Leven met een trage schildklier is niet altijd even makkelijk. Dan is het fijn als je hulp kunt vragen aan je omgeving. Maar hoe leg je uit waarom je je de ene dag goed voelt en de andere dag slecht? En hoe vertel je dat je ziek bent, terwijl je dat aan jouw uiterlijk helemaal niet kan zien?  Speciaal voor deze gelegenheid deel ik twee brieven met je. Je kunt ze hieronder makkelijk downloaden en delen met je omgeving.

Hallo ik ben Hashimoto

Toen ik in de ziektewet belandde, kwam dit voor veel mensen als een grote verrassing. Zij hadden niets aan me gemerkt. Ik had het gevoel me te willen verklaren, maar had er de energie niet voor. En ik kon het ook niet goed uitleggen. Ik heb er toen voor gekozen om de op internet circulerende brief “Hallo ik ben Hashimoto” te vertalen naar het Nederlands en deze naar mijn collega’s te sturen. Diezelfde avond heb ik die brief ook op mijn Facebook gedeeld. Weer kreeg ik reacties van ongeloof, maar dit keer omdat zij nu pas begrepen hoe lastig het leven kan zijn met deze ‘ongenode gast’.

We zijn inmiddels 10 jaar verder. Mijn houding richting mijn Hashimoto is veranderd. Dat wil zeggen dat ik mijn trage schildklier niet langer als de vijhand zie of als een boosdoener die ik moet bevechten. Het is mijn metgezel met wie ik samenwerk, zodat ik zo energiek als mogelijk mijn beste leven kan leiden. (En er is niets mis met dit leven kan ik je zeggen…) 
Het werd daarom tijd om deze oude beroemde brief een update te geven. Hallo, ik ben Hashimoto 2.0 zeg maar.

Open brief aan jouw naasten

Ook heb ik een open brief aan jouw naasten geschreven, waarin ik namens jou uitleg wat er aan de hand is met jou en hoe zij jou kunnen helpen.  

Beiden brieven kun je hieronder downloaden. Ik ben benieuwd naar de reacties uit je omgeving.

PS. Wil je nog veel meer weten over de werking van de schildklier, de oorzaken, diagnose en behandeling van een trage schildklier? Lees dan mijn uitgebreide artikel Wat is een trage schildklier. of kijk de video; Een trage schildklier. Dit moet je weten.

OPEN BRIEF:  Hallo, ik ben Hashimoto

OPEN BRIEF:  Brief aan jouw naasten 

Misschien vind je dit ook interessant…

Osteoporose en de schildklier

Osteoporose en de schildklier

Schildklierhormoon beïnvloedt bijna elke cel in het lichaam, zo ook de cellen in je botten. Een teveel of te weinig schildklierhormoon heeft daardoor ook gevolgen voor de botstructuur en de botsterkte. In dit artikel beschrijf ik de link tussen schildklierhormoon en...

Lees meer
Een trage schildklier bij mannen

Een trage schildklier bij mannen

Nederland telt naar schatting 500.000 mensen met de diagnose trage schildklier (hypothyreoïdie) en nog eens eenzelfde aantal mensen dat met schildklierklachten rondloopt, maar nog geen diagnose heeft ontvangen. Dit zijn enorme aantallen. Een trage schildklier komt...

Lees meer
Hoe herken je een trage schildklier

Hoe herken je een trage schildklier

De schildklier produceert schildklierhormoon. Het is één van de meest belangrijke hormoonklieren in het lichaam, omdat schildklierhormoon bij enorm veel processen betrokken is, zoals: groei en ontwikkeling energiehuishouding spijsvertering en metabolisme...

Lees meer