De schildklier is de motor van het menselijk lichaam

Bijna elk artikel of blog over de schildklier start met deze metafoor. De schildklier wordt vergeleken met de motor van het menselijk lichaam, omdat schildklierhormoon nodig is voor de aanmaak van energie en warmte en voor het opstarten van diverse processen in je lichaam. Met een tekort aan schildklierhormoon loopt de motor niet lekker.

Tot zover klopt de metafoor.
Maar waarom hou je problemen met de motor als je tekorten aan schildklierhormoon aanvult met schildkliermedicatie? Op deze vraag biedt de huidige metafoor geen passend antwoord. Daarom introduceer ik een nieuwe.

De schildklier is het gas- en het rempedaal van het menselijk lichaam

De schildklier en zijn schildklierhormonen vormen het gas- en het rempedaal van jouw lichaam. Op aansturing van je hersenen maakt je schildklier zijn hormonen aan in de vorm van T4 en een klein beetje T3.

T4 is op zichzelf weinig actief en moet omgezet worden in T3, die in de cellen diverse processen activeert, zoals de eerdergenoemde aanmaak van energie en warmte. Deze omzetting gebeurt overal in je lichaam en met name in je lever, darmen en nieren.
T3 kun je dus zien als het gaspedaal.

Maar soms wordt je lichaam afgeremd. Omdat je te hard gaat óf omdat de beschikbare brandstof gereserveerd moet blijven voor activiteiten die van levensbelang zijn. Bijvoorbeeld voor het bestrijden van een virus of voor het wegrennen voor een (denkbeeldige) beer. Op die momenten kiest het lichaam ervoor om T4 om te zetten in een energiebesparende vorm van T3, genaamd Reversed T3 of rT3.
rT3 kun je dus zien als het rempedaal

Zodra het gevaar geweken is, wordt T4 weer omgezet in de T3.

Processen afhankelijk van T3:

  • Regeling van temperatuur
  • Energie-aanmaak
  • Haargroei
  • Mentale kracht
  • Spijsvertering
  • Libido
  • Een scherpe geest
  • En andere processen waardoor je je energiek en fit voelt.

 Processen afhankelijk van rT3:

  • Gevaar & stress
  • Actief immuunsysteem

Deze supersystemen behouden T3 voor zichzelf en zorgen dat andere processen rT3 krijgen. Zij zorgen hiermee dus voor een herverdeling van de energie.

Je lichaam beschikt met zijn schildklierhormonen T4, T3 en rT3 dus over de mogelijkheid om op elk moment de vaart van jouw lichaam bij te sturen.
– Processen worden afgeremd zodat er energie bespaard wordt, of
– Processen mogen weer gasgeven en brandstof verbruiken voor herstel, energie-aanmaak, een aangename lichaamstemperatuur, plezier in seks en een mooie haardos.

Schildkliermedicatie biedt jou extra hoeveelheden T4, maar alleen jij kan met jouw keuzes op gebied van voeding, leefstijl, stressreductie en mindset invloed uitoefenen op de keuze van jouw lichaam voor het omzetten van deze T4 in het gaspedaal (T3) of het rempedaal (rT3).

Gelukkig kun jij met voeding en leefstijl zelf bijsturen.

** TIP: Masterclass - Diagnose: Trage Schildklier **

 

De regie houden over je gezondheid start bij het begrijpen van je diagnose, het kunnen lezen van je bloedwaarden en het kennen van je opties. Alleen dan haal jij het maximale uit jouw behandeling. Na deze uiterst betaalbare Masterclass stap jij vol zelfvertrouwen de wachtkamer van jouw huisarts of specialist binnen.

Normaal € 69 - Nu ter introductie € 29.
Meer informatie

Misschien vind je dit ook interessant…

Leptineresistentie en de trage schildklier

Leptineresistentie en de trage schildklier

Leptine is het verzadigings-hormoon dat wordt geproduceerd door de vetcellen. Leptine houdt de hersenen op de hoogte van de status van de  brandstofvoorraad. Vet is immers opgeslagen brandstof. Wanneer de vetcellen groeien geven zij met  leptine het signaal dat er...

Lees meer
Insulineresistentie en de trage schildklier

Insulineresistentie en de trage schildklier

Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door in de alvleesklier, waar ook de verteringsenzymen geproduceerd worden. Insuline is betrokken bij de opname van glucose in de cellen en is ook vooral bekend door het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Toch heeft...

Lees meer
Osteoporose en de schildklier

Osteoporose en de schildklier

Schildklierhormoon beïnvloedt bijna elke cel in het lichaam, zo ook de cellen in je botten. Een teveel of te weinig schildklierhormoon heeft daardoor ook gevolgen voor de botstructuur en de botsterkte. In dit artikel beschrijf ik de link tussen schildklierhormoon en...

Lees meer