Hashimoto kent goede en slechte tijden. Een periode waarin klachten hevig oplaaien noemt men een flare-up. Wat is het en hoe herken je het? Wat zijn bekende triggers van een flare-up? en Hoe kun je dan voor jezelf zorgen? Ik schreef er drie blogs over.

Zoals je inmiddels weet, wordt de ziekte van Hashimoto gekenmerkt door een grillig verloop. Periodes van relatief weinig klachten of stabiele klachten worden afgewisseld met perioden van meer klachten of zelfs nieuwe klachten. Deze periodes kunnen ook gepaard gaan met een pijnlijke of gezwollen hals of een gevoel van gejaagdheid.

Tijdens zo’n opleving van jouw Hashimoto, ook wel een flare-up genoemd, zorgt een geactiveerd immuunsysteem voor een ontsteking van de schildklier. Hierdoor kan weefsel beschadigd raken, waardoor niet alleen de productie van schildklierhormoon onder druk komt te staan, maar ook kleine hoeveelheden opgeslagen hormoon uit de beschadigde schildkliercellen kan lekken, waardoor je hyperklachten kan ervaren.

Plotseling meer klachten door Hashimoto?

Maar hoe weet je nu of een verergering van klachten wordt veroorzaakt door een flare-up of door iets anders? In dit blog deel ik 6 veel voorkomende signalen die je hierbij kunnen helpen.

Plotselinge onverklaarbare toename in gewicht

Bij mensen die al kampen met overgewicht kan het gewicht soms in korte tijd enorm toenemen. Als jij niets hebt veranderd aan de manier waarop je eet of beweegt, dan is dit een duidelijk signaal dat je even een extra bloedonderzoek moet aanvragen.

Plotselinge onverklaarbare toename in vermoeidheidsklachten

Waarschijnlijk heb je al langere tijd wisselende energielevels of deal je dagelijks met vermoeidheid. Toch kan het voorkomend dat je opeens veel meer vermoeid bent dan anders. Als jij niets hebt veranderd aan je slaappatroon of er is geen andere verklaring te bedenken voor deze uitputting, dan is dit ook een mogelijke aanwijzing voor een flare-up.

Vreemd gevoel in de hals

Ontstoken weefsel zwelt op. Denk aan een splinter in je vinger die ontsteekt. Het weefsel wordt warm, rood, pijnlijk, zwelt op en er is sprake van functieverlies. Bij een ontsteking in de schildklier is dit niet anders. Doordat de schildklier en het omliggend weefsel opzwelt kun je dit merken bij slikken of praten. Het halsgebied kan wat pijnlijker aanvoelen. (Pijn is overigens lang niet altijd aanwezig!)

Pijnlijke spieren of gewrichten

Mensen die al last hadden van hun spieren en/of gewichten kunnen een verergering van klachten tijdens een flare-up ervaren en mensen die hier eerder geen last van hadden kunnen dit nu voor de eerste keer ervaren.

Gejaagd gevoel / hyper-klachten

Tijdens een ontstekingsreactie raakt schildklierweefsel beschadigd. De kleine hoeveelheden opgeslagen schildklierhormoon kan hierdoor vrijkomen in het bloed, waardoor je tijdelijk een gejaagd gevoel kan ervaren. Dit komt door de plotselinge stijging van het aantal schildklierhormonen in het bloed. Zodra deze hormonen zijn gebruikt of afgebroken keer je weer terug naar de staat van hypothyreoïdie.

Plotselinge verergering van brainfog klachten

Ook brainfog is bij de meeste mensen met Hashimoto wel bekend. Een plotselinge verergering van deze klachten kan ook een goede aanwijzing zijn voor een flare-up van je Hashimoto.

 

Wat te doen als je een flare-up hebt?

 

Vraag nieuwe bloedwaarden op

Naast TSH en FT4 bij voorkeur ook de waarde voor anti-TPO (of anti-TG als je die hebt) opvragen.

Probeer te achterhalen wat de trigger voor deze flare-up was

Was er meer stress in je leven? Heb je je voedingspatroon omgegooid? Ben je ziek geweest van een virus of bacterie-infectie? Ben je in contact geweest met bepaalde toxines of schimmel in een woning o.i.d.?

Zorg extra goed voor jezelf

Ik schreef eerder al een blog over hoe je voor jezelf kan zorgen tijdens een flare-up.

Misschien vind je dit ook interessant…

Regulerende T-cellen – de rem op je immuunsysteem

Regulerende T-cellen – de rem op je immuunsysteem

Het immuunsysteem is een complex systeem met diverse soorten immuuncellen, die elk een eigen rol en taak hebben in het afweersysteem van ons lichaam. Zo heb je ontstekingsbevorderende stofjes (cytokines), macrofagen, T-killer cellen, T-helper cellen, antistoffen en de...

Lees meer
Allergisch of intolerant?

Allergisch of intolerant?

Veel mensen kunnen zonder dit duidelijk te merken reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Die reacties kunnen zich uiten in spijsverterings- en darmproblemen, maar ook in huidklachten en problemen met de luchtwegen. Bij deze reacties kan er sprake zijn van een...

Lees meer
5 belangrijke valkuilen bij gedragsverandering

5 belangrijke valkuilen bij gedragsverandering

Het veranderen van gewoontes kan enorm lastig zijn. Ik heb het hier niet over een paar weken een dieet volgen, maar ik heb het over langdurige gedragsverandering. Toch weten we, dat als we echt iets willen veranderen in ons leven, dat er zaken structureel moeten...

Lees meer