Wist jij dat het tijdstip waarop jij je medicatie neemt de werking daarvan beïnvloedt? Ik niet. Naast het juiste tijdstip zijn er nog veel meer factoren die de werking van medicatie beïnvloeden. Hoog tijd voor een blog!

Tijdstip van inname medicatie

Jouw artsen hebben je waarschijnlijk verteld dat je je medicatie op de nuchtere maag moet innemen en minimaal 30 minuten moet wachten voordat je gaat ontbijten. De reden hiervoor is dat wanneer je schildklierhormoon tegelijkertijd met voeding neemt, dit de mate waarin het hormoon kan worden opgenomen vermindert. En dat willen we niet!

Mij is zelfs verteld dat 20 minuten wachten voldoende was! Persoonlijk vind ik zelfs 30 minuten wat aan de krappe kant, omdat bij de meesten van ons de spijsvertering niet optimaal en trager verloopt. Ik hou zelf een uur aan.
Sommige mensen hebben de voorkeur om hun medicatie juist s ‘avonds te slikken. In dat geval wordt geadviseerd de medicatie op zijn vroegst twee uur na het avondeten te nemen. Natuurlijk moet je dan na het slikken van de medicatie wel nuchter blijven.

Factoren van invloed op opname T4 medicatie

Naast het tijdstip zijn er meer factoren van invloed op de opname van T4. Koffie is er zo een en ook grapefruitsap wordt genoemd. Onderzoek wijst uit dat grapefruitsap de opname van T4 vertraagt, maar niet vermindert. Geen grapefruitsap meer bij je ontbijt dus en wacht minimaal een uur voordat je je eerste kop koffie drinkt.

Supplementen of voedingsmiddelen met ijzer, magnesium, calcium of voedingsvezels kun je zelfs het best pas vier uur na je medicijninname gebruiken.

Soja breekt de hormonen versneld af, waardoor je dus meer levothyroxine nodig hebt. Soja zit in enorm veel producten. In meer dan je denkt. Wanneer je dus besluit om het gebruik van soja-producten te stoppen of sterk te verminderen, dan kan het zijn dat je minder medicatie nodig zult hebben.

Ook andere medicijnen spelen een rol. De anticonceptiepil, hormoontherapieën, antidepressiva, epilepsiemedicatie en maagzuurremmers zijn alle van invloed op de opname van T4. Bij het starten met deze medicatie of juist bij beëindiging moet je extra alert zijn op de effecten hiervan op jouw benodigde dosis T4.

Lees voor de volledigheid de bijsluiter eens van jouw T4 medicatie. We doen het eigenlijk nooit, maar er staat belangrijke informatie in.

Check de vulstoffen van je medicatie

Nu je toch met de bijsluiter in je hand zit, check meteen eens even welke kleurstoffen en vulstoffen er in jouw medicatie verwerkt zijn. Sommige merken gebruiken nog steeds gluten en lactose.

Slik jij alleen T4, voel je je nog niet happy en worden er verkeerde kleur- of vulstoffen in jouw medicijn gebruikt? Wellicht is het T4 medicijn Tirosint dan een beter alternatief voor jou, aangezien deze gelcapsule geen schadelijke vulmiddelen bevat en in de regel beter wordt opgenomen. Koffie heeft ook geen invloed op de opname van Tirosint.
Overleg met je huisarts of dit een optie kan zijn voor jou.

14 Reacties

 1. Edie de Vries

  Waarom zou je na avond inname nuchter moeten blijven ?

 2. Vera van Happy Hashimoto

  Hallo Edie,
  Als je je medicatie een paar uur na je avondeten neemt, zul je ook na het slikken van deze medicatie weer een aantal uur moeten wachten met het eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen die van invloed zijn op de opname van je medicatie. Wellicht dus niet geheel nuchter maar wel de nodige zaken weer laten staan.

 3. F. Pinto

  Goedendag,
  Ik drink in de ochtend altijd twee kopjes koffie verder niet nu begreep ik dat ik hiermee moet stoppen omdat ik levothyrox gebruik, klopt dit? Ik ben echt een koffie liefhebber.
  Alvast bedankt voor u antwoord.

 4. vera

  Hoi! Wat mij betreft hoe je zeker niet te stoppen met je koffie. Wat ik wel adviseer is om minimaal 1 uur tijd te nemen tussen het innemen van je medicatie en je eerste kopje koffie.

 5. -

  HOi vera,

  Ik red het in de ochtend niet altijd om genoeg tijd te nemen tussen het innemen van de medicatie en het ontbijten. IS het in dit geval wellicht beter om ’s avonds mijn medicatie te nemen? Bijvoorbeeld wanneer ik naar bed ga?

  En is er een verschil tussen het innemen van de medicatie ’s avonds of ’s ochtends (zoals wordt voorgeschreven)?

  Ik hoor graag wat jou kijk hier op is, alvast bedankt!

 6. vera

  Hoi Donna,
  Je kan er zeker voor kiezen om je medicatie in de avond te nemen. Hier geldt ook voor dat je je medicatie op nuchtere maag moet nemen, dus hou er dan rekening mee dat je 2 tot 3 uur voor het innemen niets meer eet. Als dat geen probleem is dan kun je switchen naar ’s avonds innemen.

 7. Antje

  Moet je altijd op hetzelfde tijdstip je medicijnen inNemen? Ik neem mijn medicijnen S nachts in alls ik wakker wordt, meestal rond 5 uur. Als ik bloed moet prikken neem ik ze na het bloedprikken.

 8. vera

  Hoi Antje,
  Het komt niet op een half uurtje denk ik, maar het is wel handig om er een vaste regelmaat in aan te brengen.

 9. Roelanda

  Hoi dus ik begrijp als ik mijn medicatie heb ingenomen en 2 uur later prik dat je geen goed beeld krijgt Is mij nooit gevraagd alleen of ik gegeten heb maar wat is nu het beste want ik heb mijn medicatie gehad en gegeten groetjes roelanda

 10. vera

  Dit geeft een licht vertekend beeld. Ik zou dus altijd medicatie NA prikmoment doen en daarna nog een uurtje wachten met je ontbijt vanwege opname van je medicatie.
  De eerste keer dat je dit zo gaat doen kunnen de uitslagen afwijken dus meld dit bij je arts voor interpretatie.

 11. Danielle

  Ik ben stom verbaasd dat jij het alleen over T4 hebt als medicijn. Dit gaat je niet HELPEN, T3 heb je ook nodig om optimaal te zijn.

 12. vera

  Hoi Danielle,
  In dit artikel heb ik het over innemen van T4 medicatie en inderdaad heb ik het niet over het innemen van T3 medicatie. Als je mij een beetje kent en mijn blogs kent weet je dat ik regelmatig praat over T3 en de rol van T3. Voor sommige mensen is suppleren met T3 medicatie helpend (zo ook voor mij, maar ook dit is symptoombestrijding. T3 is actieve vorm die door jouw lichaam omgezet moet worden vanuit T4. De vraag is dus: waarom wordt jouw T4 medicatie niet voldoende omgezet in T3?
  Als je daar mee aan de slag gaat, dan pas heb je iets te pakken wat ECHT gaat HELPEN. Het bijslikken met T3 doet je even iets beter voelen is HELPT je niet echt. 😉

 13. Marlies

  Hallo Vera. Mijn T4 is goed ingesteld maar ik heb restkaarten.
  Ik ben de hele tijd vreselijk moe en mijn lichaamstemperatuur is 36 C,°.
  volgens mijn huisarts is dit goed. Ze wil mij geen T3 geven. Wat kan ik doen?

 14. Vera Kamphorst (Happy Hashimoto)

  Hoi Marlies, vraag altijd je waardes op en neem geen genoegen met “uw waarden zijn goed” Misschien is jouw TSH wel 4,0 en voel jij je pas beter bij 1,0. Ook kun je zelf met voeding en leefstijl aan de slag om de werking van je actieve schildklierhormoon te verbeteren. Alhoewel T3 bijslikken je beter kan laten voelen, is ook dit symptoombestrijding. Dus start met uitzoeken van je bloedwaarden ga deze dan zelf positief beinvloeden. Ik heb hier overigens een hele nuttige en informatieve mini-cursus over gemaakt. Bloedwaarden lezen als een PRO. Aanrader!! https://www.hashimoto.nl/bloedwaarden-lezen-als-een-pro/

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *