Mijn trage schildklier heeft de laatste 20 jaar van mijn leven bepaald. Bijna ongemerkt heb ik mijn manier van leven aangepast aan mijn verminderde energieniveau. Toen ik na een heerlijke vakantie in Zwitserland wederom crashte en in de ziektewet belandde, was de maat vol. Ik wilde niet langer dat mijn ziekte mijn leven bepaalde en ging op onderzoek uit. Google werd voor even mijn beste vriend.

Belang van betrouwbare informatie

Ik vond ongelooflijk veel informatie. Ik las verhalen van mensen die zich weer goed voelden. Het kon dus wel! Helaas vond ik ook veel tegenstrijdige informatie. Ik had behoefte aan betrouwbare, wetenschappelijk onderbouwde informatie.

Ik vond een aantal specialisten op het gebied van Hashimoto en auto-immuunziektes, die hun kennis delen. Onderstaande boeken hebben mijn ogen geopend en mij geprikkeld weer te gaan studeren en Hashimoto Nederland op te richten. Als Engelstalige boeken geen probleem voor jou zijn, dan zijn dit de boeken die je jezelf direct cadeau moet doen!

#1 boek: Datis Kharrazian
Why do I still have thyroid problems? When my lab test are normal.

Datis Kharrazian is mijn held. Jaren geleden schreef hij dit boek over de redenen waarom een Hashimoto patiënt zich ondanks goede bloedwaardes toch rot kan voelen. Zowel bij artsen als bij patiënten werd dit een bestseller. In beeldend taalgebruik legt hij uit waarom medicatie alleen niet voldoende is en wat de relatie tussen de schildklier en het immuunsysteem is.

Wat zijn boek zo revolutionair maakt, is het feit dat hij aantoonde, dat bepaalde voedingsmiddelen een aanval van het immuunsysteem kunnen uitlokken. Als onderzoeker aan de Harvard Universiteit bestudeert hij nog steeds de effecten van voedingsmiddelen op auto-immuunziektes en de ziekte van Hashimoto. Zijn wetenschappelijke onderzoeken worden wereldwijd gevolgd door vele artsen die Hashimoto patiënten behandelen. Het boek is hier te bestellen.

#2 boek: Sarah Ballantyne
The Paleo Approach

Sarah Ballantyne is arts, wetenschapper en patiënt met meerdere auto-immuunziektes, waaronder de ziekte van Hashimoto. Met behulp van het Paleo-dieet wist zij een aantal van haar auto-immuunziektes in remissie te krijgen. Met haar boeken en haar blog The paleo mom inspireert zij anderen te kiezen voor de Paleo-aanpak.

The Paleo Approach is een dik, mooi geïllustreerd boek vol wetenschappelijk onderbouwde informatie over de werking van de darmen, het immuunsysteem en de invloed van voeding op deze systemen. Dit dikke boek is een perfect naslagwerk voor iedereen met een bovengemiddelde interesse in de werking van het menselijk lichaam. Ik moet je wel waarschuwen; ze gaat ver en diep. Zeker geen boek voor het slapen gaan.

#3 boek: Izabella Wentz
Hashimoto’s Thyroiditis: the root cause

Izabella Wentz is apotheker en Hashimoto patiënt. Tijdens haar studie werd zij ziek, maar ze wilde zich niet neerleggen bij het vonnis van deze ziekte. Ze ging op zoek naar de oorzaak van haar klachten. Haar visie: als je de oorzaak achterhaalt, kun je deze ook wegnemen en weer beter worden.

Dit boek staat vol informatie over alle mogelijke oorzaken en de stappen die je kunt zetten om jezelf weer beter te voelen. Welke stappen dit zijn, verschilt per persoon. Een zeer gedetailleerd boek, met veel informatie. In navolging op dit eerste boek heeft zij een boek geschreven met een 90-dagen Hashimoto Protocol. Dit boek is recentelijk ook in het Nederlands verschenen.

#4 boek: Vera Kamphorst
Ik heb een trage schildklier. Wat nu?

** UPDATE **
Ik heb de handschoen opgepakt en heb zelf een Nederlandstalig boek geschreven. “Ik heb een trage schildklier. Wat nu?” Dit is het boek geworden dat ik zelf 15 jaar gelezen had willen lezen….

In Ik heb een trage schildklier. Wat nu? helpt Vera Kamphorst je van het idee af dat je moet leren leven met de restklachten van een trage schildklier. Vera zet de werking van de schildklier uiteen en en deelt, naast talloze voorbeeldenuit haar eigen leven, de stappen waarmee ook jij je vrolijke, slanke en energieke zelf kunt terugkrijgen.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *