Bij een ontsteking denken we al snel: oh help! We associëren ontstekingen met ziekte en pijn. Toch is een ontsteking een heel natuurlijk proces, dat ons helpt bij verwonding en het beschermen tegen infecties. Het wordt pas schadelijk als het chronisch wordt of zich tegen onze gezonde weefsels keert.

Wat is een ontsteking?

Een ontsteking is de natuurlijke reactie van ons lichaam op iets irriterends, zoals een snee of schaafwond in de huid, blootstelling aan schadelijke (gif)stoffen of een ziekteverwekker zoals een bacterie of virus. Zodra het immuunsysteem voelt dat er iets mis is, stuurt het een leger witte bloedcellen naar het gebied om dit te gaan herstellen. Deze witte bloedcellen starten met het gevecht tegen de indringers. Om snel meer ontstekingsstofjes en immuuncellen ter plaatse te krijgen neemt de bloedtoevoer naar dit gebied toe. Het weefsel zwelt daardoor een beetje op. Deze stofjes zorgen ook dat de zenuwen in het gebied geïrriteerd worden, zodat de hersenen weten dat er iets aan de hand is en dat het dit gebied moet beschermen voor verdere schade. Zodra de boel hersteld is wordt de ontstekingsreactie afgerond.

Een ontsteking heeft 5 kenmerken.

 • Rood
 • Zwelling
 • Warmte
 • Pijn
 • Verlies van functie

Ik illustreer een ontsteking altijd aan de hand van een splinter in de vinger. Een splinter beschadigt de huid, waardoor bacteriën het lichaam binnen kunnen dringen.  De plek rond de splinter wordt dik, warm en rood, het doet pijn en afhankelijk van de locatie op de vinger,  kun je deze minder gemakkelijk bewegen. Door deze verminderde bruikbaarheid word je gedwongen meer rust te nemen, waardoor de wond sneller kan helen.

Ontstekingen zijn dus een natuurlijk helingsproces, waar we de hele dag mee te maken hebben. En dat is maar goed ook.
Het wordt pas hinderlijk of ronduit vervelend als deze ontstekingen niet worden afgerond en de schade niet wordt hersteld. Deze situatie noemen we een chronisch laaggradig ontstekingsbeeld.

Laaggradige ontstekingen

Bij een laaggradige ontsteking is het immuunsysteem geactiveerd, maar niet op volle kracht. Omdat een actief immuunsysteem (en ook koorts of verhoging van de temperatuur) erg veel energie kost, wordt er soms voor gekozen de temperatuur naar beneden bij te stellen en niet op volle kracht actief te zijn. Je kan het vergelijken met een meute demonstranten enigszins in bedwang te houden in plaats van het Malieveld in Den Haag met de ME schoonspuiten.

Desondanks kost een laaggradig chronisch geactiveerd immuunsysteem nog steeds erg veel energie en brandstof. En deze brandstof wordt dan weggehaald bij andere processen die ook veel brandstof nodig hebben, waaronder je hersenen, maar ook je spijsvertering, voortplantingsorganen en het metabolisme.

Symptomen

Laaggradige ontstekingen zijn vaak niet aan een specifiek symptoom op te merken, maar aan een verzameling (vage) klachten, zoals

 • Vermoeidheid
 • Brainfog
 • Chronische buikklachten (PDS)
 • Depressieve klachten of somberheid
 • Chronische pijn
 • lethargie
 • laag libido

Laaggradige ontstekingen liggen aan de basis van veel chronische aandoeningen zoals:

 • Allergieën
 • Eczeem
 • maar ook auto-immuunziektes zoals reuma, psoriasis, lupus en ziekte van Hashimoto.

Oorzaken

Een verhoogd permeabele darm, ofwel een lekkende darm is een belangrijke veroorzaker van laaggradige ontstekingen. Doordat er continue etensmoleculen en bacteriën door de darmwand kruipen, is het immuunsysteem hier continue actief. Hierdoor raakt de darmwand zelf ontstoken, maar kan dit ook verderop in het lichaam gebeuren. Ook overgewicht kan olie op het vuur gooien, aangezien vetcellen ontstekingsstofjes produceren.

Heb ik laaggradige ontstekingen?

Herken jij je in bovenstaand verhaal, maar wil je toch in bloed testen of dit ook bij jou speelt? Dat kan. Laaggradige ontstekingen zijn te meten met de bloedtest voor High Sensitive CRP (hs-CRP). CRP is een eiwit dat snel geproduceerd wordt bij ontstekingen. Bij een verhoogd hs-CRP zonder verschijnselen van een acute ontsteking is er waarschijnlijk sprake van laaggradige ontstekingen. Vraag je arts om deze meting of bestel zelf via bloedwaardentest.nl of via een vingerprik bij mijnlabtest.nl.

Wat kun jij zelf doen?

 • Aangezien 80% van het immuunsysteem in de darm huist zou ik daar beginnen. Schoon je voeding op en optimaliseer je spijsvertering.
 • Verminder stress – stress verhoogt het aantal ontstekingsstofjes.
 • Voorkom overgewicht – vetcellen produceren ontstekingsstofjes.
 • Overweeg het uitvoeren van het Hashimoto Eliminatiedieet.
 • Ondersteun je darmwand met supplement L-glutamine (10% korting met kortingscode happy10) of het regelmatig drinken van botten bouilon.
 • Beweeg regelmatig – dit zorgt voor productie van endorfinen en regulerende T-cellen.
 • Verhoog je inname van omega 3.

VIND JE DIT INTERESSANT?

Dan nodig ik je graag uit om eens een kijkje te nemen bij de e-cursus Boost je Schildklier Gezondheid.
Met deze e-cursus leggen we een stevige basis waarop jij kunt gaan bouwen aan een vitale toekomst. We starten bij de werking van de schildklier en het kunnen interpreteren van je bloedwaarden en lopen daarna alle belangrijke aspecten van een goede gezondheid na. Ik leg je de werking uit, laat zien wat er mis kan gaan en hoe jij bij jezelf kunt vaststellen of dit bij jou ook het geval is. Kijk! Daar bespaar je een hoop tijd en energie mee.

Al doende leer je dus niet alleen heel veel, je gaat ook wegstrepen. Wegstrepen wat voor jou niet (langer) relevant is. Stap voor stap naar een rustiger lichaam en een relaxtere mind. En juist die mind is een belangrijke factor, want de manier waarop jij denkt en voelt heeft grote invloed op de mate waarin jij voor jezelf kan zorgen.

Boost je Schildklier Gezondheid
De meest uitgebreide e-cursus over voeding, vitaliteit en een gezonde leefstijl bij een trage schildklier.

Misschien vind je dit ook interessant…

Regulerende T-cellen – de rem op je immuunsysteem

Regulerende T-cellen – de rem op je immuunsysteem

Het immuunsysteem is een complex systeem met diverse soorten immuuncellen, die elk een eigen rol en taak hebben in het afweersysteem van ons lichaam. Zo heb je ontstekingsbevorderende stofjes (cytokines), macrofagen, T-killer cellen, T-helper cellen, antistoffen en de...

Lees meer
Allergisch of intolerant?

Allergisch of intolerant?

Veel mensen kunnen zonder dit duidelijk te merken reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Die reacties kunnen zich uiten in spijsverterings- en darmproblemen, maar ook in huidklachten en problemen met de luchtwegen. Bij deze reacties kan er sprake zijn van een...

Lees meer
De invloed van slaap op het immuunsysteem

De invloed van slaap op het immuunsysteem

Dat voldoende kwalitatieve slaap belangrijk voor je gezondheid en ook voor je gewicht is, dat weten de meeste mensen inmiddels wel. Dat een goede nachtrust ook invloed heeft op de werking van je immuunsysteem, is minder bekend. In mijn ogen is het optimaliseren van je...

Lees meer