Jodium vormt een belangrijk bestanddeel van schildklierhormoon. Bij een langdurig tekort aan dit mineraal ontstaat er een tekort aan schildklierhormoon, oftewel een trage schildklier. En omdat we jodium niet zelf aan kunnen maken, moeten we het uit onze voeding halen. Er gaan veel tegenstrijdige verhalen de ronde. Zo zou je bij een trage schildklier extra jodium moeten suppleren en bij Hashimoto juist niet. Hoe zit het nou?

Jodium en de schildklier

Schildklierhormoon is opgebouwd uit gekoppelde jodiummoleculen aan tyrosine. Om altijd voldoende schildklierhormoon aan te kunnen maken, legt de schildklier een ruime voorraad jodium aan. Tekorten aan jodium worden daarom pas na langere tijd merkbaar.

Een jodiumtekort herken je aan een lange lijst klachten van een vertraagde schildklier, maar laat zich ook visueel zien door een zwelling van de schildklier, ook wel krop of struma genoemd. De schildklier is dan vergroot.

Waardoor ontstaan tekorten?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium voor een volwassene is 150 mcg. In orthomoleculaire kringen wordt zelfs 600 mcg geadviseerd. De reden waarom hiertussen zo’n groot verschil zit, is gelegen in het feit dat de ADH gebaseerd is op ‘gezonde’ mensen en de orthomoleculaire hoeveelheden gericht zijn op het tijdelijk aanvullen van tekorten om tot gezondheid te komen.

Deze hoeveelheid jodium moeten wij geheel via onze voeding binnen krijgen. En ondanks het feit dat de overheid standaard jodium laat toevoegen aan bakkerszout in broden, hebben veel mensen een jodium tekort. Hoe komt dit toch?

 • We eten minder brood vanwege glutenintoleranties of andere gezondheidsredenen.
 • We verkiezen massaal keltisch zeezout en himalayazout boven gejodeerd zout.
 • De grond is tegenwoordig armer aan jodium, waardoor ook onze groenten minder jodium bevatten.
 • We eten niet voldoende zeegroente en vis.
 • We krijgen stoffen binnen die de opname van jodium door de schildklier blokkeren. Deze stoffen zijn bromide (in brandwerende verven en parfum), fluoride (in tandpasta) en chloride (in zwembadwater en medicijnen).

Wij zullen onze jodiumvoorraad dus actief op peil moeten houden. Het slikken van een jodiumsupplement of het eten van veel zeewier lijkt dan de beste en snelste oplossing. Toch moet je hiermee oppassen.

Gevaren van te veel jodium

Bij gezonde mensen wordt een teveel aan jodium uitgeplast. Helaas is dit bij Hashimoto patiënten niet het geval. Een teveel aan jodium kan bij ons juist voor een ontstekingsreactie van de schildklier zorgen, waardoor onze klachten verergeren. De reden waarom wij een teveel niet uitplassen, is nog niet helemaal duidelijk, maar lijkt verband te houden met onze seleniumvoorraad. Selenium lijkt de schadelijke gevolgen van een teveel aan jodium te neutraliseren. En laten nu juist Hashimoto patiënten vaak een tekort aan selenium hebben.

Maar: 

Als je anti TPO antistoffen in je bloed hebt is het slikken van een suplement of zelfs multi met jodium erin uit den boze. Talloze wetenschappelijk onderzoeken tonen aan dat het slikken van extra jodium (dus niet het eten van jodiumrijk voedsel) een acute ontsteking in de schildklier kan veroorzaken. 
Als je toch jodium suppleert:  doe dit alleen onder begeleiding van een arts of therapeut gespecialiseerd in de schildklier en auto-immuunziekten. 

Hoe komen we toch aan onze dosis jodium?

Ik denk dat je je jodiumvoorraad het best op peil houdt door twee à drie keer per week zeewier, algen, witvis en schaal- en schelpdieren te eten. 

Om je een beter inzicht te geven in de hoeveelheden jodium per voedingsmiddel, heeft het Voedingscentrum een handig overzicht gemaakt. Om 100 mcg jodium binnen te krijgen, moet je ongeveer eten:

 • 85 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul)
 • 200 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm)
 • 270 gram platvis (schol, tong, heilbot)
 • 6 gekookte eieren
 • 450 gram kaas
 • 4-5 glazen halfvolle melk (per glas 150 ml)
 • 3,5 kilo runderlappen

Helaas zijn de zeewieren niet opgenomen in dit rijtje. Deze voeren de lijst aan. 20 gram geweekte en gekookte zeewiertagliatelle levert je 525 mcg jodium op! Dat is toch een mooie aanvulling op je jodium voorraad vind je niet?

Hou met je voeding dus meer rekening met het aanvullen van je jodiumvoorraden, vermijd de stoffen bromide, fluoride (kies een fluoridevrije tandpasta) en chloride en vergeet je selenium niet!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *