In 90% van de gevallen wordt een trage schildklier veroorzaakt wordt door de auto-immuunziekte Hashimoto. Bij een auto-immuunziekte worden gezonde lichaamscellen als schadelijk aangezien en worden op aanwijzing van antistoffen door het immuunsysteem aangevallen en opgeruimd. In het geval van de ziekte van Hashimoto worden antistoffen aangemaakt voor twee onderdelen van de schildklier; TPO en TG. Na verloop van tijd kan de schildklier niet langer voldoende schildklierhormoon aanmaken en ontstaat een trage schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd.

Om de ziekte van Hashimoto (en jouw klachten) beter te begrijpen is het belangrijk dat je deze antistoffen beter leert kennen. Ook is het belangrijk om te weten dat het niet alleen de hoogte van je antistoffen is die de mate van jouw klachten bepaalt. Daar zijn meer spelers van invloed op. En gelukkig heb jij daar weer invloed op.

Wat zijn antistoffen?

Om de werking van het immuunsysteem (heel) simpel uit te leggen maak ik de vergelijking met het toegangsbeleid bij een popconcert in Ahoy. (Blijf ik toch een beetje in mijn oude vakgebied).

Jouw lichaam is Ahoy. En om de weersinvloeden en mensen zonder een concertkaartje buiten de deur te houden heeft Ahoy een grote entree, stevige muren, een dak en een beveiligde backstage. Niets of niemand zal ongemerkt naar binnen glippen.
Bij jou is dit ook zo geregeld. Je huid, je longen, je darmwand en andere slijmvliezen zijn de entree, je dak, je muren en je backstage van Ahoy. De mensen van het scanteam, de beveiligers en de standby mensen bij politie vormen samen het immuunsysteem van jouw concertzaal. Laten we eens kijken wat er in de praktijk gebeurt.

De deuren gaan open…..

 

Het scanteam controleert of alle bezoekers een geldig kaartje hebben om het concert bij te wonen. Hebben zij die niet (en willen ze toch koste wat het kost naar binnen) dan komen de beveiligers in actie en wordt de ontstekingsreactie opgestart.

Als de indringer een echte bedreiging vormt dan wordt ook de politie ingeschakeld en worst het Arrestatieteam en Interpol erbij gehaald.

Jouw antistoffen zijn de gasten van Interpol die vliegensvlug de arrestatieposters opmaken en onder de leden van het arrestatieteam verspreiden, zodat deze zwaargewichten weten wie ze moeten oppakken en uitschakelen.

Als de indringer eenmaal is uitgeschakeld dan is het aan de  Commissaris van Politie om het sein te geven dat de arrestatie (ontsteking) kan worden afgebroken en het arrestatieteam naar huis kan.

 

Antistoffen schakelen dus niet zelf de schadelijke indringer uit, maar laten andere spelers van het immuunsysteem weten wie er uitgeschakeld moeten worden.

 

Soms belanden in alle snelheid van de ontstekingsreactie per ongeluk de eigen werknemers op de arrestatieposter. In het geval van Hashimoto zijn er auto-antistoffen gevormd en zijn jouw TPO en Tg op de arrestatieposters gezet. Het arrestatieteam wordt opgetrommeld om deze twee onderdelen uit te schakelen. Bij deze ontstekingsreactie raakt  de schildklier beschadigd, waardoor deze op termijn niet langer op volle kracht kan werken. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een trage schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd.

 

Wat zijn deze auto-antistoffen van Hashimoto?

Er zijn twee antistoffen die je moet kennen; anti-TPO en anti-Tg. Dit zijn de auto-antistoffen, waarmee de diagnose Hashimoto mede wordt bepaald. Anti-TPO komt bij 90% van de mensen met Hashimoto in hoge aantallen voor en Anti-TG bij ongeveer 50-60%. Ook mensen zonder Hashimoto kunnen over deze antistoffen beschikken, maar vaak in zeer kleine aantallen.
Alhoewel men aangeeft dat het merendeel van de Hashimoto patiënten over hogere aantallen anti-TPO in combinatie met hogere aantallen anti-Tg beschikt, kom ik in mijn praktijk toch ook regelmatig mensen tegen, die alleen hoge anti-Tg waarden hebben. Het is dus altijd verstandig de eerste keer beide antistoffen te laten testen.

Deze auto-antistoffen zijn dus gelinkt aan lichaamseigen onderdelen van de schildklier:
Thyreoïdperoxidase (TPO) is het enzym dat binnen je schildkliercellen jodium vrijmaakt om schildklierhormoon van te kunnen maken.
Thyreoglobuline (Tg) is een onderdeel van schildklierhormoon en bevindt zich dus ook in je schildklier.

Als er teveel van deze twee onderdelen wordt beschadigd en uitgeschakeld, dan kun jij na verloop van tijd niet langer zelf voldoende schildklierhormoon aanmaken, waardoor er klachten van een trage schildklier ontstaan.

 

Wat bepaalt de zwaarte van de ontstekingsreactie?

Veel mensen denken dat hoe hoger het aantal auto-antistoffen is, hoe sterker de ontstekingsreactie. En dat het verminderen van de antistoffen dé oplossing is. En soms is dat ook inderdaad zo, maar niet altijd. Want zoals je inmiddels hebt kunnen lezen zijn er meerdere spelers betrokken bij een ontstekingsreactie. We onderscheiden voor het gemak even drie groepen.

TH1 – de immuuncellen (het arrestatieteam), die op aanwijzing van de antistoffen schadelijke indringers opruimt.
TH2 – de antistoffen, die de immuuncellen laat weten wie of wat er uitgeschakeld moet worden.
TH3 – de regulerende T-cellen die aangeven wanneer de ontsteking kan worden afgerond en de immuuncellen naar huis mogen.

Als deze segmenten met elkaar in balans zijn, werkt de ontstekingsreactie soepel en kortstondig. Zijn deze spelers uit balans dan ontstaat er chaos en kan je schildklier chronisch ontstoken raken. Naast het verlagen van je antistoffen is het dus ook verstandig om de twee andere groepen te ondersteunen.

Ondersteunen van de 3 groepen van je immuunsysteem:

TH1 – de immuuncellen: Een rustig immuunsysteem is belangrijk. Het opsporen van mogelijke voedseltriggers is daaarom een hele belangrijke tool. Ik maak gebruik van het Hashimoto Eliminatiedieet (mijn zelf verzonnen naam hiervoor), waarbij je minimaal 30 dagen alledaagse voedingsmiddelen schrappen en later weer toevoegt om te zien of deze voedingsmiddelen ons immuunsysteem triggeren. De voedingsmiddelen die onderdeel uitmaken van het Hashimoto Eliminatiedieet zijn gluten, zuivel, soja, toegevoegde suikers en alcohol. Van deze voedingsmiddelen is bekend dat zij bij mensen met Hashimoto vaker dan gemiddeld voor gevoeligheidsreacties zorgen, waardoor het immuunsysteem op scherp komt te staan.

TH2 – de Antistoffen

Er zijn diverse wetenschappelijke studies die aantonen dat selenium de aantallen anti-TPO kunnen doen dalen. En ook in mijn praktijk ervaar ik dit zo. Selenium vind je in o.a. paranoten, inktvis, tong, tonijn, chiazaad, kreeft, sardines, garnalen, ansjovis. Persoonlijk adviseer ik altijd een supplement aangezien selenium ERG belangrijk is voor de schildkliergezondheid.
Daarnaast wordt ook gezegd dat Aloë Vera sap en zwarte komijnzaad anti-TPO kan doen dalen en cordyceps zowel anti-TPO als anti-Tg kan doen dalen. Met deze laatste drie heb ik zelf geen ervaring, maar hoor positieve verhalen.

Vanwege de kruisreactie tussen gluten, zuivel en TPO kan het eten van gluten en zuivel bij gevoelige mensen zorgen voor een verhoging van anti TPO.  En ook jodium kan dit effect hebben, aangezien de aanwezigheid van hogere hoeveelheden jodium in de schildklier TPO kan activeren. En dit kan op zijn beurt weer anti-TPO activeren.

TH3 – De Regulerende T-cellen

Omega 3 olie, vitamine D en glutathion zijn hele belangrijke hulpmiddelen om het regulerende deel van je immuunsysteem te versterken.

Omega 3 is onmisbaar voor het afronden van ontstekingsreacties. Omega 3 olie vind je in lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, zalm, tonijn, haring, sardientjes, makreel. Eet je geen, of niet regelmatig vette vis, kies dan altijd voor een goed Omega 3 supplement met een hoge dosering DHA én EPA erin.

Vitamine D is eveneens onmisbaar voor het afronden van ontstekingsreacties. Belangrijk punt om te melden is dat veel mensen met Hashimoto een probleem hebben met hun vitamine D receptoren, waardoor vitamine D minder goed wordt opgenomen. Zij hebben dan meer suppletie nodig dan anderen. Volgens de normen van de huisarts is een waarde van 80 netjes, maar voor mensen met een auto-immuunziekte mag deze waarde gerust hoger liggen. Test dus je vitamine d waarden en suppleer tot je waarde hoog genoeg is en zorg daarna voor onderhoud van je waarden. Zeker in de donkere maanden kan suppleren slim zijn.

Vitamine D vind je o.a. in sardientjes, ansjovis, forel, zalm, makreel, haring, paddenstoelen, eieren en lever. Maar nog beter is natuurlijk om voldoende zonlicht te pakken.

Glutathion is de allerbelangrijkste en krachtigste antioxidant in het menselijk lichaam en wordt ook wel Master-antioxidant genoemd. Glutathion is de belangrijkste beschermer van je schildklier. Normaal gezien krijg je antioxidanten binnen via je voeding, maar glutathion kan je lichaam ook zelf aanmaken. Alleen hoe ouder we worden, des te minder we nog aanmaken. Bovendien kan (dagelijks) drinken van alcohol en chronische stress de voorraden glutathion flink uitputten.

Glutathion vind je o.a. in spinazie, asperges, avocado’s. Denk jij dat je wel wat extra kunt gebruiken? Vul de voorraden dan aan met behulp van een supplement in goed opneembare vorm, zoals s-acetyl-l-glutathion.

Conclusie:

De antistoffen van de schildklier zijn een belangrijke indicator of er sprake is van de ziekte van Hashimoto. Ook kan het periodiek bepalen van deze waardes je een indicatie geven of de aanpassingen van voeding en leefstijl een positief effect hebben. Maar een daling of stijging van antistoffen zegt dus niet per se alles over de mate van ontstekingen in je schildklier. Laat je daar dus niet door afschrikken.

Als je antistoffen skyhigh zijn, maar je immuunsysteem is onder controle en je Regulerende T-cellen zitten er bovenop, dan zijn jouw klachten misschien toch mild. Richt je dus niet alleen op de antistoffen, maar pak in je aanpak ook gelijk de andere onderdelen mee.

Hashimoto is een ingewikkelde aandoening en er leiden meer wegen naar Rome. Behandeling van deze ziekte blijft maatwerk en een hele puzzel. Maar elk stukje puzzel dat je legt brengt je weer een stapje verder richting een Happy leven met Hashimoto.

0 reacties