Leptine is een hormoon dat wordt geproduceerd door de vetcellen. Het houdt de hersenen op de hoogte van de brandstofvoorraad in de vorm van vet in de vetcellen en geeft een signaal af dat er gestopt kan worden met eten en dat het tijd is om vet te gaan verbranden. Als leptine bij de hersenen aanklopt, dan weet het lichaam dat er processen kunnen starten die veel energie kosten. Je kan hierbij denken aan het verhogen van de stofwisseling het herstel en opbouw van weefsels en wellicht ook een zwangerschap. Leptine is hiermee het toestemmingshormoon voor de productie van schildklierhormoon en geslachtshormonen.

Helaas is bij veel mensen deze taak van leptine verstoord. Alhoewel er volop leptine wordt geproduceerd, zijn de hersenen doof geworden voor leptine, waardoor het signaal richting lichaam wordt afgegeven dat het juist meer moet gaan eten, minder moet gaan verbranden en extra vet moet gaan opslaan. Deze situatie heeft leptineresistentie.

Zelfs bij een gezond dieet en minimale inname van calorieën, dan nog zal het lastig zijn om af te vallen, omdat de hersenen niet in de vetverbrandingsstand staan. Ook zal er minder schildklierhormonen en geslachtshormonen worden geproduceerd, waardoor er ook schildklier-, menstruatie- en vruchtbaarheidsproblemen optreden.

Link tussen verhoogde leptine & trage schildklier

Leptine is het startsignaal of beter gezegd het toestemmings-signaal voor de aanmaak van schildklierhormoon. In geval van leptineresistentie wordt dit signaal niet afgegeven, waardoor TRH niet stijgt. TRH is het hormoon dat de hypofyse moet aansturen om TSH aan te maken, die op zijn beurt de schildklier moet aansturen om meer T4 en T3 te produceren. Leptineresistentie is dus rechtsreeks van invloed op de aanmaak van schildklierhormoon.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met Hashimoto en/of een trage schildklier hogere waarden voor leptine hebben, maar wat veroorzaakt nu wat? Onderzoek laat zien dat TSH via TSH-receptoren op vetcellen de leptine productie rechtstreeks kunnen activeren. Een verhoogde TSH bij een te traag werkende schildklier heeft dus ook effect op de productie van leptine. (Wellicht met het doel dat leptine kan helpen bij opschroeven van de productie van schildklierhormoon.) Er is nog een hoop onduidelijk over de exacte (wissel)werking, maar feit is dat wij een verhoogd risico lopen op hogere waarden voor leptine met mogelijk leptineresistentie tot gevolg.

Oorzaken leptineresistentie

Leptine is het startsignaal voor diverse processen die energie kosten. Wanneer het immuunsysteem een infectie moet bestrijden, dan heeft het in korte tijd veel brandstof nodig en die brandstof moet ergens vandaan komen. Om deze brandstof veilig te stellen, zorgt het immuunsysteem ervoor dat de hersenen leptineresistent worden, zodat er lekker doorgegeten wordt en alle energie-slurpende processen on hold worden gezet.

Een chronisch actief immuunsysteem of laaggradige ontstekingen zijn dus een belangrijke veroorzaker van leptineresistentie. Een ander belangrijke voorloper is insulineresistentie. Bij insulineresistentie staat het lichaam in de vet-opslag-stand, waardoor de aanmaak van leptine door blijft gaan.

Hoe herken je leptineresistentie?

Onderstaand vind je een overzicht van veelgenoemde symptomen bij leptineresistentie:

  • Overgewicht
  • Lastig gewicht kunnen verliezen
  • Grotere eetlust, ook na de maaltijd
  • Vermoeidheidsklachten
  • Lusteloosheid
  • Geen zin om te bewegen
  • Brainfog
  • Verlaagd libido
  • Menstruatieproblemen
  • Vruchtbaarheidsproblemen

Het behandelen van leptineresistentie is niet klip en klaar. Leptineresistentie is vaak een gevolg van insulineresistentie. Vermoed jij dat er sprake is van leptineresistentie? Ga dan als eerste aan de slag met het verminderen van insulineresistentie. Dan zet je rap stappen in de goede richting!

Meten = meer weten

Je kunt leptineresistentie op dit moment alleen testen met bloedonderzoek naar leptine.

Omdat leptineresistentie vaak samen met insulineresistentie voorkomt is een combinatie met de HOMA IR test aan te raden.

LET OP: ALTIJD 12 UUR NUCHTER ZIJN VOORDAT JE DEZE TEST(EN) DOET!

 

VIND JE DIT INTERESSANT?

Wil je meer weten over de invloed van voeding op je schildkliergezondheid? En wil jij tegelijkertijd meer leren over het verbeteren van je spijsvertering, verminderen van insulineresistentie en het dichten van een lekkende darm en ontdekken of alledaagse voedingsmiddelen ook bij jou je herstel blokkeren? Start dan vandaag nog met de zelfstandig te volgen cursus Voeding en Hashimoto. Of kies voor de voordelige combi-bundel Voeding & Afvallen met Hashimoto. 

Misschien vind je dit ook interessant…

Insulineresistentie en de trage schildklier

Insulineresistentie en de trage schildklier

Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door in de alvleesklier, waar ook de verteringsenzymen geproduceerd worden. Insuline is betrokken bij de opname van glucose in de cellen en is ook vooral bekend door het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Toch heeft...

Lees meer
Omega 3 en Hashimoto

Omega 3 en Hashimoto

We zijn opgegroeid met de notie dat vet onze grootste vijand is. Bijna alle producten in het winkelschap zijn immers verkrijgbaar in een vetvrije of vetarme variant. En alhoewel sommige vormen van vet zeker schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid, zijn er ook...

Lees meer
B12 en de schildklier

B12 en de schildklier

Vitamine B12 is essentieel voor allerlei systemen in het lichaam, waaronder een goede werking van het zenuwstelsel en immuunsysteem, maar ook voor de productie van energie, DNA en de rode bloedcellen. Bij een tekort aan vitamine B12 kan minder DNA worden aangemaakt,...

Lees meer