Leptine is het verzadigings-hormoon dat wordt geproduceerd door de vetcellen. Leptine houdt de hersenen op de hoogte van de status van de brandstofvoorraad. Vet is immers opgeslagen brandstof.
Wanneer de vetcellen groeien geven zij met leptine het signaal dat er gestopt kan worden met eten en dat het tijd is om vet te gaan verbranden. Leptine laat de hersenen weten dat het veilig is om processen op te starten, die veel energie kosten. Je kan hierbij denken aan het verhogen van de stofwisseling, het herstel en opbouw van weefsels en wellicht ook een zwangerschap. Leptine is hiermee het toestemmingshormoon voor de productie van schildklierhormoon en geslachtshormonen.
Helaas is bij veel mensen deze taak van leptine verstoord. Alhoewel er volop leptine wordt geproduceerd, zijn de hersenen doof geworden voor leptine, waardoor het signaal richting lichaam wordt afgegeven dat het juist meer moet eten, minder mag verbranden en extra vet moet opslaan. Deze situatie heeft leptineresistentie.
Wanneer er sprake is van leptineresistentie dan zal het zelfs bij een gezond dieet en minimale inname van calorieën, nòg lastig zijn om af te vallen. Dit komt omdat de hersenen in de vetopslag stand staan en niet in de vetverbranding stand. Hierdoor zal er dus ook minder schildklierhormonen en minder geslachtshormonen worden geproduceerd, waardoor er ook schildklier-, menstruatie- en vruchtbaarheidsproblemen optreden.
Link tussen verhoogde leptine & trage schildklier
Leptine is het startsignaal of beter gezegd het toestemmings-signaal voor de aanmaak van schildklierhormoon. In geval van leptineresistentie wordt dit signaal niet afgegeven, waardoor TRH niet stijgt. TRH is het hormoon dat de hypofyse moet aansturen om TSH aan te maken, die op zijn beurt de schildklier moet aansturen om meer T4 en T3 te produceren. Leptineresistentie is dus rechtsreeks van invloed op de aanmaak van schildklierhormoon.
Uit onderzoek blijkt dat mensen met Hashimoto en/of een trage schildklier hogere waarden voor leptine hebben, maar wat veroorzaakt nu wat? Onderzoek laat zien dat TSH via TSH-receptoren op vetcellen de leptine productie rechtstreeks kunnen activeren. Een verhoogde TSH bij een te traag werkende schildklier heeft dus ook effect op de productie van leptine. (Wellicht met het doel dat leptine kan helpen bij opschroeven van de productie van schildklierhormoon.) Er is nog een hoop onduidelijk over de exacte (wissel)werking, maar feit is dat wij een verhoogd risico lopen op hogere waarden voor leptine met mogelijk leptineresistentie tot gevolg.
Oorzaken leptineresistentie
Leptine is het startsignaal voor diverse processen die energie kosten. Wanneer het immuunsysteem een infectie moet bestrijden, dan heeft het in korte tijd veel brandstof nodig en die brandstof moet ergens vandaan komen. Om deze brandstof veilig te stellen, zorgt het immuunsysteem ervoor dat de hersenen leptineresistent worden, zodat er lekker doorgegeten wordt en alle energie-slurpende processen on hold worden gezet.
Een chronisch actief immuunsysteem of laaggradige ontstekingen zijn dus een belangrijke veroorzaker van leptineresistentie. Een ander belangrijke voorloper is insulineresistentie. Bij insulineresistentie staat het lichaam in de vet-opslag-stand, waardoor de aanmaak van leptine door blijft gaan.
Hoe herken je leptineresistentie?
Onderstaand vind je een overzicht van veelgenoemde symptomen bij leptineresistentie:
- Overgewicht
- Lastig gewicht kunnen verliezen
- Grotere eetlust, ook na de maaltijd
- Vermoeidheidsklachten
- Lusteloosheid
- Geen zin om te bewegen
- Brainfog
- Verlaagd libido
- Menstruatieproblemen
- Vruchtbaarheidsproblemen
Het behandelen van leptineresistentie is niet klip en klaar. Leptineresistentie is vaak een gevolg van insulineresistentie. Vermoed jij dat er sprake is van leptineresistentie? Ga dan als eerste aan de slag met het verminderen van insulineresistentie. Dan zet je rap stappen in de goede richting!
Meten = meer weten
Je kunt leptineresistentie op dit moment alleen testen met bloedonderzoek naar leptine.
Omdat leptineresistentie vaak samen met insulineresistentie voorkomt is een combinatie met de HOMA IR test aan te raden.
LET OP: ALTIJD 12 UUR NUCHTER ZIJN VOORDAT JE DEZE TEST(EN) DOET!
** TIP: Masterclass – Breng je Bloedsuikerspiegel in Balans **
Altijd lekkere trek, moeite met gewicht verliezen of vermoeid na de maaltijd? Breng je glucosehuishouding op orde en haal een onzichtbare, maar belangrijke veroorzaker van klachten weg. Na deze Masterclass begrijp je de werking van de bloedsuikerstofwisseling, weet je hoe je bij jezelf kunt controleren wat de status bij jou is en weet je wat jij kunt doen om het tij te keren. Fijne bijkomstigheid is dat afvallen daarna een stuk makkelijker wordt.
Normaal € 49 - Nu ter introductie € 39.
Meer informatie
Misschien vind je dit ook interessant…
Regulerende T-cellen – de rem op je immuunsysteem
Het immuunsysteem is een complex systeem met diverse soorten immuuncellen, die elk een eigen rol en taak hebben in het afweersysteem van ons lichaam. Zo heb je ontstekingsbevorderende stofjes (cytokines), macrofagen, T-killer cellen, T-helper cellen, antistoffen en de...
Allergisch of intolerant?
Veel mensen kunnen zonder dit duidelijk te merken reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Die reacties kunnen zich uiten in spijsverterings- en darmproblemen, maar ook in huidklachten en problemen met de luchtwegen. Bij deze reacties kan er sprake zijn van een...
Voeding als medicijn – Suiker
Bij de diagnose trage schildklier krijg je vaak niet veel informatie van je arts(en), behalve uitleg over de medicatie die je dagelijks moet gaan slikken. Wanneer de bloedwaarden stabiliseren, maar klachten van vermoeidheid, brainfog, somberheid, gewichtstoename of...