Jodium is belangrijk voor een goede schildklierwerking. Een tekort aan jodium kan leiden tot een trage schildklier. En omdat we jodium niet zelf aan kunnen maken, moeten we het uit onze voeding halen. Er gaan veel tegenstrijdige verhalen de ronde. Zo zou je bij een trage schildklier extra jodium moeten suppleren en bij Hashimoto juist nietHoe zit het nu? 

Jodium en de schildklier

Schildklierhormoon is opgebouwd uit een aantal jodiummoleculen gekoppeld aan het aminozuur tyrosine. Om altijd lekker door te kunnen werken legt de schildklier een ruime voorraad jodium aan. Hierdoor wordt een tekort aan jodium dan ook vaak pas na langere tijd opgemerkt.

Een jodiumtekort herken je aan de lange lijst klachten van een vertraagde schildklier, maar laat zich ook visueel zien door een zwelling van de schildklier, ook wel krop of struma genoemd. De schildklier is dan vergroot.

Waardoor ontstaan tekorten?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) jodium voor een volwassene is 150 mcg. In orthomoleculaire kringen wordt zelfs 600 mcg geadviseerd. De reden waarom hiertussen zo’n groot verschil zit, is gelegen in het feit dat de ADH gebaseerd is op ‘gezonde’ mensen en de orthomoleculaire hoeveelheden gericht zijn op het tijdelijk aanvullen van tekorten om tot gezondheid te komen.

Deze hoeveelheid jodium moeten wij geheel via onze voeding binnen krijgen. En ondanks het feit dat de overheid standaard jodium laat toevoegen aan bakkerszout in broden, hebben veel mensen een jodiumtekort. Hoe komt dit?

 • We eten minder brood vanwege glutenintoleranties of andere gezondheidsredenen.
 • We verkiezen massaal keltisch zeezout en himalayazout boven gejodeerd zout.
 • De grond is tegenwoordig armer aan jodium, waardoor ook onze groenten minder jodium bevatten.
 • We eten niet voldoende zeegroente en vis.
 • We krijgen stoffen binnen die de opname van jodium door de schildklier blokkeren. Deze stoffen zijn bromide (in brandwerende verven en parfum), fluoride (in tandpasta) en chloride (in zwembadwater en medicijnen).

We moeten onze jodiumvoorraad dus actief op peil houden. Het slikken van een jodiumsupplement of het eten van veel zeewier lijkt dan de beste en snelste oplossing. Toch moet je hiermee oppassen.

Gevaren van te veel jodium

Bij gezonde mensen wordt een teveel aan jodium uitgeplast. Helaas is dit bij Hashimoto patiënten niet het geval. Een teveel aan jodium kan bij ons juist voor een ontstekingsreactie van de schildklier zorgen, waardoor onze klachten verergeren. De reden waarom wij een teveel niet uitplassen, is nog niet helemaal duidelijk, maar dit lijkt verband te houden met onze seleniumvoorraad. Selenium lijkt de schadelijke gevolgen van een teveel aan jodium te neutraliseren. En laten nu juist Hashimoto patiënten vaak een tekort aan selenium hebben.

Daarnaast is er nòg een reden waarom veel jodium consumeren of suppleren bij Hashimoto niet verstandig is.
Bij de ziekte van Hashimoto liggen twee onderdelen van de schildklier onder vuur van het immuunsysteem. Dit zijn de onderdelen TPO (thyreoperoxidase) en TG (thyreoglobuline). Ik schreef hier eerder al een artikel over.

TPO is het enzym dat jodium vrijmaakt en omzet in een vorm, waarmee wij schildklierhormoon kunnen maken. De toevoer van nieuwe hoeveelheden jodium activeert het enzym TPO. En als jij dus hoge aantallen anti-TPO in je bloed hebt, dan kun je begrijpen dat die activatie van TPO een ontstekingsreactie kan uitlokken.

Talloze wetenschappelijk onderzoeken tonen aan dat het slikken van extra jodium (dus niet het eten van jodiumrijk voedsel) een acute ontsteking in de schildklier kan veroorzaken.
In heel gevoelige mensen, of mensen met hele hoge anti-TPO waarden kan zelf jodiumrijke voeding dit effect hebben, waardoor het tijdelijk schrappen van alle jodiumrijke voedingsmiddelen voor hen verstandig kan zijn.

LET OP: in de meeste multivitamines zit jodium.
Er zijn inmiddels gelukkig ook goede multivitaminen op de markt waar de jodium is uitgehaald. Op mijn lijstje favoriete supplementen heb ik deze optie ook opgenomen.

 

Er zijn mensen die zich (ondanks het feit dat zij geen jodiumtekort hebben) toch even beter voelen na het slikken van een jodiumsupplement. Dit komt waarschijnlijk doordat de extra toevoer van jodium een ontstekingsreactie veroorzaakt, waarbij schildkliercellen beschadigd raken en een kleine hoeveelheid opgeslagen schildklierhormoon vrijkomt.
Zodra deze vrijgekomen voorraden verbruikt of afgebroken zijn, keren de klachten van een trage schildklier weer terug.

 

TIP 1: Heb jij anti-TPO in je bloed en je wil toch suppleren met jodium? Doe dit dan alleen onder begeleiding van een arts of therapeut gespecialiseerd in de schildklier en auto-immuunziekten.

TIP 2: Wil jij weten of jij een tekort aan jodium hebt? Laat dit dan door je arts meten of regel dit zelf. En als je dan toch bezig bent; Check ook gelijk je anti-TPO.

Hoe kom je toch aan voldoende jodium?

Ik denk dat je je jodiumvoorraad het best op peil houdt door twee à drie keer per week zeewier, algen, witvis en schaal- en schelpdieren te eten. Om je een beter inzicht te geven in de hoeveelheden jodium per voedingsmiddel, heeft het Voedingscentrum een handig overzicht gemaakt. Om 100 mcg jodium binnen te krijgen, moet je ongeveer eten:

 • 85 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul)
 • 200 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm)
 • 270 gram platvis (schol, tong, heilbot)
 • 6 gekookte eieren
 • 450 gram kaas
 • 4-5 glazen halfvolle melk (per glas 150 ml)
 • 3,5 kilo runderlappen

Helaas zijn de zeewieren niet opgenomen in dit rijtje. Deze voeren de lijst aan. 20 gram geweekte en gekookte zeewiertagliatelle levert je 525 mcg jodium op! Dat is toch een enorme aanvulling op je jodium voorraad en moet dus ook met voorzichtigheid gegeten worden. Snipper af en toe een norivel over je salade. Dat kan ook. 

Dus:

Hou met je voeding rekening met het aanvullen van je jodiumvoorraden, maar overdrijf het niet. Meten is weten, dus controleer je jodium en anti-TPO. Vermijd de stoffen bromide, fluoride (kies een fluoridevrije tandpasta) en chloride en vergeet je selenium niet!

0 reacties