Misschien herken je het wel. Je staat ’s morgens op en je voelt het direct al… dit gaat een zware dag worden. Geen energie. Vermoeid. Beetje somber. Misschien zelfs wanhoop. En dat terwijl je agenda die dag uitpuilt met afspraken en belangrijk en leuke to-do-dingen. Hoe ga je dit in hemelsnaam allemaal bolwerken?

Het liefst zou je alle afspraken uit je agenda vegen. Ook de leuke. Maar dat kan je niet maken. Hoe leg je dat uit? Dan lijkt het alsof je de ander niet belangrijk vindt. Of dat je de ander niet leuk, gezellig of waardevol vindt.

Of je wordt juist wakker op een dag en je voelt al direct dat het een top dag gaat worden. Vol energie spring je uit bed en maakt plannen voor de dag.  Alle dingen die zijn blijven liggen pak je vandaag aan. En je plant ook gelijk een afspraak om bij te kletsen op het terras met een vriendin. TOP! Maar zodra je door je energie heen bent betaal je de prijs….

Waar geef jij je energie aan uit?

Je zult keuzes moeten maken. Waar geef jij je energie wel en niet aan uit. Hoe doseer je? En hoe leg je aan je omgeving uit dat je soms afwegingen moet maken, waar een ander niet bij stil staat en ook niet bij stil hoeft te staan? 

Christine Miserandino – een dame met de auto-immuunziekte Lupus heeft hier iets op bedacht. De manier waarop zij dit dilemma uitlegde aan een goede vriendin  heeft ze uitgeschreven en op haar website geplaatst.

Inmiddels is haar uitleg viraal gegaan en heeft het zelfs een naam; de lepeltheorie – oftewel de the Spoon Theorie, waarin de mate van beschikbare energie op een dag wordt weergegeven door het aantal beschikbare lepels in haar bestek-lade op een dag.

Ik voeg de link naar een Nederlandse vertaling van de Lepeltheorie hier toe. Doe jezelf een plezier en download em en deel met je vrienden indien nodig. Het geeft een helder inzicht in de lastige keuzes die jij soms moet maken.

Voor een eerdere cursus nam ik ook een video over deze spoontheorie op. Je kunt deze hieronder direct bekijken.

Begin 2023 kom ik met een nieuwe e-cursus over vermoeidheid en mentale klachten bij Hashimoto. In deze e-cursus zal ik ook dieper ingaan op het managen van je energie. Hou de website in de gaten over beschikbaarheid van de cursus Vermoeidheid & Mentale klachten bij Hashimoto. 

Misschien vind je dit ook interessant…

Omgaan met Hashimoto flare-ups

Omgaan met Hashimoto flare-ups

Hashimoto kent goede en slechte tijden. Een periode waarin klachten hevig oplaaien noemt men een flare-up. Wat is het en hoe herken je het?  Wat zijn bekende triggers van een flare-up? en Hoe kun je dan voor jezelf zorgen? Ik schreef er drie blogs over.Iedereen kent...

Lees meer
#16 Happy Hashimoto is 5 jaar

#16 Happy Hashimoto is 5 jaar

Happy Hashimoto bestaat 5 jaar In deze speciale aflevering kijk ik terug op vijf jaar Happy Hashimoto en blik ik voorzichtig vooruit op de komende jaren en op de zorg voor schildklierpatiënten in Nederland. Dank voor jou support. Zonder de Hashimoto community had ik...

Lees meer
Wilskracht versus Weetkracht

Wilskracht versus Weetkracht

Veel mensen proberen talloze keren per jaar hun leven of gezondheid te verbeteren. Meestal op basis van pure wilskracht. En bijna altijd mislukken die pogingen ook weer. Waarom dit is, ga ik je proberen uit te leggen. Wilskracht heet in het Engels willpower. Willpower...

Lees meer