Misschien herken je het wel. Je staat ’s morgens op en je voelt het direct al… dit gaat een zware dag worden.
Geen energie. Vermoeid. Beetje somber. Misschien zelfs wanhoop. En dat terwijl je agenda die dag uitpuilt met afspraken en belangrijk en leuke to-do-dingen. Hoe ga je dit in hemelsnaam allemaal bolwerken?

Het liefst zou je alle afspraken uit je agenda vegen. Ook de leuke. Maar dat kan je niet maken.
Hoe leg je dat uit? Dan lijkt het alsof je de ander niet belangrijk vindt. Of dat je de ander niet leuk, gezellig of waardevol vindt.

Of je wordt juist wakker op een dag en je voelt al direct dat het een top dag gaat worden. Vol energie spring je uit bed en maakt plannen voor de dag.  Alle dingen die zijn blijven liggen pak je vandaag aan. En je plant ook gelijk een afspraak om bij te kletsen op het terras met een vriendin. TOP! Maar zodra je door je energie heen bent betaal je de prijs….

Je zult keuzes moeten maken. Waar geef jij je energie wel en niet aan uit. Hoe doseer je? En hoe leg je aan je omgeving uit dat je soms afwegingen moet maken, waar een ander niet bij stil staat en ook niet bij stil hoeft te staan? 

Christine Miserandino – een dame met de auto-immuunziekte Lupus heeft hier iets op bedacht. De manier waarop zij dit dilemma uitlegde aan een goede vriendin  heeft ze uitgeschreven en op haar website geplaatst.

Inmiddels is haar uitleg viraal gegaan en heeft het zelfs een naam; de lepeltheorie – oftewel de the Spoon Theorie, waarin de mate van beschikbare energie op een dag wordt weergegeven door het aantal beschikbare lepels in haar bestek-lade op een dag.

Ik voeg de link naar een  Nederlandse vertaling hier toe. Doe jezelf een plezier en download em en deel met je vrienden indien nodig. Het geeft een helder inzicht in de lastige keuzes die jij soms moet maken.

 

Voor de e-course Eindelijk meer Energie nam ik ook een video over deze spoontheorie op. Je kunt deze hieronder direct bekijken.

In de 10-weken-durende e-course Eindelijk meer Energie gaan we samen aan de slag met het verhogen van je fysieke en mentale energie, we gaan nieuwe energiebronnen aanboren, je leert sneller opladen én we gaan energielekken dichten.

Dit programma start 2x per jaar. Elke ronde is er beperkt plaats, omdat ik de groepen klein en persoonlijk wil houden. Indien de inschrijving nog niet geopend is, zet jezelf dan vast op de wachtlijst, zodat je als eerste bericht krijgt zodra er een nieuwe groep start en ook een aantal dagen EERDER de kans hebt om je in te schrijven.

0 reacties