Bij de diagnose trage schildklier of Hashimoto heb je als het goed is te horen gekregen dat je vanaf nu elke dag schildkliermedicatie moet slikken. Levenslang en bij voorkeur elke dag op hetzelfde moment. Toch kan het wel eens gebeuren dat je een dag je schildkliermedicatie vergeet. Bijvoorbeeld wanneer je op reis bent, ziek bent of omdat er iets gebeurt waardoor je vaste ritme verstoord is. Hoe erg dit is en wat moet je doen als je een dosis vergeten bent lees je in dit artikel.

Als je al enige tijd schildkliermedicatie slikt en je bent inmiddels goed ingesteld qua bloedwaarden, dan is het missen van een dosis niet heel erg. Ben je echter net gestart met het slikken van schildkliermedicatie en ben je nog met je arts aan het zoeken naar de juiste dosis voor jou? Dan heeft het overslaan van een dosis wellicht wel gevolgen voor de gemeten bloedwaarden. De reden achter dit verschil heeft alles te maken met de halfwaardetijd van schildkliermedicatie.

Halfwaardetijd levothyroxine

Levothyroxine, de officiële naam voor T4 schildkliermedicatie, heeft een halfwaardetijd van ongeveer 7 dagen. Dit betekent dat het lichaam 7 dagen nodig heeft om de helft van de ingenomen hoeveelheid medicatie weer af te breken. Deze halfwaardetijd van meerdere dagen is relatief lang als je dit vergelijkt met de halfwaardetijd van een paar uur bij paracetamol.

Doordat na ongeveer 7 dagen de helft van de ingenomen levothyroxine weer is afgebroken moet je over een langere periode dagelijks blijven aanvullen om een bepaalde waarde te behouden. Doe je dat niet dan wordt elke dag meer en meer levothyroxine afgebroken en daalt de voorraad. Als je dit wiskundig zou uitrekenen kom je uit op een periode van 6 weken voordat de hoeveelheid levothyroxine in het bloed stabiel blijft bij dagelijkse aanvulling. Bij sommige mensen duurt dit zelfs nog iets langer. Dit is dan ook de reden waarom je na het ophogen van je dosis schildkliermedicatie pas na 6 weken je bloed laat controleren.

Mis jij een dosis als je al goed bent ingesteld dan heeft dit meestal geen gevolgen. Ben jij echter nog aan het instellen op je medicatie en je vergeet een dosis, dan kan dit de bloedwaarden negatief beïnvloeden. Vooral wanneer dit gebeurt vlak voor een nieuw controlemoment. In deze instelperiode is het dus dubbelbelangrijk om elke dag je medicatie te nemen.

Wat te doen bij vergeten dosis levothyroxine

Als je erachter komt dat je een dosis bent vergeten kun je twee dingen doen.

 • De volgende dag een dubbele dosis nemen.
 • Dezelfde dag alsnog slikken, waarbij je ervoor zorgt dat je de tablet op de geadviseerde manier inneemt. Dus op nuchtere maag (minimaal 2 uur van tevoren niet eten) en na het innemen minimaal 1 uur wacht met koffie en eten en minimaal 4 uur wacht met supplementen met ijzer, calcium, magnesium en voedingsvezels.
 • Wanneer je twijfelt of je nu wel of niet je medicatie hebt ingenomen, doe dan niets. Neem de volgende morgen gewoon weer de normale dosering.

Tips om nooit meer een dosis te vergeten

 • Zet of leg je medicatie goed in zicht, bijvoorbeeld op je nachtkastje. Zet er direct een glas water naast, zodat het wel heel lastig wordt om niet in te nemen.
 • Kies voor een vast ritme.
 • Stel een reminder in op je telefoon.
 • Maak gebruik van een pillendoosje met de dagen van de week erop.
 • En vergeet niet op tijd een herhaalrecept aan te vragen. Bij de meeste apothekers kun je dit tegenwoordig automatische laten herhalen. Vraag dit na bij je apotheek.

Niet iedereen merkt het als je een dosis vergeet. Dit komt omdat je lichaam een vrij stabiele voorraad heeft aangelegd. Toch zijn er ook mensen die zich die dag iets minder goed voelen. Dit geldt ook voor mensen die de volgende dag een dubbele dosis nemen. Het blijft een kwestie van ervaren. Hopelijk hoef je niet vaak met dit bijltje te hakken.
Succes.

Aan de slag

Wil jij nog veel meer leren over je schildkliermedicatie, het optimaal uitvoeren van bloedonderzoeken en het interpreteren van je bloedwaarden? Dan is de e-cursus Boost je Schildklier Gezondheid wellicht iets voor jou?

 • Weet welke bloedwaarden te monitoren.
 • Begrijp de uitslag.
 • Leer hoe jij je waarden kunt optimaliseren.
 • Haal het meeste uit jouw artsbezoek.

Kortom: krijg weer grip op je bloedwaarden. Check hier voor alle informatie over deze complete e-cursus voor mensen met een trage schildklier.

Misschien vind je dit ook interessant…

Leptineresistentie en de trage schildklier

Leptineresistentie en de trage schildklier

Leptine is het verzadigings-hormoon dat wordt geproduceerd door de vetcellen. Leptine houdt de hersenen op de hoogte van de status van de  brandstofvoorraad. Vet is immers opgeslagen brandstof. Wanneer de vetcellen groeien geven zij met  leptine het signaal dat er...

Lees meer
Insulineresistentie en de trage schildklier

Insulineresistentie en de trage schildklier

Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door in de alvleesklier, waar ook de verteringsenzymen geproduceerd worden. Insuline is betrokken bij de opname van glucose in de cellen en is ook vooral bekend door het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Toch heeft...

Lees meer
Osteoporose en de schildklier

Osteoporose en de schildklier

Schildklierhormoon beïnvloedt bijna elke cel in het lichaam, zo ook de cellen in je botten. Een teveel of te weinig schildklierhormoon heeft daardoor ook gevolgen voor de botstructuur en de botsterkte. In dit artikel beschrijf ik de link tussen schildklierhormoon en...

Lees meer