Heb je ooit gehoord van een circadiaans ritme? Het circadiaans ritme verwijst naar de veranderingen in je lichaam, die samenvallen met de tijd van de dag. Of specifieker gezegd; met de dagelijkse rotatie van de aarde en de bijbehorende afwisseling van lichte en donkere perioden. En dit ritme is van invloed op vrijwel alle cellen in ons lichaam.
Het circadiaans ritme helpt ons om onze energie, gedurende een etmaal, op een efficiënte manier te gebruiken en te verdelen over een etmaal. Alle organen weten op basis van dit circadiaans ritme precies wanneer zij aan het werk mogen en wanneer liever niet. Hierdoor wordt onze stofwisseling, geheugen en zelfs ons immuunsysteem beïnvloed door dit dagelijks ritme.
Wat regelt dit circadiaans ritme?
Hormonen, zoals adrenaline en noradrenaline, reguleren het circadiaans ritme. Zij bepalen hiermee hoe onze organen, weefsels en klieren zich gedragen gedurende de dag. Ze bepalen ook de werking van het immuunsysteem overdag en ‘s-nachts. Wist jij bijvoorbeeld dat het tijdstip van de dag het aantal immuuncellen in ons bloed bepaalt?
Een ontregeld immuunsysteem veroorzaakt door een auto-immuun opvlamming (ook wel flare-up genoemd) kan bovendien weer je circadiaanse klok ontregelen.
Meer onderzoek is nodig om echt te begrijpen in hoeverre het circadiaanse ritme van invloed kan zijn op Hashimoto. Waarschijnlijk zullen bepaalde symptomen van een Hashimoto-flare (afhankelijk van het stadium van je Hashimoto) op verschillende tijdstippen van de dag optreden. Dit omdat deze door verschillende type immuuncellen worden veroorzaakt.
Wat kun je doen om je eigen circadiaans ritme beter te begrijpen?
- Probeer erachter te komen wat de beste tijd is om naar bed te gaan en om wakker te worden.
- En probeer ten minste twee weken lang elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op het zelfde tijdstip wakker te worden.
- Probeer tenminste 7 uur te slapen. Als je het gevoel hebt dat je een goede nachtrust hebt gehad, dan heb je je perfecte tijdzone gevonden. Als je 7 of meer uren slaapt, maar nog steeds moe bent, dan kan het zijn dat je je circadiaanse ritme niet volgt.
- Probeer elke dag een fysiek actief te zijn, bij voorkeur in de buitenlucht.
Misschien vind je dit ook interessant…
Voordelen van een spijkermat
Ik ben fan van de spijkermat en door mijn enthousiaste verhalen zijn veel cliënten ook aan de spijkermat gegaan en velen van hen zijn inmiddels ook die-hard fan. Een verbeterde slaap (makkelijker inslapen, langer doorslapen, meer diepe slaap), meer ontspanning, afname...
Help je mitochondria
Voor alle processen in jouw lichaam is energie nodig. Bijvoorbeeld voor je spijsvertering, je hartslag, voor het aanmaken van hormonen, voor het bewegen van je spieren, voor nadenken, lezen, maar ook voor het bevechten van een virus of het herstellen van...
#9 Gezond leven hoeft niet ingewikkeld te zijn
Hoe maak je gezond leven makkelijker? In deze aflevering heb ik hormoonfactor & leefstijl coach Leen Pairon te gast. Wij gaan in gesprek over de verschillende manieren waarop je aan je schildkliergezondheid kunt werken. We halen herinneringen op over onze eigen...