Mijn favoriete supplementen

 

Ik heb de door mij meest geadviseerde supplementen voor je op een rijtje gezet. Zij zijn allen via diverse webshops te verkrijgen. Voor een aantal merken heb ik een kortingscode, mits je direct bij hen bestelt.

Korting 15% bij Pharma Nord met kortingscode PN7023 (incl gratis verzending)
Korting 10% bij Vitakruid met kortingscode happy10
Korting 10% bij Energetica Natura met kortingscode 0413892

Sommige linkjes op deze pagina zijn affiliatie linkjes, dat wil zeggen dat ik een kleine marge van jouw aankoop ontvang als je het product via mijn link koopt. Bedankt voor je support!

Disclaimer: Zorgvuldigheid geboden. Bij voorkeur altijd eerst meten en weten voordat je start met aanvullen. Onnodig suppleren zorgt niet alleen voor hele dure poep, maar kan ook nadelige gevolgen voor je gezondheid hebben. Overleg dus met jouw (huis)arts, apotheker of therapeut en laat je adviseren. Check ook altijd op de website van de leverancier of er contraindicaties bekend zijn. 

Selenium & Zink

Pharma Nord
Combinatie selenium & zink

Multi B vitamine

Biovitaal
Actief B-complex

Multi B vitamine

Vitakruid
Variant zonder B6

B6, B12, folaat

Vitakruid
Smelttablet

Vitamine C

Vitakruid
Gebufferde vitamine C

Vitamine D

Pharma Nord
3000 IU / 75 mcg

Vitamine D / K2

Vitakruid
3000 IU / 75 mcg met K2

Magnesium

Vitakruid
Magnesium complex

Multi vitamine

Vitakruid
Multi Dag & Nacht Vrouw

Multi vitamine

Biovitaal
zonder jodium

Omega 3

Biotics / Energetica Natura
hoge dosering EPA en DHA

Glutathion

Vitakruid
Master antioxidant

Symflora Basis

Vitakruid
Pre- en probiotica

Glutazyme

Vitakruid
spijsverteringsenzymen

Mariadistel tinctuur

Vitakruid
bij lever- en galreiniging

Glycodin

Vitakruid
bij insulineresistentie

Informatie over de diverse vitamines en mineralen

Selenium

Het orgaan met de hoogste concentratie selenium is de schildklier en dat is niet voor niets. Selenium kan worden gezien als de belangrijkste antioxidant en ontstekingsremmer van de schildklier, helpt antistoffen verlagen, de jodiumvoorraad balanceren en is betrokken bij de omzetting van T4 in het actieve T3.

Selenium wordt niet door je lichaam aangemaakt. Je moet het dus door voeding (of suppletie) binnenkrijgen. Omdat selenium veel in granen zit, kan er bij een glutenvrij dieet een tekort ontstaan. Suppletie is ook dan verstandig. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium is 200 mcg.

Jodium

Alhoewel jodium een basisgrondstof van schildklierhormoon is, wordt jodiumsuppletie bij mensen met de ziekte van Hashimoto en hoge anti-TPO waarden afgeraden. Jodium activeert TPO, waardoor bij aanwezigheid van antistoffen tegen TPO het immuunsysteem een ontstekingsreactie kan opstarten, waardoor klachten verergeren. Jodium kun je het beste aanvullen via de voeding door het regelmatig eten van o.a. zeewier en zeevruchten.

Tip: Multivitamines bevatten bijna altijd jodium. Controleer dus de ingrediëntenlijst. Een goed alternatief voor een jodiumvrije Multi is: https://www.biovitaal.nl/products/12/38/jodium-en-kopervrije-multi-voor-volwassenen

Zink

Zink is een belangrijk mineraal dat betrokken is bij veel belangrijke processen, waaronder een goed functionerend immuunsysteem, stevige tight junctions in de darmwand, haargroei, maar bovenal bij de goede werking van onze schildklierhormonen. Zink is nodig voor de aanmaak en omzetting van T4 schildklierhormoon naar de actieve vorm T3 en laat nu juist T3 weer nodig zijn voor de opname van zink. Een vicieuze cirkel dus die bij veel schildklierpatiënten tot een tekort aan zink kan leiden.

Zink genomen in combinatie met selenium lijkt bijzonder goede resultaten op te leveren,

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink is 30 mg.


TIP: Neem zink altijd tegelijk met eten in. Zo voorkom je misselijkheid. En laat minstens twee uur tussen inname van een ijzer supplement.

Magnesium

Magnesium is bij 300 biochemische reacties betrokken, waaronder een goede leverfunctie, regelmatige stoelgang, immuunsysteem en energieproductie. Daarnaast is magnesium nodig bij aanmaak en omzetting van schildklierhormoon en is het ons anti-stress mineraal.

Door chronische stress en medicijngebruik raakt de magnesiumvoorraad snel uitgeput en is suppletie noodzakelijk, aangezien het bijna niet meer mogelijk is om magnesium via voeding aan te vullen. Er zijn diverse goed opneembare vormen van magnesium verkrijgbaar: bij slaapproblemen bisglycinaat, bij spierkrampen citraat, bij vermoeidheid malaat, bij stressreductie tauraat. Ideaal is dus een supplement waar alle vormen in zitten. Kies in ieder geval altijd voor een organische, goed-opneembare vorm.
Maximale dagelijkse hoeveelheid magnesium is 400 mg.

Let op: Laat altijd minstens vier uur tussen inname van schildkliermedicatie en magnesiumsupplement

IJzer

IJzer is nodig voor aanmaak van T4 en de conversie naar T3. Vooral veganisten lopen makkelijk tekorten op, aangezien ijzer vooral voorkomt in dierlijke producten. Omdat bloedwaarden ijzer niet altijd een goed beeld geven over de ijzervoorraden in het lichaam, wordt vaak gekeken naar waarden voor ferritine, het eiwit verantwoordelijk voor je ijzeropslag. Ferritine zelf is bovendien nodig voor het transport van T3 de cel in. Controleer dus je ijzer- èn ferritinewaarden en suppleer zo nodig met floradix. Indien dit niet voldoende is of de tekorten erg groot zijn, overweeg dan aanvulling met ijzersupplement in overleg met je arts/ therapeut.

TIP: Laat altijd minstens vier uur tussen inname van schildkliermedicatie en ijzersupplement.

 

B-vitamines

Er zijn in diverse verschillende B-vitamines: vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B4 (choline), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B8 (biotine), B11 (foliumzuur)en B12(cobalamine). En eigenlijk alle B vitamines zijn betrokken bij talloze processen in ons lichaam, waaronder ook de aanmaak, omzetting of bruikbaarheid van schildklierhormonen.

Vaak worden de vitamines B samen in hun actieve vorm gecombineerd in een Vitamine B Complex of in Multivitamines, juist omdat de B-vitamines elkaar versterken. Indien een vitamine B12 tekort aangetoond is, dan kan aanvullend een B12 supplement nodig zijn. Bij darmklachten is een smelttablet ideaal.

 

Tip 1: Biotine (B8) beïnvloedt de bloedwaarden TSH, dus 1 week voorafgaand aan bloedonderzoek stoppen met supplementen met biotine.

Tip 2: Supplementen met B12 kunnen bloedwaarden vertekenen. Serumwaarde B12 is dan hoog, terwijl in de cel nog tekorten kunnen zijn. Vraag daarom altijd controle van actief B12 ipv serum B12.

 

Vitamine C

Vitamine C is een krachtige antioxidant die de natuurlijke afweer van je lichaam helpt versterken. Minder bekend is dat vitamine C de opname van ijzer uit de voeding zou verbeteren en ook de opname van schildkliermedicatie zou helpen verbeteren bij mensen met maagklachten.

Vitamine D

Vitamine D is onmisbaar voor het afronden van ontstekingsreacties, helpt bij het verlagen van antistoffen anti-TPO en anti-TG en zou een beschermende functie tegen depressies hebben.

Het merendeel van de mensen met een auto-immuunziekte heeft een tekort aan vitamine D. Dit kan komen door een genetische aanleg (probleem met de vitamine D-receptor), een tekort aan zonlicht of door chronische stress. Vitamine D wordt net als cortisol gemaakt uit cholesterol. Bij chronische stress zal voorrang gegeven worden aan de aanmaak van cortisol, waardoor vitamine D moet wachten.

Volgens de normen van de huisarts is een waarde van 80 nmol/L vitamine D netjes. Voor mensen met chronische stress of auto-immuunziekte mag deze waarde in mijn ogen wat hoger liggen en bij voorkeur richting 110 nmol/l. Om dit te bereiken is een dagdosering van 3000 IU ofwel 75mcg geen overbodige luxe. Hogere dosis altijd in overleg arts/therapeut en regelmatig bloedwaarden blijven controleren.

Tip: Inname bij de maaltijd verhoogt opname. Bij langdurig gebruik altijd in combinatie met vitamine K2 nemen, zodat risico op aderverkalking verminderd wordt.

Omega 3

De essentiële Omega 3 vetzuren EPA en DHA zijn onmisbaar voor het afronden van ontstekingen, een goede hersenwerking en soepele celmembranen, waardoor voedingsstoffen makkelijker de cel in kunnen. Wat maar weinig mensen weten is dat Omega 3 vetzuren ook helpen bij het verlagen van de antistoffen anti-TPO en anti-TG. Een zeer belangrijk stofje voor ons dus.

Omega 3 vetzuren zitten vooral in vette vis, maar het lijkt onmogelijk om via onze voeding voldoende Omega3 vetzuren binnen te krijgen, waardoor suppletie noodzakelijk is.

De belangrijkste vormen Omega 3 zijn EPA (afronden van ontstekingen) en DHA (hersenfunctie). Een supplement beschikt idealiter over beide vormen in hoge dosis. Kies altijd voor een merk, dat de hoeveelheden EPA en DHA per capsule aangeven.

Glutathion

Glutathion is de moeder van alle antioxidanten en specifiek voor je lever, je schildklier en je mitochondria (je energiefabriekjes). Glutathion is de krachtigste vrije radicalen vanger die we hebben en ook de enige antioxidant die voortdurend zichzelf recycled om meer en meer vrije radicalen te neutraliseren. Antioxidanten zoals vitamine C en E hebben meestal geen waarde meer nadat ze hun taak hebben vervuld. Met een chronisch actief immuunsysteem vlieg jij door je voorraden antioxidanten heen, waardoor suppleren met glutathion zeker zinvol kan zijn.

Ik ben Vera Kamphorst

Als orthomoleculair therapeut en ervaringsdeskundige Hashimoto help ik mensen met een trage schildklier de regie over hun schildklier gezondheid terugpakken. Ik geloof in zacht werken aan je gezondheid op basis van weetkracht niet op basis van wilskracht. Ik blijf altijd studeren en deel mijn kennis met jou.