Een tekort aan schildklierhormoon of een verstoorde bruikbaarheid van het actieve schildklierhormoon T3 kan grote invloed hebben op de algehele gezondheid van een persoon. Ook kan het invloed hebben op andere aandoeningen. In een serie blogs zoom ik in op een mogelijk verband tussen de ziekte van Hashimoto en veel voorkomende gezondheidsklachten. In dit blog staat de relatie tussen een trage schildklier en haaruitval centraal.

Wat is haaruitval?

We hebben allemaal wel eens last van haaruitval. Het is normaal om dagelijks gemiddeld zo’n 60 tot 100 haren te verliezen. Pas wanneer je meer dan 100 haren per dag verliest gedurende langere tijd, is er sprake van overmatige haaruitval. Bij 60-70% van de mensen met een trage schildklier is er sprake van overmatig haaruitval.

Hoe werkt haargroei?

Er zijn vier fasen van haargroei: de anagene fase, de catagene fase, de telogene fase en de exogene fase.

  • De anagene fase is de groeifase, of actieve fase. Dit is de fase waarin de cellen in de wortel van het haar het snelst delen, zodat er meer nieuw haar wordt gevormd. Tijdens deze fase groeit het haar ongeveer 1 cm per maand (dus ongeveer 12 cm per jaar), en sneller in de zomer dan in de winter. Deze fase van de haargroeicyclus duurt gemiddeld 3 – 5 jaar.
  • De catagene fase luidt het einde van de actieve haargroei in en snijdt individuele haren af van de bloedtoevoer en van de cellen die nieuw haar produceren. Ongeveer 3% van alle haren bevindt zich op elk moment in deze fase. In totaal duurt de catagene fase ongeveer tien dagen.
  • De telogene fase is een rustperiode waarin de haren in hun follikels blijven, maar niet actief groeien. Naar schatting bevinden 10-15% van alle haren zich op een gegeven moment in de telogene fase. Dit zogenaamde telogene stadium duurt ongeveer 3 maanden.
  • In de exogene fase worden de haren uit hun follikels losgelaten en vallen dus uit. Nu kan het hele proces opnieuw beginnen.

Elke haarzakje staat op zichzelf en doorloopt de groeicyclus op verschillende tijdstippen. Wel zo fijn, anders zou al je haar in één keer uitvallen. Als er toch op een moment buitensporig veel haren uitvallen dan is dit een teken van een verstoorde groeicyclus van de haren.

Schildklierhormoon speelt een belangrijke rol binnen een gezonde haargroeicyclus. Wanneer er voldoende schildklierhormoon beschikbaar is, kunnen de haarzakjes zichzelf regenereren, waarbij ze moeiteloos de fasen van groei, rust, uitval en vervolgens weer groei doorlopen. Maar bij een tekort aan schildklierhormoon worden de haarzakjes mogelijk niet zoveel gestimuleerd als nodig is, wat resulteert in haaruitval.

Verschillende vormen haaruitval

Overmatige haaruitval kan verschillende vormen aannemen.

  • Diffuus haarverlies: Het haarverlies op het hoofd is overal gelijkmatig. Dit merk je vooral bij het borstelen van het haar of bij het afdrogen van je haar na het wassen. Een tekort aan schildklierhormoon ligt hieraan ten grondslag en het optimaliseren van de bloedwaarden zal dan ook de eerste stap moeten zijn.
  • Alopecia areata: Het haarverlies op het hoofd is pleksgewijs. Op verschillende plekken op het hoofd ontstaan kale plekjes, die na verloop van tijd kunnen toenemen en weer afnemen. Alopecia areata is een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt. Alopecia Areata komt vaker voor bij mensen met de ziekte van Hashimoto. Ikzelf ben ook in het bezit van deze auto-immuunziekte. Het tot rust brengen van je immuunsysteem is de eerste stap in het verminderen van alopecia areata. Haar kan terug groeien, maar lukt niet altijd.
  • Alopecia androgenetica: Het haarverlies op het hoofd volgt een mannelijk patroon. Dit kenmerkt zich door een terugwijkende haarlijn, dunner wordend haar rond de slapen en zelfs haaruitval op het achterhoofd. Soms kan dit type haaruitval ook gepaard gaan met haargroei op het gezicht, de kin of de bovenlip De haren vallen uit onder invloed van het mannelijk hormoon testosteron en wordt ook wel in verband gebracht met insulineresistentie en PCOS.

Belangrijke vitamines en mineralen voor haargroei

De haargroeicyclus is niet alleen afhankelijk van voldoende schildklierhormoon, het heeft ook verschillende nutriënten nodig.

IJzer (en Ferritine) – IJzer is waarschijnlijk het belangrijkste als het gaat om haargroei. Het is aangetoond dat er een bepaalde hoeveelheid ijzer nodig is om je haar te laten groeien. We weten ook dat patiënten met Hashimoto’s om een ​​aantal redenen een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van ijzertekort. Zorg er daarom voor dat je bij haaruitval altijd je ferritine waarden controleert om te zien of je een ijzersupplement nodig hebt. Ter referentie: het optimale bereik voor ferritine ligt ergens rond de 70-80 mcg/L.
Voor meer informatie over ijzer en ferritine lees mijn eerdere blog voordat je suppletie overweegt.

Zink en selenium – Zoals ik in mijn blogs over het belang van zink en selenium voor de schildklierfunctie al heb geschreven, zijn deze twee nutriënten erg belangrijk voor een gezonde haargroei.

B VitaminenVitamine B12 en vele andere B-vitamines zijn ook belangrijk voor de haargroei. Juist B12 lijkt bij veel mensen met Hashimoto een tekort aan te zijn. Biotine, ook bekend als vitamine B7, wordt vaak in supplementen voor haargroei en multivitamines genomen vanwege de belangrijke rol die het speelt bij de haargroei en het haarmetabolisme. Let op bij gebruik van Biotine: het zorgt voor vertekende uitslag voor TSH. Ga je je schildklierwaarden laten controleren? Stop dan 2 weken voor deze datum met het slikken van alle supplementen met biotine erin.

 

Wat te doen bij haaruitval bij trage schildklier?

  • Heb jij last van overmatig haaruitval? Controleer allereerst je schildklierwaarden en optimaiseer jouw Schildklier Route. Dat kan een wereld van verschil maken.
  • Check daarnaast hierboven welke oorzaak jouw haaruitval kan hebben en maak eventueel een afspraak met je huisarts als je denkt hier hulp bij nodig te hebben.
  • Of bestel zonder verwijzing deze bloedtest, waarmee je ook meer zicht krijgt op de mogelijke oorzaak van jouw haaruitval.

 

PS. Voor de mensen met Alopecia Areata: Ik heb nog steeds drie kale plekjes achter mijn oren. Om deze plekjes meer volume te geven zet mijn kapper hair extensions. Zodoende heb ik een volle bos haar en zijn mijn plekjes ook bij tegenwind bedekt. Voor mij is dit het verschil tussen onzeker over straat en vol zelfvertrouwen over straat. Informeer dus bij jouw kapper naar de opties voor jou!

Misschien vind je dit ook interessant…

5 belangrijke valkuilen bij gedragsverandering

5 belangrijke valkuilen bij gedragsverandering

Het veranderen van gewoontes kan enorm lastig zijn. Ik heb het hier niet over een paar weken een dieet volgen, maar ik heb het over langdurige gedragsverandering. Toch weten we, dat als we echt iets willen veranderen in ons leven, dat er zaken structureel moeten...

Lees meer
Osteoporose en de schildklier

Osteoporose en de schildklier

Schildklierhormoon beïnvloedt bijna elke cel in het lichaam, zo ook de cellen in je botten. Een teveel of te weinig schildklierhormoon heeft daardoor ook gevolgen voor de botstructuur en de botsterkte. In dit artikel beschrijf ik de link tussen schildklierhormoon en...

Lees meer
PCOS en Hashimoto

PCOS en Hashimoto

Een tekort aan schildklierhormoon of een verstoorde bruikbaarheid van het actieve schildklierhormoon T3 kan grote invloed hebben op de algehele gezondheid van een persoon. Ook kan het invloed hebben op andere aandoeningen. In een serie blogs zoom ik in op een mogelijk...

Lees meer