Krijg jij na het drinken van een glas rode wijn ook rode wangen? En heb jij regelmatig hoofdpijn of migraine, jeuk of last van je maag? Dan kan het zijn dat jij histamine intolerantie hebt. Dit is een aandoening, waarbij er teveel histamine in het bloed circuleert.
Histamine intolerantie komt vrij regelmatig voor bij mensen met Hashimoto, dus tijd voor een blog.

Wat is histamine?

Histamine is een chemisch stofje met veel verschillende functies. Zo is het o.a. betrokken bij ontstekingsreacties in het lichaam. Histamine zorgt ervoor dat de immuuncellen makkelijker bij een schadelijke pathogeen kunnen komen door op die bewuste plek de bloedvaten te verwijden en iets meer doorlaatbaar te maken.
Na afloop zorgen enzymen in de lever voor de afbraak van de histamine, waardoor de bloedvaten weer terug in hun oorspronkelijke staat kunnen komen.

Symptomen van histamine intolerantie

Wanneer histamine na gebruik niet goed wordt afgebroken, kan de hoeveelheid histamine in het bloed te hoog worden. Dit zorgt voor problemen, waarvan de symptomen erg lijken op een allergische reactie. Denk hierbij aan:

  • Buikkrampen
  • Angst
  • Astma-aanvallen
  • Ademhalingsproblemen
  • Moeilijk in slaap vallen
  • Spijsverteringsstoornissen
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Sterk blozen – hot flashes
  • Hoofdpijn of migraine
  • Oprispingen
  • Hypertensie (hoge bloeddruk)
  • Hypotensie (lage bloeddruk)
  • Intolerantie voor histamine-rijke voeding
  • Intolerantie voor alcohol
  • Jeuk
  • Misselijkheid, braken
  • Verstopte neus, niesen, sinusproblemen
  • Huidproblemen (uitslag, jeuk, netelroos, eczeem, psoriasis en acne)
  • Tachycardie (snelle hartslag)
  • Ontstekingen, zwelling, koortsig gevoel

De connectie tussen een trage schildklier en histamine intolerantie

Er is een connectie tussen histamine intolerantie en een trage schildklier. Ik hoor je denken: “Tuurlijk! Ook daar is mijn trage schildklier de schuld van.” Maar dat is niet zo. Wél zijn de twee sterk met elkaar verbonden. En wel hier om:

  • Te veel oestrogeen of oestrogeen-dominantie zorgt voor een verhoogde aanmaak histamine. En een hoge concentratie histamine zorgt voor meer aanmaak van oestrogeen. Een vicieuze cirkel dus.
  • Door de stijgende levels oestrogeen worden extra transporteiwitten voor geslachtshormonen aangemaakt en dit zorgt tegelijkertijd ook voor een stijging van de transporteiwitten voor schildklierhormoon. Hierdoor daalt het aantal vrije T4 en vrije T3.
    Een tekort aan vrije T3 vertraagt je leverwerking, waardoor er nóg minder oestrogeen en histamine afgebroken kan worden.
  • Om de grote hoeveelheden histamine toch te kunnen verlagen maakt je lichaam cortisol aan. En te veel cortisol in je bloed zet T4 om in de energie-sparende rT3 in plaats van het energie-gevende T3. Hierdoor daalt je beschikbare vrije T3 dus nog eens extra.

Alles is met elkaar verbonden.

Nu je dit rijtje hebt gelezen, snap je denk ik wel dat het niet handig is om grote hoeveelheden histamine in je bloed te hebben.

Hoe kom je aan teveel histamine in je bloed?

Er zijn een aantal redenen waarom je histamine intolerantie kan ontwikkelen. Dit kan door:

  • een genetische aanleg, waardoor de histamine-afbrekende enzymen niet goed werken,
  • het eten van veel histamine-rijke of histamine bevorderende voeding,
  • het eten van voeding dat de werking van de histamine-afbrekende enzymen blokkeert,
  • allergieën,
  • darmproblemen, zoals SIBO, lekkende darm, ziekte van Crohn etc.
  • of bepaalde medicatie.

Wat kun je zelf doen om je histamine-levels gezond te houden?

Natuurlijk kun je anti-histamine tabletten nemen om de symptomen te onderdrukken, maar hiermee los je de oorzaak niet op. Ook kun je een supplement slikken om de aantallen histamine-afbrekende enzymen te verhogen, maar dit kan een kostbare aangelegenheid zijn. Het makkelijkste is om tijdelijk je voeding aan te passen en te kijken of je symptomen verminderen.

  1. Vermijd voedingsmiddelen die veel histamine bevatten: Alcohol en andere gefermenteerde drankjes, gefermenteerde zuivel zoals kaas, yoghurt en karnemelk, champignons, citrusvruchten, chocolade, gedroogd fruit, gist.
  2. Vermijd voedingsmiddelen die histamine vrijmaken in het lichaam: alcohol, bananen, koeienmelk, noten, aardbeien.
  3. Vermijd voedingsmiddelen die de histamine-afbrekende enzymen blokkeren: alcohol, energiedrankjes, zwarte thee en groene thee.

Doe dit eens een week en kijk wat er verandert.

Denk je dat jij histamine intolerantie hebt en wil je niet zelf eerst op onderzoek uitgaan? Neem dan contact op met je huisarts of bestel zelf deze bloedtest.

Succes!

Misschien vind je dit ook interessant…

Regulerende T-cellen – de rem op je immuunsysteem

Regulerende T-cellen – de rem op je immuunsysteem

Het immuunsysteem is een complex systeem met diverse soorten immuuncellen, die elk een eigen rol en taak hebben in het afweersysteem van ons lichaam. Zo heb je ontstekingsbevorderende stofjes (cytokines), macrofagen, T-killer cellen, T-helper cellen, antistoffen en de...

Lees meer
Allergisch of intolerant?

Allergisch of intolerant?

Veel mensen kunnen zonder dit duidelijk te merken reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Die reacties kunnen zich uiten in spijsverterings- en darmproblemen, maar ook in huidklachten en problemen met de luchtwegen. Bij deze reacties kan er sprake zijn van een...

Lees meer
Voeding als medicijn – Suiker

Voeding als medicijn – Suiker

Bij de diagnose trage schildklier krijg je vaak niet veel informatie van je arts(en), behalve uitleg over de medicatie die je dagelijks moet gaan slikken. Wanneer de bloedwaarden stabiliseren, maar klachten van vermoeidheid, brainfog, somberheid, gewichtstoename of...

Lees meer