Leven met een trage schildklier is niet altijd even makkelijk. Dan is het fijn als je hulp kunt vragen aan je omgeving. Maar hoe leg je uit waarom je je de ene dag goed voelt en de andere dag slecht? En hoe vertel je dat je ziek bent, terwijl je dat aan jouw uiterlijk helemaal niet kan zien?  Speciaal voor deze gelegenheid deel ik twee brieven met je. Je kunt ze hieronder makkelijk downloaden en delen met je omgeving.

Hallo ik ben Hashimoto

Toen ik in de ziektewet belandde, kwam dit voor veel mensen als een grote verrassing. Zij hadden niets aan me gemerkt. Ik had het gevoel me te willen verklaren, maar had er de energie niet voor. En ik kon het ook niet goed uitleggen. Ik heb er toen voor gekozen om de op internet circulerende brief “Hallo ik ben Hashimoto” te vertalen naar het Nederlands en deze naar mijn collega’s te sturen. Diezelfde avond heb ik die brief ook op mijn Facebook gedeeld. Weer kreeg ik reacties van ongeloof, maar dit keer omdat zij nu pas begrepen hoe lastig het leven kan zijn met deze ‘ongenode gast’.

We zijn inmiddels 10 jaar verder. Mijn houding richting mijn Hashimoto is veranderd. Dat wil zeggen dat ik mijn trage schildklier niet langer als de vijhand zie of als een boosdoener die ik moet bevechten. Het is mijn metgezel met wie ik samenwerk, zodat ik zo energiek als mogelijk mijn beste leven kan leiden. (En er is niets mis met dit leven kan ik je zeggen…)
Het werd daarom tijd om deze oude beroemde brief een update te geven. Hallo, ik ben Hashimoto 2.0 zeg maar.

Open brief aan jouw naasten

Ook heb ik een open brief aan jouw naasten geschreven, waarin ik namens jou uitleg wat er aan de hand is met jou en hoe zij jou kunnen helpen.  

PS. Wil je nog veel meer weten over de werking van de schildklier, de oorzaken, diagnose en behandeling van een trage schildklier? Lees dan mijn uitgebreide artikel Wat is een trage schildklier. of kijk de video; Een trage schildklier. Dit moet je weten.

Misschien vind je dit ook interessant…

Leptineresistentie en de trage schildklier

Leptineresistentie en de trage schildklier

Leptine is het verzadigings-hormoon dat wordt geproduceerd door de vetcellen. Leptine houdt de hersenen op de hoogte van de status van de  brandstofvoorraad. Vet is immers opgeslagen brandstof. Wanneer de vetcellen groeien geven zij met  leptine het signaal dat er...

Lees meer
Insulineresistentie en de trage schildklier

Insulineresistentie en de trage schildklier

Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door in de alvleesklier, waar ook de verteringsenzymen geproduceerd worden. Insuline is betrokken bij de opname van glucose in de cellen en is ook vooral bekend door het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Toch heeft...

Lees meer
5 belangrijke valkuilen bij gedragsverandering

5 belangrijke valkuilen bij gedragsverandering

Het veranderen van gewoontes kan enorm lastig zijn. Ik heb het hier niet over een paar weken een dieet volgen, maar ik heb het over langdurige gedragsverandering. Toch weten we, dat als we echt iets willen veranderen in ons leven, dat er zaken structureel moeten...

Lees meer