Je arts heeft de diagnose gesteld. Hij heeft je verteld dat je een trage schildklier hebt, of misschien heeft ie ook verteld dat je de ziekte van Hashimoto hebt. En het geval van de ziekte van Hashimoto zal dit verder niets veranderen aan de behandeling overigens.
Maar goed; je hebt een trage schildklier. Dus wat nu? Ik had ook geen idee. Hierdoor heb ik me onnodige jaren langer slecht gevoeld. Dit wil ik jou besparen. Daarom geef ik jou nu de informatie die ik toen graag gekregen had.

#1 diagnose Hashimoto: ziekte van het immuunsysteem niet van de schildklier.

Een trage schildklier wordt in bijna 90% van de gevallen veroorzaakt door de ziekte van Hashimoto. Dit is een auto-immuunziekte, waarbij een overactief immuunsysteem per abuis schildklierweefsel aanvalt. Deze raakt hierdoor beschadigd en kan niet langer voldoende schildklierhormoon aanmaken. De trage schildklier is in dat geval dus een ziekte van het immuunsysteem en niet van de schildklier. Heb jij de volledige diagnose nog niet? Vraag ernaar of vraag zelf het bloedonderzoek aan.

#2 Noodzaak van juiste dosering schildkliermedicatie.

Het is van groot belang dat de tekorten schildklierhormoon snel worden aangevuld. In samenwerking met je arts moet je op zoek gaan naar de juiste dosering voor jou. Met regelmatige bloedonderzoekjes wordt gekeken of de tekorten voldoende zijn aangevuld. Een ‘goede bloedwaarde’ volgens de norm van het laboratorium hoeft niet per se een goede waarde voor jou te betekenen. Vraag altijd de uitslagen van de bloedonderzoeken op en hou bij hoe je je bij elke bloeduitslag voelt.

#3 Het zit niet tussen je oren!

Ondanks goede bloedwaarden kun jij toch last houden van erge of juist vage klachten. Artsen weten vaak niet wat ze hier mee aan moeten en soms vertellen ze je dan dat het tussen je oren zit. Dit is niet het geval. In dit blog lees je waarom de standaard bloedtesten niet volledig zijn en hoe jij ondanks goede bloedwaarden toch klachten kunt ervaren.

#4 Aanpassingen in levensstijl brengen immuunsysteem tot rust.

Door aanpassingen op gebied van voeding, beweging, slapen, gedachten en stressreductie kun je je immuunsysteem tot rust brengen, waardoor de aanvallen op je schildklier verminderen of zelfs stoppen. Hierdoor kunnen je klachten eindelijk afnemen. Het is dus niet waar dat je moet leren leven met je klachten. Helaas is er geen kant-en-klare formule, waardoor iedereen zich beter voelt. Je zult actief op zoek moeten gaan naar die aanpassingen, die bij jou het meeste resultaat opleveren.

#5 Lees je in en kom voor jezelf op.

Artsen zijn vaak niet bekend met deze ziekte of de wisselwerking tussen levensstijl en auto-immuunziektes. Lees jezelf goed in, zodat je beter kunt samenwerken met je arts(en). Bestel vandaag mijn boek nog: “Ik heb een trage schildklier. Wat nu?”. Dit is hét boek voor iedereen met een trage schildklier. Wij van WC-Eend raden dit boek dan ook enorm aan! En start met het kijken van twee Hashimoto Weetkracht Webinars, dan ben je gelijk 4 stappen verder. Je kijkt ze hier.

#6 Je bent niet alleen.

We zijn helaas met velen. En daarin zit ook onze kracht. Er zijn online volop patiënten supportgroepen. Maak daar gebruik van!

Gefeliciteerd; met deze diagnose kun je aan de slag en je weer beter gaan voelen! Bezoek regelmatig deze website. beluister de Happy Hashimoto Podcast of volg me op mijn Facebook-pagina en Instagram Account, voor meer tips en tools om zelf aan de slag te gaan. Wil je niets missen, schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief.