Slaap is super belangrijk voor herstel en een goede gezondheid. Juist in de nacht, wanneer je slaapt, vinden er belangrijke processen in je lichaam plaats. Zo worden je hersenen schoongemaakt en opgeruimd en patrouilleert je immuunsysteem door je lichaam op zoek naar ziektekiemen en beschadigde lichaamscellen die opgeruimd moeten worden. Als jij slaapproblemen hebt, dan worden deze werkzaamheden niet, of maar half uitgevoerd.

7 meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen

Slaap is dus belangrijk. Zeker voor mensen met een auto-immuunziekte zoals Hashimoto. (In 90-95% de veroorzaker van een trage schildklier). Helaas hebben juist veel schildklierpatiënten slaapproblemen. Dit zijn de 7 meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen bij Hashimoto.

 1. Lage bloedsuikerspiegel

Heb je geen probleem met inslapen, maar word je na een paar uur wakker en ben je dan klaarwakker? Dan is er vaak sprake van een lage bloedsuikerspiegel. Je hersenen signaleren een glucose tekort en maken snel adrenaline en cortisol aan om glucose vrij te maken uit je lever en je spieren. Door die aanmaak van adrenaline en cortisol word jij wakker en alert. Hierdoor val je moeilijker weer in slaap. Als je dan toch weer inslaapt, dan wordt je ‘s ochtends doodmoe wakker.

Wat kun je hier zelf tegen doen?
Het is belangrijk dat jij je bloedsuikerspiegel gaat stabiliseren.

  • Minder vaak eten, bij voorkeur 3 maaltijden per dag. Langzaam afbouwen naar dit aantal.
  • Snelle koolhydraten schrappen en meer voedingsmiddelen eten met een lagere Glycemische Lading. Zie https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/glycemische-index Hiermee voorkom je een sterk schommelende bloedsuikerspiegel.
  • Voor het slapen gaan geen koolhydraten of zetmeelrijke snacks meer eten. Als je echt iets moét eten, kies dan voor eiwitten.

2. Hoge bloedsuikerspiegel

Wanneer je een hoge bloedsuikerspiegel hebt, heb je meestal ook een hoge adrenaline- en cortisolspiegel. Mensen met hoge bloedsuiker voelen zich overdag vaak moe en hebben in de middag en avond opeens weer energie en zijn klaarwakker. Zij kunnen vaker moeilijk in slaap komen. Een ander aanwijzing voor hoge bloedsuiker is wanneer je een energiedip ervaart na een koolhydraatrijke maaltijd.

Een hoge bloedsuikerspiegel is het gevolg van insulineresistentie. Dit is een zeer veelvoorkomend fenomeen. Insulineresistentie wordt enerzijds veroorzaakt door het regelmatig koolhydraatrijke voeding eten. Je cellen zijn ‘doof’ geworden voor insuline. Hierdoor wordt glucose niet goed afgevoerd naar de cellen en blijft de bloedsuikerspiegel te hoog. De hersenen krijgen hierdoor ook geen glucose en denken dat er een glucose tekort is. Zij slaan alarm met de aanmaak van cortisol. Stress, ontstekingen en een tekort aan T3 in de cellen verhoogt (de kans op)  insulineresistentie.

Wat kun je hier zelf tegen doen?
Omdat mensen met een trage schildklier meer kans hebben op insulineresistentie is het belangrijk om hier aandacht aan te geven.

  • Voeding aanpassen naar een voeding met een lagere Glycemische Lading en schrappen van voedingsmiddelen die intolerantie-reacties opleveren.
  • Minder vaak eten en langere periodes niet eten (Intermittend vasten). Let op langzaam afbouwen.
  • Bewegen, bij voorkeur op nuchtere maag zodat alle glucose voorraden worden opgebruikt. Hierdoor is er minder insuline nodig.
  • Krachttraining? Nog beter, dan maak je gelijk meer mitochondria aan, die glucose kunnen omzetten in meer energie.
  • Stressreductie, meer ontspannen.
  • Suppletie om insulinegevoeligheid te verhogen.

3. Blootstelling aan blauw licht voor slapen gaan

Je lichaam volgt een biologisch ritme, genaamd het circadiaans ritme. Dit ritme bepaalt welke organen wanneer wel moeten werken en wanneer niet. Dit ritme bepaalt ook wanneer je slaperig moet worden en wanneer je weer wakker moet worden. En je raadt het al; dit ritme wordt o.a. gestuurd door de cycli van licht en donker. Het blauwe en groene licht van LED, TV en mobieltjes verstoort dit ritme, zodat je moeilijker in slaap valt.

Wat kun je hier zelf tegen doen?

  • Minimaal een uur voor je naar bed gaat geen apparaten meer gebruiken met blauw licht. Telefoons hebben tegenwoordig apps waarmee je een nachtstand kunt instellen. Maak daar gebruik van.
  • Ook kun je een oranje bril kopen, die het effect van het blauwe/groene licht onschadelijk maakt.

4. (Laaggradige) Ontstekingen

Ontstekingen zorgen voor aanmaak van cortisol en adrenaline, waardoor de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) geblokkeerd wordt. Dit kan ervoor zorgen dat je minder goed inslaapt, maar ook minder diep kan slapen.  Als deze ontstekingen ook in de hersenen aanwezig zijn, dan kan dit gejaagde gevoelens van angst en paniek veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van ontstekingen is het eten van voedingsmiddelen waar je gevoelig op reageert of intolerant voor bent. Hierbij ontstaan vaak laaggradige ontsteking , waarbij het immuunsysteem geactiveerd is, maar niet op volle kracht. Iedere keer dat je iets eet, moet je immuunsysteem in actie komen om deze stoffen onschadelijk te maken. Gevolg; ontstekingen.

Wat kun je hier zelf tegen doen?

  • Aangezien 80% van het immuunsysteem in de darm huist zou ik daar beginnen. Schoon je voeding op en optimaliseer je spijsvertering.
  • Verminder stress – stress verhoogt het aantal ontstekingsstofjes.
  • Voorkom overgewicht – vetcellen produceren ontstekingsstofjes.
  • Ondersteun je darmwand met supplement L-glutamine (10% korting met kortingscode happy10) of het regelmatig drinken van botten bouilon.
  • Beweeg regelmatig – dit zorgt voor productie van endorfinen en regulerende T-cellen.
  • Verhoog je inname van omega 3.
  • Vermijd voedingsmiddelen waar je slecht op reageert. Weet je niet welke voedingsmiddelen dit zijn? Start dan met gluten, zuivel, soja, suiker en alcohol. Liefst allemaal tegelijk. Schrap deze middelen voor 30-60 dagen en kijk of je verbetering merkt. Of meld je aan voor de e-curusus Voeding en Hashimoto met met het Hashimoto Eliminatiedieet.

5. Flare-up van Hashimoto

Hashimoto is een chronische ziekte, waarbij perioden van ernstigere klachten en perioden van relatieve stabiliteit elkaar afwisselen. Tijdens een opleving van de klachten is er een verhoogde ontstekingsactiviteit in de schildklier. Hierdoor ervaar je meer klachten. Bij deze ontsteking worden cellen in de schildklier beschadigd, waardoor kleine hoeveelheden opgeslagen hormoon vrijkomt. Hierdoor kun je je tijdelijk in hyperstand kome, waardoor je slechter slaapt.

Wat kun je hier zelf tegen doen?

  • Ga op onderzoek uit naar de triggers van de flare-up. Is dit voeding, heb je stress, zijn dit omgevingstoxinen of is er een bacterie of virus actief, waardoor je immuunsysteem aan gaat?
  • Vind je dit lastig om zelf uit te zoeken schakel dan hulp in.

6. Hormonale disbalansen

Hormonale disbalansen zijn ook een belangrijke veroorzaker van slaapproblemen. Een laag progesteron en/of laag oestrogeen kunnen slapeloosheid veroorzaken. Deze gaan in de menopauze ook vaak gepaard met nachtzweten en snurk problemen.

7. Is er sprake van slaapapneu?

Slaapapneu is een nachtelijke ademhalingsstoornis waarbij meerdere keren per uur de ademhaling minstens 10 seconden stopt en de persoon ontwaakt. Hierdoor word je vermoeid wakker en kom je niet voldoende in de diepe slaap. Uit onderzoek is gebleken dat er een nauw verband bestaat tussen de ziekte van Hashimoto en slaapapneu. Niet alleen komt deze aandoening vaker voor bij mensen met Hashimoto, de aantallen antistoffen bij deze mensen zijn ook nog eens aanzienlijk hoger dan bij mensen met Hashimoto die geen apneu hebben. Vraag je partner (als je die hebt) een naar je ademhaling snachts of gebruik een app die het geluid registreert. Slaapapneu is via een slaaponderzoek vast te stellen, ga hiervoor naar je huisarts.

 

Zoals je ziet zijn de eerste drie oorzaken relatief eenvoudig zelf op te pakken. De laatste vier zijn beter op te pakken met hulp van een arts of therapeut. Het verbeteren van je slaap is bovendien ook een vast onderdeel in de e-cursus Boost je Schildklier Gezondheid, waarin ik je alles leer over het interpreteren van je bloedwaarden en ik leer je alle aspecten van het optimaliseren van voeding en leefstijl. Nog een goede reden om je vandaag nog aan te melden!

 

* TIP * TIP * TIP * TIP *

 

Heb jij zin om werk te maken van het verbeteren van jouw slaap, het regelmatiger gaan bewegen of meer te ontspannen?

Dan is de spiksplinternieuwe Happy Hashimoto Healthplanner wellicht iets voor jou! Nu beschikbaar.
Voor meer informatie klik hier.

Misschien vind je dit ook interessant…

De invloed van slaap op het immuunsysteem

De invloed van slaap op het immuunsysteem

Dat voldoende kwalitatieve slaap belangrijk voor je gezondheid en ook voor je gewicht is, dat weten de meeste mensen inmiddels wel. Dat een goede nachtrust ook invloed heeft op de werking van je immuunsysteem, is minder bekend. In mijn ogen is het optimaliseren van je...

Lees meer
Voordelen van een spijkermat

Voordelen van een spijkermat

Ik ben fan van de spijkermat en door mijn enthousiaste verhalen zijn veel cliënten ook aan de spijkermat gegaan en velen van hen zijn inmiddels ook die-hard fan. Een verbeterde slaap (makkelijker inslapen, langer doorslapen, meer diepe slaap), meer ontspanning, afname...

Lees meer
Help je mitochondria

Help je mitochondria

Voor alle processen in jouw lichaam is energie nodig. Bijvoorbeeld voor je spijsvertering, je hartslag, voor het aanmaken van hormonen, voor het bewegen van je spieren, voor nadenken, lezen, maar ook voor het bevechten van een virus of het herstellen van...

Lees meer