Ik adviseer veel cliënten en ook de deelnemers aan het maandprogramma Afvallen met Hashimoto om voor minimaal 4 weken alle gluten, zuivel, soja en geraffineerde suikers te schrappen. Dit alles omdat deze voedingsmiddelen bij veel mensen ongemerkt klachten geven. Door deze een periode te schrappen creeer je rust tijdens de spijsvertering en voor het  immuunsysteem.

Maar wat moet ik dan ontbijten? 
Speciaal voor deze vraag deel ik drie makkelijke ontbijtjes met je.

  1. Ontbijt muffin
  2. Overnight oats
  3. Granola met kokosyoghurt

1. de ontbijt muffin

Dit gerecht is ideaal om in bulk te maken. Zo heb je altijd een gezonde snack bij de hand. Zet ze in de koelkast en neem mee voor een snelle lunch of bijgerecht bij een kopje soep. Onderstaand recept is voldoende voor zes muffins.

INGREDIËNTEN

  • 6 eieren

  • groenten naar keuze, bijvoorbeeld:
    – handje kerstomaatjes
    – 2 lente-uitjes
    -1 handje verse spinazie

  • Zout en peper

  • Specerijen naar keuze, zoals paprikapoeder

  • Verse kruiden naar keuze

  • Kokosolie (om in te vetten)


BEREIDINGSWIJZE

  • Verwarm de oven voor op 180 C
  • Was de groenten en snijd deze klein.
  • Vet de muffin of cupcake-vormpjes in met wat kokosolie.
  • Leg de gehakte groenten op de bodem van de muffin vormpjes.
  • Breek de eieren in een kommetje en klop luchtig.
  • Voeg peper, zout, verse kruiden en specerijen toe.
  • Meng alles goed door elkaar en giet het vervolgens over de groenten in de vormpjes.
  • Roer het mengsel en de groenten nog eventjes voorzichtig door elkaar.
  • Zet de vegetarische ei-muffins 30 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin gekleurd zijn.
  • Laat even afkoelen voordat je ze eet.

    TIP: VOOR EEN MUFFIN MET EEN BITE, BELEG JE DE VORMPJES MET EEN PAAR PLAKJES BACON.

2. Overnight ontbijtpap

Ideaal ontbijt voor de ochtenden waarop je weinig tijd hebt. Onderstaand recept is genoeg voor een portie. Je kunt deze pap makkelijk in de koelkast bewaren voor de dag erna of zelfs de dag daarna. Let op: de pap wordt dan wel steeds dikker.

INGREDIËNTEN

  • 2 el glutenvrije havermout
  • 2 el gebroken lijnzaad
  • 1 tl chiazaad
  • 2 el noten, pitten, zaden naar keuze
  • 150 ml amandelmelk
  • Kaneelpoeder of cacaopoeder
  • Later toevoegen: vers fruit naar keuze

BEREIDINGSWIJZE:

Start de avond van tevoren !

  • Doe de havermout, lijnzaad, pitten en de amandelmelk in een bakje en roer goed door.
  • Laat het geheel een nachtje in de koelkast weken in de amandelmelk.
    De volgende ochtend:
  • Roer nog een keer door en voeg vers fruit, een paar ongebrande noten en een smaakmaker zoals kaneel of cacaopoeder toe.

3. Zelfgemaakte granola met kokosyoghurt

Kokosyoghurt is een prima vervanger voor je schaaltje yoghurt. Bijna alle supermarktketens hebben tegenwoordig een kokosyoghurt in het assortiment. Jumbo, Aldi, AH zeker. In het koelvak. Let wel op dat je voor een naturel optie kiest zonder toegevoegde suikers.

Met een zelfgemaakte voorraad Granola maak je dit ontbijt helemaal af. De pitten en havermout leveren je weer een mooie dosis zink en tyrosine op, terwijl de noten je een seleniumshot geven.

INGREDIËNTEN

  • 250 gr glutenvrije havermoutvlokken

  • 100 gr ongebrande, ongezouten noten naar keuze

  • 50 gr zonnebloempitten

  • 50 gr pompoenpitten

  • 80 gr gesmolten kokosolie

  • 30 gr honing

  • Later toevoegen: 100 gr goji bessen, ongezoete cranberries en/of kokosrasp

LET OP: HEB JE EEN KLEINE OVEN? HALVEER DAN DEZE HOEVEELHEDEN.

BEREIDINGSWIJZE

  • Meng alles in een kom en roer goed door elkaar.

  • Plaats het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat.

  • Bak de Granola 15-20 minuten op 180 graden en schep halverwege om.

  • Laat de Granola afkoelen.

  • Voeg nu het restant van de ingrediënten toe en bewaar het geheel in een luchtdichte pot.

Heb jij nog goede ideeen die je wil delen?
Laat dan hieronder een reactie achter!

1 Reactie

  1. Sharon Ras

    Chia-yoghurt: pakje kokosmelk (zonder e-nummers), twee EETLEPELS chiazaden, snufje vanillepoeder, eventUeel kaneel, handje ongebrande noten. Fruit naar keuze. De avond van tevoren De chia En vanille door de kokosmelk roeren, Af en toe omscheppen. De noten een Schaaltje water zetten. De volgende ochtend de noten afspoelen en door de kokosmelk roeren, frUit naar keuze toevoegen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *