Dat voldoende kwalitatieve slaap belangrijk voor je gezondheid en ook voor je gewicht is, dat weten de meeste mensen inmiddels wel. Dat een goede nachtrust ook invloed heeft op de werking van je immuunsysteem, is minder bekend. In mijn ogen is het optimaliseren van je slaap zelfs een belangrijke eerste stap op weg naar herstel.
Wat gebeurt er tijdens je slaap
Je slaap wordt aangestuurd door het circadiaans ritme. Omdat het immuunsysteem een duur systeem is dat veel energie en brandstof vraagt, werkt het vooral snachts als jij slaapt en er minder organen zijn, die een beroep doen op de brandstofvoorraden.
- In de nachtelijke uren patrouilleren de immuuncellen door het lichaam op zoek naar schadelijke indringers en beschadigde, geïnfecteerde of dode cellen. Zodra er iets gevonden wordt, start het immuunsysteem een kleine ontstekingsreactie op, waarmee de indringer of rommel wordt opgeruimd.
- Tijdens de slaap worden daartoe cytokines geproduceerd en vrijgegeven. Cytokines zijn de boodschappers van het immuunsysteem, die andere immuuncellen aansturen om ontstekingen te starten en ook weer te stoppen. De T-killercellen, die geïnfecteerde cellen moeten opruimen, zijn ook tijdens de slaap het meest effectief en efficiënt.
- Het aantal Regulerende T-cellen is tijdens de diepe slaap is het hoogst. Deze immuuncellen zorgen ervoor dat ontstekingen niet uit de hand lopen en tijdig worden afgerond. Ook is de aanmaak van Groeihormoon (GH) tijdens de diepe slaap het hoogst. Groeihormoon is betrokken bij weefselherstel. Het is dan ook niet verrassend dat het immuunsysteem de verschillende slaapstadia zal aanpassen. Het lichaam zal meer tijd doorbrengen in de diepe slaap, waarin lichaamsherstel prioriteit heeft, en minder tijd doorbrengen in de REM slaap, waarin cognitief herstel prioriteit heeft. Dit verklaart o.a. het warrige hoofd als je ziek bent.
Al deze maatregelen zijn erop gericht dat jij zo snel mogelijk en efficiënt mogelijk weer kan herstellen. Wanneer jij onvoldoende kwalitatieve nachtrust meepakt, dan kan het immuunsysteem minder efficiënt werken.
Voldoende slaap is dus belangrijk. Zeker als je ziek bent of een auto-immuunziekte met een overactief immuunsysteem hebt. Geef dus prioriteit aan het verbeteren van je slaapkwaliteit en het optimaliseren van je circadiaans ritme.
Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5449130/
https://aacnjournals.org/ccnonline/article/32/2/e19/20424/Sleep-and-Immune-Function
Wil jij écht begrijpen hoe je jouw lichaam kunt ondersteunen en klachten kunt verminderen?
Ontdek de e-cursus Boost je Schildklier Gezondheid – dé totaaloplossing waarmee je in acht overzichtelijke stappen alle pijlers van een gezonde schildklier aanpakt. Deze diepgaande, praktische cursus geeft je alle kennis en tools om met vertrouwen jouw leefstijl te veranderen en je gezondheid duurzaam te verbeteren. Start vandaag nog en ga bewust, maar relaxt aan de slag.
Direct toegang voor € 488,97 € 199 (of betaal in termijnen)
Inclusief unieke bonussen, zoals mijn 3 boeken als e-boek voor de e-reader en de training Afvallen zonder Dieet!
Misschien vind je dit ook interessant…
B12 en de schildklier
Vitamine B12 is essentieel voor allerlei systemen in het lichaam, waaronder een goede werking van het zenuwstelsel en immuunsysteem, maar ook voor de productie van energie, DNA en de rode bloedcellen. Bij een tekort aan vitamine B12 kan minder DNA worden aangemaakt,...
Omega 3 en Hashimoto
We zijn opgegroeid met de notie dat vet onze grootste vijand is. Bijna alle producten in het winkelschap zijn immers verkrijgbaar in een vetvrije of vetarme variant. En alhoewel sommige vormen van vet zeker schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid, zijn er ook...
Calcium en schildklierhormoon
Calcium is een zeer belangrijk mineraal, dat in grote hoeveelheden in het lichaam voorkomt. Het merendeel van alle calcium ligt opgeslagen in botten en tanden. Calcium is nodig voor stevige botten en botopbouw, maar is ook van cruciaal belang voor een gezond...