Een coeliakie test doen is een fluitje van een cent. Volgens kost dit nog geen €25 om precies te zijn. Gewoon een testje kopen bij de drogist. Druppel bloed erin en voilà: 5 minuten later heb je de uitslag. Wel of geen coeliakie. Simpeler kan bijna niet.
Ook ik kocht zo’n testje, want ik las overal op internet dat je met Hashimoto gluten moest schrappen. En ik ben van meten is weten, dus voordat ik mijn stokbroodje en pizza opgaf wilde ik wel eerst ff weten of dat wel echt moest. En zie je wel. Geen Coeliakie. Hoppa, mijn pizza kon blijven. Diezelfde avond bestelde ik de grootste pizza die ik kon vinden.

Mijn pizza kon blijven, maar mijn vermoeidheid bleef ook…
Ik las steeds meer over de trage schildklier en startte ook mijn eerste opleidingen over hormonen en het menselijk lichaam en ik besloot alsnog eens een periode glutenvrij te gaan eten.

En ik werd verrast. Mijn darmen werden rustiger. Mijn energie leek terug te komen. En ik viel 3 kilo af …zomaar. Lag dit dan toch aan de gluten? Maar ik had toch geen coeliakie?

En ik was niet de enige. Ik zie het dagelijks bij mij in de praktijk gebeuren en ook bij zeer veel deelnemers aan de online (groeps)programma’s. Dus waarom geven gluten bij zoveel mensen met een trage schildklier problemen. Zelfs al zij geen coeliakie hebben?  Dat ga ik je nu uitleggen.

Coeliakie

Bij coeliakie of glutenintolerantie zorgt het eten van gluten voor een beschadiging van de dunne darm. Coeliakie is een auto-immuunziekte die geactiveerd wordt door het eten van gluten. Hierbij maakt het lichaam antistoffen tegen transglutaminase aan, dat in de darm betrokken is bij afbraak en opname van voedingsstoffen. Door de aanvallen op transglutaminase raakt de darmwand beschadigd.

Bij een coeliakie test wordt dan ook gekeken naar de aanwezigheid van de antistoffen anti-transglutaminase. Zijn die antistoffen aanwezig, dan heb jij coeliakie en zit er niets anders op dan de rest van je leven 100% glutenvrij te eten. Zolang jij glutenvrij leeft heb je geen klachten. (Althans dat wordt beweerd, ik weet niet of de gemiddelde coeliakiepatiënt dit ook zo ervaart.) 

Glutensensitiviteit

Bij glutensensitiviteit is er geen sprake van een auto-immuunreactie, maar zijn er wel klachten na het eten van gluten. Denk aan een opgezette buik, concentratieproblemen, vermoeidheid, winderigheid of slappe spieren. In deze laatste categorie vallen veel mensen met Hashimoto. Vaak hebben ze dit niet eens in de gaten, totdat ze tijdelijk gluten schrappen en merken dat de darmklachten verminderen en de energie terugkeert.

Waarom zijn juist mensen met Hashimoto vaker gevoelig? Dat heeft alles te maken met de gelijkenis van de structuur van gluten en onderdelen van onze schildklier. Dit fenomeen heet moleculaire nabootsing. Ik leg het je uit aan de hand van deze tekening.

Jouw immuunsysteem heeft antistoffen aangemaakt voor een bepaald antigeen. Een antigeen is de verzamelnaam voor lichaamsvreemde stoffen die een reactie van het immuunsysteem opwekken. Elke antigeen heeft zijn eigen specifieke antistof. Soms lijken antigenen op elkaar en kunnen antistoffen aan andere antigenen binden. Superhandig als het om een virus gaat. Minder handig als het om lichaamseigen weefsels gaat zoals bij een auto-immuunziekte. Het binden aan sterk op elkaar lijkende antigenen noemen we moleculaire nabootsing.

En dat is wat er aan de hand is. Onze anti-TPO kan zich binden aan gluten en zo voor een ontstekingsreactie in de darm zorgen.  Maar andersom werkt het ook. Als jij gevoelig bent voor gluten en jouw immuunsysteem maakt hier antistoffen tegen aan, dan kunnen die antistoffen ook per ongeluk TPO of TG van de schildklier aanvallen.

LET OP: antistoffen tegen gliadine in gluten zijn anders dan de antistoffen tegen transglutaminase die bij coeliakie worden aangemaakt.

Dus ook al weet jij 100 % zeker dat jouw lichaam geen antistoffen tegen transglutaminase aanmaakt, dan weet je nog steeds niet zeker of jij antistoffen tegen een van de 14 verschillende vormen van gliadine in gluten maakt en of deze antistoffen een reactie geven op jouw schildklier. Ook weet je nog niet zeker of jouw anti-TPO niet aan de haal gaat met de gluten die je eet en ontstekingsreacties in je darm veroorzaakt.

Wil jij zeker weten of er bij jou ook ongemerkt sprake is van glutensensitiviteit of moleculaire nabootsing? Schrap dan minimaal 4 weken alle glutenbevattende producten, met tarwe, rogge, gerst en spelt en kijk of je klachten verminderen. Of misschien ervaar je andere positieve veranderingen zoals gewichtsverlies, meer energie en scherpere focus? Stel je voor!

Ik ben benieuwd of jij de uitdaging aangaat.

Op basis van mijn specialistische opleidingen op dit gebied en mijn jarenlange ervaring met begeleiding van patiënten bij dit dieet, heb ik mijn eigen methode ontwikkeld; het Hashimoto Eliminatiedieet®. Deze heb ik gebundeld in een lesboek (pdf) met bijbehorend dik recepten e-book. Ze maken onderdeel uit van de e-cursus Voeding en Hashimoto. (Of kies voor de voordelige combi-bundel Voeding en Afvallen)Met deze e-cursus heb jij alle tools in handen om jouw voeding te optimaliseren voor jouw herstel.