Je arts heeft de diagnose gesteld. Hij heeft je verteld dat je een trage schildklier hebt, of misschien heeft ie ook verteld dat je de ziekte van Hashimoto hebt. En het geval van de ziekte van Hashimoto zal dit verder niets veranderen aan de behandeling overigens.
Maar goed; je hebt een trage schildklier. Dus wat nu? Ik had ook geen idee. Hierdoor heb ik me onnodige jaren langer slecht gevoeld. Dit wil ik jou besparen. Daarom geef ik jou nu de informatie die ik toen graag gekregen had.

#1 diagnose Hashimoto: ziekte van het immuunsysteem niet van de schildklier

Een trage schildklier wordt in bijna 90% van de gevallen veroorzaakt door de ziekte van Hashimoto. Dit is een auto-immuunziekte, waarbij een overactief immuunsysteem per abuis schildklierweefsel aanvalt. Deze raakt hierdoor beschadigd en kan niet langer voldoende schildklierhormoon aanmaken. De trage schildklier is in dat geval dus een ziekte van het immuunsysteem en niet van de schildklier. Heb jij de volledige diagnose nog niet? Vraag ernaar of vraag zelf het bloedonderzoek aan.

#2 Noodzaak van juiste dosering schildkliermedicatie

Het is van groot belang dat de tekorten schildklierhormoon snel worden aangevuld. In samenwerking met je arts moet je op zoek gaan naar de juiste dosering voor jou. Met regelmatige bloedonderzoekjes wordt gekeken of de tekorten voldoende zijn aangevuld. Een ‘goede bloedwaarde’ volgens de norm van het laboratorium hoeft niet per se een goede waarde voor jou te betekenen. Vraag altijd de uitslagen van de bloedonderzoeken op en hou bij hoe je je bij elke bloeduitslag voelt.

#3 Het zit niet tussen je oren

Ondanks goede bloedwaarden kun jij toch last houden van erge of juist vage klachten. Artsen weten vaak niet wat ze hier mee aan moeten en soms vertellen ze je dan dat het tussen je oren zit. Dit is niet het geval. In dit blog lees je waarom de standaard bloedtesten niet volledig zijn en hoe jij ondanks goede bloedwaarden toch klachten kunt ervaren.

#4 Aanpassingen in levensstijl brengen immuunsysteem tot rust

Door aanpassingen op gebied van voeding, beweging, slapen, gedachten en stressreductie kun je je immuunsysteem tot rust brengen, waardoor de aanvallen op je schildklier verminderen of zelfs stoppen. Hierdoor kunnen je klachten eindelijk afnemen. Het is dus niet waar dat je moet leren leven met je klachten. Helaas is er geen kant-en-klare formule, waardoor iedereen zich beter voelt. Je zult actief op zoek moeten gaan naar die aanpassingen, die bij jou het meeste resultaat opleveren.

#5 Lees je in en kom voor jezelf op

Artsen zijn vaak niet bekend met deze ziekte of de wisselwerking tussen levensstijl en auto-immuunziektes. Lees jezelf goed in, zodat je beter kunt samenwerken met je arts(en). Bestel vandaag mijn boek nog: “Ik heb een trage schildklier. Wat nu?”. Dit is hét boek voor iedereen met een trage schildklier.
Wij van WC-Eend raden dit boek dan ook enorm aan!

En start met het kijken van de video: Een trage schildklier. Dit is wat je moet weten. Dan ben je gelijk 4 stappen verder.

#6 Je bent niet alleen

We zijn helaas met velen. En daarin zit ook onze kracht. Er zijn online volop patiënten supportgroepen. Maak daar gebruik van!

Gefeliciteerd; met deze diagnose kun je aan de slag en je weer beter gaan voelen! Bezoek regelmatig deze website. beluister de Happy Hashimoto Podcast of volg me op mijn Facebook-pagina en Instagram Account, voor meer tips en tools om zelf aan de slag te gaan. Wil je niets missen, schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief.

Misschien vind je dit ook interessant…

Leptineresistentie en de trage schildklier

Leptineresistentie en de trage schildklier

Leptine is een hormoon dat wordt geproduceerd door de vetcellen. Het houdt de hersenen op de hoogte van de brandstofvoorraad in de vorm van vet in de vetcellen en geeft een signaal af dat er gestopt kan worden met eten en dat het tijd is om vet te gaan verbranden. Als...

Lees meer
Insulineresistentie en de trage schildklier

Insulineresistentie en de trage schildklier

Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door in de alvleesklier, waar ook de verteringsenzymen geproduceerd worden. Insuline is betrokken bij de opname van glucose in de cellen en is ook vooral bekend door het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Toch heeft...

Lees meer
5 belangrijke valkuilen bij gedragsverandering

5 belangrijke valkuilen bij gedragsverandering

Het veranderen van gewoontes kan enorm lastig zijn. Ik heb het hier niet over een paar weken een dieet volgen, maar ik heb het over langdurige gedragsverandering. Toch weten we, dat als we echt iets willen veranderen in ons leven, dat er zaken structureel moeten...

Lees meer