In 90-95% van de gevallen wordt een trage schildklier veroorzaakt wordt door de ziekte van Hashimoto. De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte gaat er iets mis met het afweersysteem. Lichaamseigen cellen worden als gevaarlijk bestempeld en worden tijdens een ontstekingsreactie opgeruimd. In het geval van de ziekte van Hashimoto heeft het immuunsysteem de pijlen gericht op onderdelen van de schildklier, die betrokken zijn bij de aanmaak van schildklierhormoon. Deze twee onderdelen zijn thyreoperoxidase (TPO) en thyreoglobuline (Tg), beiden zeer belangrijk voor de aanmaak van schildklierhormoon.

Aanmaak schildklierhormoon

Om schildklierhormoon te kunnen maken, wordt allereerst jodium vanuit het bloed in de schildklierblaasjes gebracht, waar het door TPO (thyreoperoxidase) wordt omgezet in actief jodium. In deze actieve vorm kan jodium gekoppeld worden aan een tyrosine, dat onderdeel uitmaakt van thyreoglobuline. Thyreoglobuline is als een soort kapstokje, waaraan schildklierhormonen opgehangen en opgebouwd kunnen worden. Elke tyrosine kan 1 of 2 jodiumatomen binden.
Als een tyrosine één jodiumatoom bindt dan ontstaat er T1. Bindt een tyrosine twee jodiumatomen, dan ontstaat er T2. T1 en T2 worden vervolgens gecombineerd om de schildklierhormonen T3 en T4 te vormen.

Antistoffen

Antistoffen zijn immuuncellen die de andere immuuncellen laten weten wat er precies moet worden opgeruimd. Bij de ziekte van Hashimoto zijn er antistoffen aangemaakt tegen TPO en tegen TG. Deze antistoffen heten anti-TPO en anti-TG. Een verhoogde waarde voor een of beide antistoffen kan een aanwijzing zijn dat de schildklier wordt aangevallen.

 • Anti-TPO; Veruit de meeste mensen met Hashimoto hebben verhoogde waarden voor anti-TPO in hun bloed of een combinatie van anti-TPO en anti-TG. Bloedonderzoek naar anti-TPO is dan ook de standaard test voor het bepalen van de ziekte van Hashimoto. Toch kan het nuttig zijn om ook anti-Tg te controleren, aangezien bij ongeveer 10% van de mensen met Hashimoto alleen anti-TG wordt aangetroffen.
 • Anti-Tg; Thyreoglobuline vind je in principe alleen in de schildkliercellen en in zeer kleine hoeveelheden daarbuiten of in de bloedbaan. Wanneer er grotere hoeveelheden Tg in het bloed worden aangetroffen, dan is dit vaak een teken dat er iets aan de hand is met de schildklier. Dit kan zijn vanwege beschadigingen van de schildkliercellen door Hashimoto, de aanwezigheid van andere auto-immuunziektes zoals Graves en of coeliakie, maar ook door aanwezigheid van knobbeltjes of schildklierkanker. Als reactie hierop stijgt ook meestal de waarde voor anti-Tg.  De bloedtest naar anti-Tg wordt ter controle daarom standaard ingezet na operatieve verwijdering van de schildklier na schildklierkanker. Is er nog anti-Tg aanwezig, dan is er ook nog schildklierweefsel aanwezig.

Anti-TPO komt bij 90% van de mensen met Hashimoto in hoge aantallen voor en anti-TPO plus anti-TG bij ongeveer 50-60%. Bij 10% van de mensen met Hashimoto is er alleen anti-TG aanwezig. Ook mensen zonder Hashimoto kunnen over deze antistoffen beschikken, maar vaak in zeer lage waarden.

Werking immuunsysteem

De hoogte van het aantal antistoffen niet bepalend voor de ernst van de immuunreactie. Om dit principe beter te begrijpen maak ik een vergelijking met de situatie bij een popconcert.

Jouw lichaam is Ahoy. En om de weersinvloeden en mensen zonder een concertkaartje buiten de deur te houden heeft Ahoy een grote entree, stevige muren, een dak en een beveiligde backstage. Niets of niemand zal ongemerkt naar binnen glippen. Bij jou is dit ook zo geregeld. Je huid, je longen, je darmwand en andere slijmvliezen zijn de entree, je dak, je muren en je backstage van Ahoy. De mensen van het scanteam, de beveiligers en het standby-team van de politie vormen samen het immuunsysteem van jouw concertzaal. Laten we eens kijken wat er in de praktijk gebeurt.

Deuren open….

Het scanteam (Secretoir IgA of SigA) controleert of alle bezoekers een geldig kaartje hebben om het concert bij te wonen. SigA legt een filter om alle stoffen die OK zijn. Zij kunnen naar binnen. Stoffen die geen filter hebben worden door de beveiligers (macrofagen) alsnog aangepakt, waarmee een ontstekingsreactie wordt opgestart.
Wanneer stoffen echt een bedreiging vormen dan wordt ook de politie ingeschakeld (T-killer cellen) en Interpol (antistoffen) erbij gehaald.

Antistoffen zijn een soort opsporingsposters die vliegensvlug onder de leden van het arrestatieteam worden verspreid, zodat zij direct weten wie ze moeten oppakken en uitschakelen. Als de indringer eenmaal is uitgeschakeld zal de hoofdcommissaris (de regulerende T-cellen) het sein geven dat de ontsteking kan worden afgebroken en het arrestatieteam naar huis kan.

Antistoffen schakelen dus niet zelf niets uit, maar laten andere spelers van het immuunsysteem weten wie er uitgeschakeld moeten worden. Soms belanden per ongeluk de eigen werknemers op de arrestatieposter. In het geval van Hashimoto zijn TPO en Tg op de arrestatieposters gezet.

Wat bepaalt de zwaarte van de ontstekingsreactie?

Veel mensen denken dat hoe hoger het aantal auto-antistoffen is, hoe sterker de ontstekingsreactie is. En dat het verminderen van de antistoffen de enige oplossing is om het actieve immuunsysteem tot rust te brengen, maar dat klopt niet. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Ik noem er een aantal.

 • Zorg voor je barrières en repareer je lekkende darm.
 • Zorg voor een goed en groot scanteam, dit voorkomt onnodig veel controleren door je macrofagen. Antibioticakuren verkleinen je scanteam, ben hier dus voorzichtig mee. Vul eventueel aan met een probioticakuur. Let op; alleen onder begeleiding van een expert.
 • Spoor mogelijke voedseltriggers op. Ik maak gebruik van mijn eigen methode genaamd het Hashimoto Eliminatiedieet, waarbij je minimaal 30 dagen 5 alledaagse voedingsmiddelen schrapt en later weer toevoegt om te zien of deze voedingsmiddelen je immuunsysteem triggeren. De voedingsmiddelen die onderdeel uitmaken van het Hashimoto Eliminatiedieet zijn gluten, zuivel, soja, toegevoegde suikers en alcohol. Van deze voedingsmiddelen is bekend dat zij bij mensen met Hashimoto vaker dan gemiddeld voor gevoeligheidsreacties zorgen, waardoor het immuunsysteem op scherp komt te staan.
 • Verlaag je antistoffen anti-TPO en anti-Tg.
  Vanwege de kruisreactie tussen gluten, zuivel en TPO kan het eten van gluten en zuivel bij gevoelige mensen zorgen voor een verhoging van anti TPO. En ook suppletie met jodium kan dit effect hebben, aangezien de aanwezigheid van hogere hoeveelheden jodium in de schildklier TPO kan activeren. (En dit kan op zijn beurt weer anti-TPO activeren.) Deze voedingsstoffen vermijden kan dus helpen bij het verlagen van de antistoffen.Het eten of suppleren van selenium, omega 3 en vitamine D kan de antistoffen juist doen verlagen. Daarnaast wordt ook gezegd dat Aloë Vera sap en zwarte komijnzaad anti-TPO kan doen dalen en cordyceps zowel anti-TPO als anti-Tg kan doen dalen. Met deze laatste drie heb ik zelf geen ervaring, maar hoor positieve verhalen.
 • Verhoog je regulerende T-cellen
  Omega 3 olie, vitamine D en glutathion zijn hele belangrijke hulpmiddelen om het regulerende deel van je immuunsysteem te versterken. Over Omega 3 en vitamine D schreef ik eerder al een blog.Glutathion is de allerbelangrijkste en krachtigste antioxidant in het menselijk lichaam en wordt ook wel Master-antioxidant genoemd. Glutathion is de belangrijkste beschermer van je schildklier. Normaal gezien krijg je antioxidanten binnen via je voeding, maar glutathion kan je lichaam ook zelf aanmaken. Alleen hoe ouder we worden, des te minder we nog aanmaken. Bovendien kan (dagelijks) drinken van alcohol en chronische stress de voorraden glutathion flink uitputten.
  Glutathion vind je o.a. in spinazie, asperges, avocado’s. Denk jij dat je wel wat extra kunt gebruiken? Vul de voorraden dan aan met behulp van een supplement in goed opneembare vorm, zoals s-acetyl-l-glutathion.
  Het optimaliseren van je diepe slaap is nog een belangrijke interventie voor het verhogen van je regulerende T cellen. Maak hier gebruik van!

Controleer je antistoffen

De antistoffen van de schildklier zijn een belangrijke indicator of er sprake is van de ziekte van Hashimoto of dat er ontstekingsaanvallen in de schildklier gaande zijn. De hoogte van de antistoffen is echter geen indicatie voor de hevigheid waarop het immuunsysteem aanvalt. Dit is afhankelijk van de activiteit van de andere spelers van het immuunsysteem.

Het periodiek bepalen van je antistoffen kan je bovendien een indicatie geven of de aanpassingen op gebied van voeding en leefstijl effect hebben. Maar een daling of stijging van antistoffen zegt dus niet per se alles over de mate van ontstekingen in je schildklier. Laat je daar dus niet door afschrikken.

Kan of wil je huisarts niet meewerken aan een bloedonderzoek naar je antistoffen? Vraag deze test dan zonder verwijzing zelf aan bij bloedwaardentest.nl 

 

VIND JE DIT INTERESSANT?

Dan nodig ik je graag uit om eens een kijkje te nemen bij het online aanbod van de Hashimoto Academy.  Met de diverse Masterclasses leg je een stevige basis waarop jij kunt gaan bouwen aan een vitale toekomst. Voor alle belangrijke onderwerpen is er een losse Masterclass beschikbaar. Dus ben je op zoek naar 1 specifiek onderwerp? Schaf die ene Masterclass aan. Wil jij op je gemak aan je gehele gezondheid werken? Kies dan voor een All Access Pass en krijg toegang tot ALLE Masterclasses.

Misschien vind je dit ook interessant…

Regulerende T-cellen – de rem op je immuunsysteem

Regulerende T-cellen – de rem op je immuunsysteem

Het immuunsysteem is een complex systeem met diverse soorten immuuncellen, die elk een eigen rol en taak hebben in het afweersysteem van ons lichaam. Zo heb je ontstekingsbevorderende stofjes (cytokines), macrofagen, T-killer cellen, T-helper cellen, antistoffen en de...

Lees meer
Allergisch of intolerant?

Allergisch of intolerant?

Veel mensen kunnen zonder dit duidelijk te merken reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Die reacties kunnen zich uiten in spijsverterings- en darmproblemen, maar ook in huidklachten en problemen met de luchtwegen. Bij deze reacties kan er sprake zijn van een...

Lees meer
De invloed van slaap op het immuunsysteem

De invloed van slaap op het immuunsysteem

Dat voldoende kwalitatieve slaap belangrijk voor je gezondheid en ook voor je gewicht is, dat weten de meeste mensen inmiddels wel. Dat een goede nachtrust ook invloed heeft op de werking van je immuunsysteem, is minder bekend. In mijn ogen is het optimaliseren van je...

Lees meer