Intermittend vasten (IF) is voor veel mensen een populaire manier om gewicht te verliezen. Veel onderzoek heeft aangetoond dat IF gunstig kan zijn voor het verbeteren van de gezondheid. Maar als je problemen met de schildklier hebt is het belangrijk om IF op een voorzichtige manier in je leefstijl door te voeren.

Aandachtspunten bij starten Intermittend Fasting

Overweeg jij ook met intermittend fasting te beginnen? Neem dan onderstaande tips ter harte!

 • Praat met je arts of therapeut; Zij hebben een brede kijk op je gezondheid en zijn gekwalificeerd om je advies te geven of dit dieet veilig is voor je algemene gezondheid.
 • Begin langzaam; Begin met korte vastenprotocollen (12 : 12 uur of 14 : 8 uur). Als je van een frequente eter gaat naar 16 uur per dag niet eten, activeer je verschillende mechanismen die je lichaam in een hongersnoodmodus brengen. Deze hongermodus verandert het patroon waarmee schildklierhormonen worden geproduceerd volledig, waardoor je het risico loopt juist aan te komen in plaats van af te vallen en je algemene gezondheid juist kan verslechteren.
  Bouw dus eerst je aantal eetmomenten op een dag af en rek vervolgens de tijd tussen twee maaltijden op, bijvoorbeeld de tijd tussen diner en ontbijt/lunch.
 • Wees je bewust van wat je eet: je darmflora verandert als je je eetgewoonten verandert. Probeer dus gezond en gevarieerd te eten. Bij voorkeur biologisch.
  Suiker voedt de slechte bacteriën, dus vermijd suiker waar mogelijk. Als je een zoetekauw bent, probeer dan pure chocolade (78% of hoger). Dit is tevens ontstekingsremmend. Het consumeren van zuivel, gluten of andere voedingsmiddelen die ontstekingsgevoelig zijn is contraproductief bij intermitterend vasten, omdat je lichaam de rusttijd (12-16 uur) zal gebruiken om de ontstane schade te herstellen in plaats van te rusten.
 • Kies je thee; tijdens de uren dat je vast kun je wel thee en zwarte koffie drinken. Sommige soorten thee (zoals groene thee en oolongthee) zijn geweldig om je metabolisme op gang te brengen en kunnen je in staat stellen productief te zijn vóór je eerste maaltijd.
 • Doe niet te veel aan lichaamsbeweging; pittige trainingen terwijl je net begint met intermitterend vasten, kan je schildklierhormonen snel uitputten. Rustig opbouwen dus.
 • Neem geen pijnstillers op een lege maag; bepaalde pijnstillers zijn beter te gebruiken dan andere voor mensen met auto-immuunziekten. Als je NSAID’s (zoals ibuprofen en diclofenac) of paracetamol gebruikt, zorg er dan voor dat je ze pas neemt NADAT je hebt gegeten.
 • Zorg ervoor dat je de juiste vitamines binnenkrijgt; jodium, omega 3, selenium en zink zijn cruciaal voor de gezondheid van de schildklier.
 • Relax; Als IF je stress oplevert dan mis je de voordelen, omdat stress je darmen aanzienlijk kan schaden en de schade lang duurt om te herstellen. Vind dus een modus die voor jou werkt en goed voelt of doe het niet!
 • Let op voedseltriggers; als je niet zeker weet welk voedsel flare-ups veroorzaakt, probeer dan te voorkomen dat elke maaltijd die je eet volledig bestaat uit producten op basis van zuivel of tarwe. Volgens diverse onderzoeken en enquêtes van zowel BOOST Thyroid App als frontvrouw voor Hashimoto patiënten Izabella Wentz, hebben 7 op de 10 mensen met Hashimoto’s een probleem met zuivel, tarwe of beide. Als je tijdens IF voedingsmiddelen eet die je immuunsysteem activeren kun je je moe voelen en moeite met concentreren.
 • Let op tekenen van thyreotoxiciteit; Als je merkt dat je gewicht verliest en trillende handen en hartkloppingen krijgt, dan kan dit betekenen dat je meer schildklierhormoon inneemt dan je lichaam nodig heeft. Er is dan sprake van overbehandeling van schildklierhormoon (thyreotoxiciteit). Neem in dat geval contact op met je (huis)arts en laat opnieuw bloedwaardes vaststellen.

 

Bouw Intermittend Fasting langzaam op

Je kunt Intermittend Fasting op verschillende manieren toepassen. Kies wat bij jou past.

16 : 8 uren vasten
Ben je van plan om te gaan vasten via het vasten-protocol 16:8, waarbij je 16 uren vast en binnen een tijdsbestek van 8 uur je maaltijden nuttigt? Bouw dit dan langzaam op enverhoog het aantal uren dat je vast elke dag met ongeveer 20 minuten en doe dat vijf dagen per week. Op twee dagen naar keuze per week verhoog je NIET. Op deze manier verhoog je het aantal vastenuren met 6,5 uur per maand. Dus als je begint met 8 uur vasten (terwijl je slaapt) kun je verwachten dat je met deze rustige opbouw binnen 1,5 maand al een mooi schema hebt.

5 : 2 dagen vasten
Als je van plan bent om een ​​5: 2-vastenschema te doen, begin dan op dezelfde manier als 16: 8 en eet langzaam minder voedsel van de ene op de andere dag.

Succes

Misschien vind je dit ook interessant…

Allergisch of intolerant?

Allergisch of intolerant?

Veel mensen kunnen zonder dit duidelijk te merken reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Die reacties kunnen zich uiten in spijsverterings- en darmproblemen, maar ook in huidklachten en problemen met de luchtwegen. Bij deze reacties kan er sprake zijn van een...

Lees meer
Voeding als medicijn – Suiker

Voeding als medicijn – Suiker

Bij de diagnose trage schildklier krijg je vaak niet veel informatie van je arts(en), behalve uitleg over de medicatie die je dagelijks moet gaan slikken. Wanneer de bloedwaarden stabiliseren, maar klachten van vermoeidheid, brainfog, somberheid, gewichtstoename of...

Lees meer
Voeding als medicijn – Alcohol

Voeding als medicijn – Alcohol

Bij de diagnose trage schildklier krijg je vaak niet veel informatie van je arts(en), behalve uitleg over de medicatie die je dagelijks moet gaan slikken. Wanneer de bloedwaarden stabiliseren, maar klachten van vermoeidheid, brainfog, somberheid, gewichtstoename of...

Lees meer