine is een hormoon dat wordt geproduceerd door de vetcellen. Het houdt de hersenen op de hoogte van de brandstofvoorraad in de vorm van vet in de vetcellen en geeft een signaal af dat er gestopt kan worden met eten en dat het tijd is om vet te gaan verbranden. Als...

Lees meer
Insulineresistentie en de trage schildklier

Insulineresistentie en de trage schildklier

Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door in de alvleesklier, waar ook de verteringsenzymen geproduceerd worden. Insuline is betrokken bij de opname van glucose in de cellen en is ook vooral bekend door het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Toch heeft...

Lees meer
PCOS en Hashimoto

PCOS en Hashimoto

Een tekort aan schildklierhormoon of een verstoorde bruikbaarheid van het actieve schildklierhormoon T3 kan grote invloed hebben op de algehele gezondheid van een persoon. Ook kan het invloed hebben op andere aandoeningen. In een serie blogs zoom ik in op een mogelijk...

Lees meer