Dat voldoende kwalitatieve slaap belangrijk voor je gezondheid en ook voor je gewicht is, dat weten de meeste mensen inmiddels wel. Dat een goede nachtrust ook invloed heeft op de werking van je immuunsysteem, is minder bekend. In mijn ogen is het optimaliseren van je slaap zelfs een belangrijke eerste stap op weg naar herstel.

Wat gebeurt er tijdens je slaap

Je slaap wordt aangestuurd door het circadiaans ritme. Omdat het immuunsysteem een duur systeem is dat veel energie en brandstof vraagt, werkt het vooral snachts als jij slaapt en er minder organen zijn, die een beroep doen op de brandstofvoorraden.

  • In de nachtelijke uren patrouilleren de immuuncellen door het lichaam op zoek naar schadelijke indringers en beschadigde, geïnfecteerde of dode cellen. Zodra er iets gevonden wordt, start het immuunsysteem een kleine ontstekingsreactie op, waarmee de indringer of rommel wordt opgeruimd.
  • Tijdens de slaap worden daartoe cytokines geproduceerd en vrijgegeven. Cytokines zijn de boodschappers van het immuunsysteem, die andere immuuncellen aansturen om ontstekingen te starten en ook weer te stoppen. De T-killercellen, die geïnfecteerde cellen moeten opruimen, zijn ook tijdens de slaap het meest effectief en efficiënt.
  • Het aantal Regulerende T-cellen is tijdens de diepe slaap is het hoogst. Deze immuuncellen zorgen ervoor dat ontstekingen niet uit de hand lopen en tijdig worden afgerond. Ook is de aanmaak van Groeihormoon (GH) tijdens de diepe slaap het hoogst. Groeihormoon is betrokken bij weefselherstel. Het is dan ook niet verrassend dat het immuunsysteem de verschillende slaapstadia zal aanpassen. Het lichaam zal meer tijd doorbrengen in de diepe slaap, waarin lichaamsherstel prioriteit heeft, en minder tijd doorbrengen in de REM slaap, waarin cognitief herstel prioriteit heeft. Dit verklaart o.a. het warrige hoofd als je ziek bent.

Al deze maatregelen zijn erop gericht dat jij zo snel mogelijk en efficiënt mogelijk weer kan herstellen. Wanneer jij onvoldoende kwalitatieve nachtrust meepakt, dan kan het immuunsysteem minder efficiënt werken.

Voldoende slaap is dus belangrijk. Zeker als je ziek bent of een auto-immuunziekte met een overactief immuunsysteem hebt. Geef dus prioriteit aan het verbeteren van je slaapkwaliteit en het optimaliseren van je circadiaans ritme.

 

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5449130/
https://aacnjournals.org/ccnonline/article/32/2/e19/20424/Sleep-and-Immune-Function

** TIP: Masterclass Stap voor Stap beter Slapen **

Een goede kwaliteit van slapen is misschien wel belangrijker voor je gezondheid dan gezonde voeding. Toch is er maar weinig aandacht voor het verbeteren van slaapwaliteit. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel minuten jij per nacht doorbrengt in de diepe slaap en de remslaap? Met deze Masterclass ga jij stap voor stap jouw slaapkwaliteit verhogen. 

Normaal € 69 - Nu ter introductie € 29.
Meer informatie

Misschien vind je dit ook interessant…

Regulerende T-cellen – de rem op je immuunsysteem

Regulerende T-cellen – de rem op je immuunsysteem

Het immuunsysteem is een complex systeem met diverse soorten immuuncellen, die elk een eigen rol en taak hebben in het afweersysteem van ons lichaam. Zo heb je ontstekingsbevorderende stofjes (cytokines), macrofagen, T-killer cellen, T-helper cellen, antistoffen en de...

Lees meer
Allergisch of intolerant?

Allergisch of intolerant?

Veel mensen kunnen zonder dit duidelijk te merken reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Die reacties kunnen zich uiten in spijsverterings- en darmproblemen, maar ook in huidklachten en problemen met de luchtwegen. Bij deze reacties kan er sprake zijn van een...

Lees meer
Chronische ontstekingen & Hashimoto

Chronische ontstekingen & Hashimoto

Bij een ontsteking denken we al snel: oh help! We associëren ontstekingen met ziekte en pijn. Toch is een ontsteking een heel natuurlijk proces, dat ons helpt bij verwonding en het beschermen tegen infecties. Het wordt pas schadelijk als het chronisch wordt of zich...

Lees meer