Wist jij dat het tijdstip waarop jij je medicatie neemt de werking daarvan beïnvloedt? Ik niet. Naast het juiste tijdstip zijn er nog veel meer factoren die de werking van medicatie beïnvloeden. Hoog tijd voor een blog!

Tijdstip van inname medicatie

Jouw artsen hebben je waarschijnlijk verteld dat je je medicatie op de nuchtere maag moet innemen en minimaal 30 minuten moet wachten voordat je gaat ontbijten. De reden hiervoor is dat wanneer je schildklierhormoon tegelijkertijd met voeding neemt, dit de mate waarin het hormoon kan worden opgenomen vermindert. En dat willen we niet! Mij is zelfs verteld dat 20 minuten wachten voldoende was! Persoonlijk vind ik zelfs 30 minuten wat aan de krappe kant, omdat bij de meesten van ons de spijsvertering niet optimaal en trager verloopt. Ik hou zelf een uur aan.

Sommige mensen hebben de voorkeur om hun medicatie juist s ‘avonds te slikken. In dat geval wordt geadviseerd de medicatie op zijn vroegst twee uur na het avondeten te nemen. Natuurlijk moet je dan na het slikken van de medicatie wel nuchter blijven.

Factoren van invloed op opname T4 medicatie

Naast het tijdstip zijn er meer factoren van invloed op de opname van T4. Koffie is er zo een en ook grapefruitsap wordt genoemd. Onderzoek wijst uit dat grapefruitsap de opname van T4 vertraagt, maar niet vermindert. Geen grapefruitsap meer bij je ontbijt dus en wacht minimaal een uur voordat je je eerste kop koffie drinkt.

– Supplementen of voedingsmiddelen met ijzer, magnesium, calcium of voedingsvezels kun je zelfs het best pas vier uur na je medicijninname gebruiken.
Soja breekt de hormonen versneld af, waardoor je dus meer levothyroxine nodig hebt. Soja zit in enorm veel producten. In meer dan je denkt. Wanneer je dus besluit om het gebruik van soja-producten te stoppen of sterk te verminderen, dan kan het zijn dat je minder medicatie nodig zult hebben.
– Ook andere medicijnen spelen een rol. De anticonceptiepil, hormoontherapieën, antidepressiva, epilepsiemedicatie en maagzuurremmers zijn alle van invloed op de opname van T4. Bij het starten met deze medicatie of juist bij beëindiging moet je extra alert zijn op de effecten hiervan op jouw benodigde dosis T4.

Lees voor de volledigheid de bijsluiter eens van jouw T4 medicatie. We doen het eigenlijk nooit, maar er staat belangrijke informatie in.

Check de vulstoffen van je medicatie

Nu je toch met de bijsluiter in je hand zit, check meteen eens even welke kleurstoffen en vulstoffen er in jouw medicatie verwerkt zijn. Sommige merken gebruiken nog steeds gluten en lactose. Slik jij alleen T4, voel je je nog niet happy en worden er verkeerde kleur- of vulstoffen in jouw medicijn gebruikt? Wellicht is het T4 medicijn Tirosint dan een beter alternatief voor jou, aangezien deze gelcapsule geen schadelijke vulmiddelen bevat en in de regel beter wordt opgenomen. Koffie heeft ook geen invloed op de opname van Tirosint.
Overleg met je huisarts of dit een optie kan zijn voor jou.

Aan de slag

Wil jij nog veel meer leren over je schildkliermedicatie, het optimaal uitvoeren van bloedonderzoeken en het interpreteren van je bloedwaarden? Hou deze website dan in de gaten: een aantal keer per jaar host ik de minicursus Grip op je bloedwaarden. 

  • Weet welke bloedwaarden te monitoren.
  • Begrijp de uitslag
  • Leer hoe jij je waarden kunt optimaliseren
  • Haal het meeste uit jouw artsbezoek

Kortom: krijg weer grip op je bloedwaarden. Check hier voor de eerstvolgende startdatum of zet je op de interesselijst en profiteer van een early bird korting!

Misschien vind je dit ook interessant…

Osteoporose en de schildklier

Osteoporose en de schildklier

Schildklierhormoon beïnvloedt bijna elke cel in het lichaam, zo ook de cellen in je botten. Een teveel of te weinig schildklierhormoon heeft daardoor ook gevolgen voor de botstructuur en de botsterkte. In dit artikel beschrijf ik de link tussen schildklierhormoon en...

Lees meer
Hoe leg je uit dat je een trage schildklier hebt?

Hoe leg je uit dat je een trage schildklier hebt?

Leven met een trage schildklier is niet altijd even makkelijk. Dan is het fijn als je hulp kunt vragen aan je omgeving. Maar hoe leg je uit waarom je je de ene dag goed voelt en de andere dag slecht? En hoe vertel je dat je ziek bent, terwijl je dat aan jouw uiterlijk...

Lees meer
Een trage schildklier bij mannen

Een trage schildklier bij mannen

Nederland telt naar schatting 500.000 mensen met de diagnose trage schildklier (hypothyreoïdie) en nog eens eenzelfde aantal mensen dat met schildklierklachten rondloopt, maar nog geen diagnose heeft ontvangen. Dit zijn enorme aantallen. Een trage schildklier komt...

Lees meer