Een coeliakie test doen is een fluitje van een cent. Gewoon een testje kopen bij de drogist.  Druppel bloed erin en voilà: 5 minuten later heb je de uitslag. Wel of geen coeliakie. Simpeler kan bijna niet. Of is het toch iets gecompliceerder dan dat?

Testen op coeliakie

Ook ik kocht zo’n testje, want ik las overal op internet dat je met Hashimoto gluten moest schrappen. En ik ben van het meten is weten, dus voordat ik mijn stokbroodje en pizza opgaf wilde ik wel eerst ff weten of dat wel echt nodig was. En zie je wel; ik had geen coeliakie. YES! Mijn pizza kon blijven en ook mijn broedjes. Diezelfde avond nog bestelde ik de grootste pizza die ik kon vinden.

Mijn pizza kon blijven, maar mijn vermoeidheid bleef ook…

Ik las steeds meer over de trage schildklier, over de hogere gevoeligheid voor gluten onder mensen met Hashimoto. Ook startte ik toen met mijn eerste opleidingen over hormonen en het menselijk lichaam en besloot alsnog eens een periode glutenvrij te gaan eten. Gewoon om te kijken wat dit ou doen.

Glutenvrij eten loont

En ik werd verrast. Mijn darmen werden rustiger. Mijn energie leek terug te komen. En ik viel 3 kilo af …zomaar. Lag dit dan toch aan de gluten? Maar ik had toch geen coeliakie?

En ik was niet de enige. Ik zag het dagelijks bij mij in de praktijk gebeuren en ook bij zeer veel deelnemers aan de online programma’s. Glutenvrij gaan scheelt klachten!

Dus waarom geven gluten bij zoveel mensen met een trage schildklier problemen. Zelfs al zij geen coeliakie hebben?  Dat ga ik je nu uitleggen.

Wat is coeliakie?

Bij coeliakie of glutenintolerantie zorgt het eten van gluten voor een beschadiging van de dunne darm. Coeliakie is een auto-immuunziekte die geactiveerd wordt door het eten van gluten. Hierbij maakt het lichaam antistoffen tegen transglutaminase aan, dat in de darm betrokken is bij afbraak en opname van voedingsstoffen. Door de aanvallen op transglutaminase raakt de darmwand beschadigd.

Bij een coeliakie test wordt dan ook gekeken naar de aanwezigheid van de antistoffen anti-transglutaminase. Zijn die antistoffen aanwezig, dan heb jij coeliakie en zit er niets anders op dan de rest van je leven 100% glutenvrij te eten. Zolang jij glutenvrij leeft heb je geen klachten. (Althans dat wordt beweerd, ik weet niet of de gemiddelde coeliakiepatiënt dit ook zo ervaart.) 

Wat is glutensensitiviteit?

Bij glutensensitiviteit is er geen sprake van een auto-immuunreactie, maar zijn er wel klachten na het eten van gluten. Denk aan een opgezette buik, concentratieproblemen, vermoeidheid, winderigheid of slappe spieren. In deze laatste categorie vallen veel mensen met Hashimoto. Vaak hebben ze dit niet eens in de gaten, totdat ze tijdelijk gluten schrappen en merken dat de darmklachten verminderen en de energie terugkeert.

Waarom zijn juist mensen met Hashimoto vaker gevoelig? Dit heeft deels te maken met het feit dat gluten de aanmaak van zonuline verhoogt, waardoor de darmwand meer doorlaatbaar wordt en deels met de gelijkenis van de structuur van gluten en onderdelen van onze schildklier. Dit fenomeen heet moleculaire nabootsing. Ik leg het je uit aan de hand van deze tekening.

 

Moleculaire nabootsing

Jouw immuunsysteem heeft antistoffen aangemaakt voor een bepaald antigeen. Een antigeen is de verzamelnaam voor lichaamsvreemde stoffen die een reactie van het immuunsysteem opwekken. Elke antigeen heeft zijn eigen specifieke antistof. Soms lijken antigenen op elkaar en kunnen antistoffen aan andere antigenen binden. Superhandig als het om een virus gaat. Minder handig als het om lichaamseigen weefsels gaat zoals bij een auto-immuunziekte. Het binden aan sterk op elkaar lijkende antigenen noemen we moleculaire nabootsing.

En dat is wat er aan de hand is. Onze anti-TPO kan zich binden aan gluten en zo voor een ontstekingsreactie in de darm zorgen.  Maar andersom werkt het ook. Als jij gevoelig bent voor gluten en jouw immuunsysteem maakt hier antistoffen tegen aan, dan kunnen die antistoffen ook per ongeluk TPO of TG van de schildklier aanvallen.

LET OP: antistoffen tegen gliadine in gluten zijn anders dan de antistoffen tegen transglutaminase die bij coeliakie worden aangemaakt.

Dus ook al weet jij 100 % zeker dat jouw lichaam geen antistoffen tegen transglutaminase aanmaakt, dan weet je nog steeds niet zeker of jij antistoffen tegen een van de 14 verschillende vormen van gliadine in gluten maakt en of deze antistoffen een reactie geven op jouw schildklier. Ook weet je nog niet zeker of jouw anti-TPO niet aan de haal gaat met de gluten die je eet en ontstekingsreacties in je darm veroorzaakt.

Wil jij zeker weten of er bij jou ook ongemerkt sprake is van glutensensitiviteit of moleculaire nabootsing? Schrap dan minimaal 4 weken alle glutenbevattende producten, met tarwe, rogge, gerst en spelt en kijk of je klachten verminderen. Of misschien ervaar je andere positieve veranderingen zoals gewichtsverlies, meer energie en scherpere focus? Stel je voor!

Ik ben benieuwd of jij de uitdaging aangaat.

Zelf proberen wat glutenvrij gaan met jou doet?

Op basis van mijn specialistische opleidingen op dit gebied en mijn jarenlange ervaring met begeleiding van patiënten bij dit dieet, heb ik mijn eigen methode ontwikkeld; het Hashimoto Eliminatiedieet®. Deze heb ik gebundeld in een lesboek (pdf) met bijbehorend dik recepten e-book. Ze maken onderdeel uit van de e-cursus Voeding en Hashimoto. (Of kies voor de voordelige combi-bundel Voeding en Afvallen)Met deze e-cursus heb jij alle tools in handen om jouw voeding te optimaliseren voor jouw herstel. 

Liever alleen het boek zonder begeleidende e-cursus? Bestel dan mijn nieuwe boek Het Hashimoto Eliminatiedieet. Vanaf 22 januari 2024 beschikbaar, maar nu al te reserveren!

Misschien vind je dit ook interessant…

Leptineresistentie en de trage schildklier

Leptineresistentie en de trage schildklier

Leptine is een hormoon dat wordt geproduceerd door de vetcellen. Het houdt de hersenen op de hoogte van de brandstofvoorraad in de vorm van vet in de vetcellen en geeft een signaal af dat er gestopt kan worden met eten en dat het tijd is om vet te gaan verbranden. Als...

Lees meer
Insulineresistentie en de trage schildklier

Insulineresistentie en de trage schildklier

Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door in de alvleesklier, waar ook de verteringsenzymen geproduceerd worden. Insuline is betrokken bij de opname van glucose in de cellen en is ook vooral bekend door het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Toch heeft...

Lees meer
De invloed van slaap op het immuunsysteem

De invloed van slaap op het immuunsysteem

Dat voldoende kwalitatieve slaap belangrijk voor je gezondheid en ook voor je gewicht is, dat weten de meeste mensen inmiddels wel. Dat een goede nachtrust ook invloed heeft op de werking van je immuunsysteem, is minder bekend. In mijn ogen is het optimaliseren van je...

Lees meer