Vandaag staat er een afspraak met vrienden in de agenda. Je kijkt er al een week naar uit. Je werd vanmorgen wakker en je voelde het al; dit gaat ‘em niet worden. Geen energie. Je zal weer moeten afzeggen. Het lukt niet. Hoe graag je ook wil.
Een herkenbare situatie voor veel mensen met een trage schildklier. Hoe komt dit toch? Is de schildklier hier weer de schuldige van? Of is er toch iets anders aan de hand? In dit artikel zoemen we in op het onderwerp energie.
Hoe wordt energie aangemaakt?
Energie, ook wel ATP of adenosinetrifosfaat genoemd, wordt aangemaakt in je mitochondria. Deze piepkleine energiefabriekjes vind je in al je lichaamscellen (behalve de rode bloedcellen). Op aansturing van het schildklierhormoon T3 en met behulp van zuurstof en de brandstof glucose kan ATP aangemaakt worden. Insuline brengt glucose de cel in, waarna het met behulp van zuurstof en diverse vitamines, mineralen en enzymen in een ingewikkeld proces wordt omgezet in ATP. Dit proces noemen we aërobe verbranding, wat met zuurstof betekent. Aërobe verbranding levert veel ATP op, maar is een traag proces.
De belangrijkste ingrediënten voor de aanmaak van ATP zijn dus:
- Schildklierhormoon T3
- Glucose
- Zuurstof
- Alle B vitamines
- Magnesium
Hoe wordt energie verdeeld?
Al je weefsels en organen hebben een eigen energiebehoefte om goed te kunnen functioneren. Helaas is je lichaam niet in staat om voor al deze systemen tegelijkertijd voldoende energie aan te maken. De beschikbare energie wordt daarom door de hypothalamus eerlijk verdeeld over al je organen en weefsels. De hypothalamus baseert zijn beslissing o.a. op input van je dag- nachtritme, je stressniveau, de mate van activiteit van je immuunsysteem en hoe intensief je aan het sporten bent. Zo is bepaald dat het immuunsysteem, een notoire energievreter, bij voorkeur alleen ’s nachts in actie komt, wanneer andere organen weinig energie nodig hebben.
In geval van (chronische) stress is er sprake van levensgevaar. Om te overleven moet alle energie nu met spoed naar de hersenen, het hart, de longen en de spieren gaan. De andere weefsels, organen en systemen, zoals de spijsvertering, botten, haren, huid, bindweefsel en geslachtshormonen en immuunsysteem moeten even op de reservebank plaatsnemen. Ook wanneer het immuunsysteem vanwege een lekkende darm, laaggradige ontstekingen of een infectie overdag in actie moet komen, zorgt dit voor een verschuiving in de energieverdeling. Het immuunsysteem heeft zelfs voorrang op de hersenen, waardoor bij een actief immuun systeem zelfs de hersenen op de reservebank belanden. Begrijp je nu dat wij zo vaak last hebben van brainfog?
Organen op de reservebank
Het op de reservebank plaatsen van organen heeft een rechtstreekse link met de schildklierhormonen. Zodra de reservebank ingezet gaat worden kiest de hypothalamus ervoor om het schildklierhormoon T4 niet langer om te laten zetten in de actieve vorm T3, maar in een andere vorm van T3 met tegengestelde werking, genaamd Reversed T3, oftewel rT3.
De organen van de reservebank zullen nu meer rT3 ontvangen dan T3. Deze rT3 houdt de T3-receptoren op de celmembranen bezet, waardoor er minder T3 de cellen in kan en er geen ATP aangemaakt kan worden. Wanneer deze situatie te lang aanhoudt begrijp je dat er klachten zullen ontstaan. Zodra het gevaar geweken is, of het immuunsysteem overdag weer tot rust komt, dan zal ook je T4 weer omgezet worden in T3 en kunnen de organen van de reservebank af komen en weer energie aanmaken.
Switch naar andere energie- aanmaak
In een levensbedreigende situatie van een actief immuunsysteem, voldoet de bovengenoemde aerobe verbranding niet. Dit gaat te langzaam. We hebben NU energie nodig. En veel! De hypothalamus switcht nu van aërobe verbranding, naar anaërobe verbranding. Deze manier van energie-aanmaak zonder zuurstof levert minder ATP op, maar gaat wel razendsnel.
Trucjes voor kapen van energie
En ook voor anaërobe verbranding is veel glucose nodig. Met het plaatsen van organen op de reservebank zijn we er nog niet. Er is nog meer glucose nodig. En daarvoor heeft je lichaam natuurlijk nog een aantal trucjes tot zijn beschikking. Het immuunsysteem zorgt ervoor dat (met hulp van cortisol en adrenaline) :
- de doorlaatbaarheid van je darmwand hoger wordt, waardoor glucose sneller vanuit je darm je bloedbaan kan betreden.
- je cellen minder gevoelig worden voor insuline (insulineresistentie), waardoor er meer glucose in de bloedbaan beschikbaar blijft voor het immuunsysteem.
- eiwitten uit je spieren, je huid, je botten en je haar worden afgebroken en via een ingewikkeld proces worden omgezet in glucose.
- jij meer trek krijgt in glucoserijk eten. Omdat glucose minder goed je cellen in kan gaan, denken je hersenen dat er een glucose tekort is en geven daarop een honger signaal af, waardoor jij trek krijgt in koolhydraatrijk voedsel.
Symptomen vermoeidheid door energietekort
De meest voorkomende symptomen van een trage schildklier zijn:
- Intense vermoeidheid en lusteloosheid
- Gewichtstoename
- Kouwelijkheid
- Vergeetachtigheid, moeite met concentreren
- Neerslachtigheid, depressieve gevoelens
- Haaruitval, droog en broos haar
- Wisselende stemmingen
- Opgeblazen gevoel, verstoppingen
- Laag libido
Als je nu een verband legt tussen deze symptomen en de organen op de reservebank bij een actief immuunsysteem; denk je dan nog steeds dat jouw klachten worden veroorzaakt door een trage schildklier met T4 tekort ? Of worden jouw klachten misschien veroorzaakt door het feit dat de organen, die verantwoordelijk zijn voor deze functies, op de reservebank zijn gezet door chronische stress of een overactief immuunsysteem?
Oplossingen voor verminderen vermoeidheid
Bij Happy Hashimoto houden we van een positieve aanpak. Niet kijken naar de problemen, maar denken in oplossingen. Dus; nu je bovenstaande allemaal (zes keer) hebt gelezen, is het tijd om te kijken naar wat jij zelf al kunt doen aan het verhogen van jouw energieniveau. Uiteindelijk zullen we moeten streven naar een situatie waarbij er slechts incidenteel organen op de reservebank belanden i.p.v. structureel. Maar dat gaat voor dit blog net iets te ver. Wat je al wèl zelf kan oppakken is:
- Neem stressreductie serieus.
Doe dagelijks ontspanningsoefeningen, mediteer, doe ademhalingsoefeningen, relax, lummel, lanterfanter en lach zoveel mogelijk. Merk je dat (chronische) stress een rode draad in je leven is? Zoek dan hulp!
Er zijn ook hele goede supplementen, die je hierin kunnen ondersteunen. Laat je hierbij wel begeleiden, vanwege de interactie met andere supplementen en medicatie. - Versterk je dag-nacht ritme.
Op deze manier zorg je ervoor dat je organen zoveel mogelijk in hun eigen ritme energie gaan gebruiken. - Fix je lekkende darm.
Op deze manier hoeft je immuunsysteem overdag niet continue aan te slaan. - Verbeter je insulinegevoeligheid door maximaal 3 x per dag te eten, snelle suikers te schrappen, nuchter te bewegen, eventueel met ondersteuning van de juiste supplementen.
- Start met krachttraining voor de aanmaak van meer spiercellen met meer mitochondria.
- Zorg dat je voldoende B vitamines en magnesium binnenkrijgt zodat je mitochondria ook ATP kunnen maken. Er zijn meer supplementen beschikbaar die de aanmaak van ATP kunnen bevorderen. Neem hiervoor contact op met iemand die je hierin kan begeleiden.
- Pas je voeding aan. Schrap voedingsmiddelen die je immuunsysteem kunnen triggeren, eet minder koolhydraten, eet meer antioxidanten, eet maximaal 3 x per dag, introduceer Intermittend Fasting (eventueel onder begeleiding), eet alle kleuren van de regenboog en varieer!
- Neem verantwoordelijkheid voor je gezondheid en ga aan de slag. Stapje voor stapje, dag voor dag. Laat je niet gek maken door wat je leest en hoort, maar kies je eigen pad en timing. Zacht werken aan je gezondheid, dat is de beste manier!
Wil jij écht begrijpen hoe je jouw lichaam kunt ondersteunen en klachten kunt verminderen?
Ontdek de e-cursus Boost je Schildklier Gezondheid – dé totaaloplossing waarmee je in acht overzichtelijke stappen alle pijlers van een gezonde schildklier aanpakt. Deze diepgaande, praktische cursus geeft je alle kennis en tools om met vertrouwen jouw leefstijl te veranderen en je gezondheid duurzaam te verbeteren. Start vandaag nog en ga bewust, maar relaxt aan de slag.
Direct toegang voor € 488,97 € 199 (of betaal in termijnen)
Inclusief unieke bonussen, zoals mijn 3 boeken als e-boek voor de e-reader en de training Afvallen zonder Dieet!
Misschien vind je dit ook interessant…
B12 en de schildklier
Vitamine B12 is essentieel voor allerlei systemen in het lichaam, waaronder een goede werking van het zenuwstelsel en immuunsysteem, maar ook voor de productie van energie, DNA en de rode bloedcellen. Bij een tekort aan vitamine B12 kan minder DNA worden aangemaakt,...
Omega 3 en Hashimoto
We zijn opgegroeid met de notie dat vet onze grootste vijand is. Bijna alle producten in het winkelschap zijn immers verkrijgbaar in een vetvrije of vetarme variant. En alhoewel sommige vormen van vet zeker schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid, zijn er ook...
Calcium en schildklierhormoon
Calcium is een zeer belangrijk mineraal, dat in grote hoeveelheden in het lichaam voorkomt. Het merendeel van alle calcium ligt opgeslagen in botten en tanden. Calcium is nodig voor stevige botten en botopbouw, maar is ook van cruciaal belang voor een gezond...