Hashimoto is een onzichtbare, chronische ziekte. Het is daardoor voor de omgeving niet altijd zichtbaar of duidelijk dat je ziek bent of dat je je ziek voelt. Hierdoor kun je op ongeloof of onbegrip stuiten, wat een gevoel van verdriet, schaamte of eenzaamheid bij je kan oproepen. Uitleggen wat er aan de hand is helpt.

Hoe leg je uit dat je ziek bent?

Toen ik in de ziektewet belandde, kwam dit voor veel mensen als een grote verrassing. Zij hadden niets aan me gemerkt. Ik had het gevoel me te willen verklaren, maar had er de energie niet voor. En ik kon het ook niet goed uitleggen…

Ik heb er toen voor gekozen om de brief “Hallo ik ben Hashimoto” naar mijn collega’s te sturen en heb diezelfde avond de brief ook via Facebook gedeeld.

Weer kreeg ik reacties van ongeloof, maar dit keer omdat zij nu pas begrepen hoe lastig het leven kan zijn met deze ‘ongenode gast’.

We zijn inmiddels acht jaar verder. Mijn houding richting mijn Hashimoto is veranderd. Dat wil zeggen dat ik mijn trage schildklier niet langer als de vijhand zie of als een boosdoener die ik moet bevechten. Het is mijn metgezel met wie ik samenwerk, zodat ik zo energiek als mogelijk mijn beste leven kan leiden. (En er is niets mis met dit leven kan ik je zeggen…)

Het werd daarom tijd om deze oude beroemde brief een update te geven.  Hallo, ik ben Hashimoto 2.0

Enjoy! En deel deze brief als je daar behoefte aan hebt! Ik ben benieuwd naar de reacties uit je omgeving. Laat hieronder een reactie achter hoe het ging?

Toch liever direct lezen? Dat kan ook.

Hallo, mijn naam is Hashimoto.

Ik heb mijn intrek in jouw lichaam genomen en hier blijf ik de rest van je leven wonen.
Ik ben een onzichtbare auto-immuunziekte en ik veroorzaak ontstekingen in jouw schildklier. Hierdoor raakt de schildklier beschadigd en kan deze steeds minder hormoon aanmaken. Ze zeggen dat hij daar trager van gaat werken.

Ik ben best stiekem: je ziet me namelijk niet bij een standaard bloedonderzoek naar de werking van de schildklier. Alleen als je ook naar mijn antistoffen anti-TPO en anti-TG zoekt, kun je mij vinden. Ook de mensen om je heen kunnen mij niet zien, maar jij voelt dat ik er ben.

Mijn werkzaamheden kunnen een heel scala aan klachten veroorzaken. Dat is niet mijn bedoeling, maar zo werkt het lichaam nu eenmaal. Alles is met elkaar verbonden. Dus als ik eens lekker aan de slag ga met opruimen van indringers, dan hebben andere cellen, weefsels, organen en jij daar mogelijk ook last van. Daar kan de schildkliermedicatie die jij slikt helemaal niets aan veranderen.

Natuurlijk is het is superbelangrijk dat jij die medicatie slikt, want je vult hiermee tekorten aan. Maar die schildkliermedicatie stopt mij niet in mijn werkzaamheden. Ik hou ervan om ontstekingen te veroorzaken en rommel op te ruimen. Ik weet vaak van geen ophouden. Andere organen en weefsels zijn niet zo blij met mij. Zodra ik in actie kom, slaan jouw hersenen groot alarm. Daarmee weten de andere organen en weefsels dat de beschikbare brandstof zoveel mogelijk gereserveerd wordt voor mij en mijn collega’s van het immuunsysteem. Samen met hen bescherm ik jou immers tegen ongewenste indringers. Ik ben dus superbelangrijk. De rest kan wachten tot de boel weer veilig is.

Het groeien van jouw mooie bos haar? Moet wachten.
Soepele spijsvertering? Moet ook wachten.
Ontgiften van je lichaam? Niet nu.
Gewicht verliezen? Ben je gek! Vasthouden dat vet! Dat heb ik misschien nog nodig.
Libido? Totaal niet belangrijk voor mij, dus kan worden uitgezet.
Vruchtbaarheid? Hmm, misschien beter later…
Herstellen van beschadigde lichaamscellen? Kan ook later. Als ik klaar ben.
Motivatie en zin om leuke dingen te gaan doen? Weg!
Je thermostaat op standje aangenaam? Niet nodig. Ik zet je zelfs een paar graden kouder. Zonde van de benodigde brandstof, die kan ik beter gebruiken.
Stralende huid? Nergens voor nodig. Dof, gelig en koud is prima.

Kortom: alle brandstof voor energie-aanmaak, productieprocessen en de fijne dingen van het leven gaat naar mij. Daardoor kan ik mijn werk doen en raak jij steeds iets verder uitgeput. En die vermoeidheid neem je helaas niet weg met wat extra slaap. Ook al slaap je 14 uur aan een stuk: je blijft vermoeid. Ik kan me goed voorstellen dat je soms van mijn aan- wezigheid baalt.

Zoals gezegd is schildkliermedicatie heel belangrijk, maar het stopt mij niet in mijn werk. Daar is meer voor nodig. En alhoewel ik mijn werk superleuk vind, hou ik ook van vakantie. Parttime werken of vervroegd met pensioen gaan, klinken me ook goed in de oren!
Dus, laten we eens om tafel gaan zitten om te kijken hoe ik wat minder kan gaan werken, zodat jij meer energie overhoudt.Op het gebied van voeding, leefstijl en omgang met mij kunnen we best mooie compromissen sluiten. Laten we gaan samenwerken in plaats van elkaar te bevechten. Daar worden we allebei blijer van, denk ik.

Aangenaam kennis te maken.
Ik ben Hashimoto en ik woon de rest van je leven in jou.

Misschien vind je dit ook interessant…

5 belangrijke valkuilen bij gedragsverandering

5 belangrijke valkuilen bij gedragsverandering

Het veranderen van gewoontes kan enorm lastig zijn. Ik heb het hier niet over een paar weken een dieet volgen, maar ik heb het over langdurige gedragsverandering. Toch weten we, dat als we echt iets willen veranderen in ons leven, dat er zaken structureel moeten...

Lees meer
Omgaan met Hashimoto flare-ups

Omgaan met Hashimoto flare-ups

Hashimoto kent goede en slechte tijden. Een periode waarin klachten hevig oplaaien noemt men een flare-up. Wat is het en hoe herken je het?  Wat zijn bekende triggers van een flare-up? en Hoe kun je dan voor jezelf zorgen? Ik schreef er drie blogs over.Iedereen kent...

Lees meer
Wilskracht versus Weetkracht

Wilskracht versus Weetkracht

Veel mensen proberen talloze keren per jaar hun leven of gezondheid te verbeteren. Meestal op basis van pure wilskracht. En bijna altijd mislukken die pogingen ook weer. Waarom dit is, ga ik je proberen uit te leggen. Wilskracht heet in het Engels willpower. Willpower...

Lees meer