Je maag speelt een cruciale rol in je gezondheid. Je maag is namelijk na de mond het tweede station, waar de voedselvertering plaatsvindt. In de maag staat de vertering van eiwitten centraal. Speciale cellen in de maagwand genaamd pariëtale cellen produceren diverse stoffen, waaronder maagsap en pepsine die samen maagzuur vormen en Intrinsiek Factor.

  • Maagzuur is zoals de naam al doet vermoeden zeer zuur en heeft een zeer lage PH waarde, waardoor bacteriën direct worden gedood en de verbindingen tussen de verschillende aminozuren van eiwitten worden losgeknipt.
  • Intrinsiek Factor is een transporteiwit, waar later in de darm vitamine B12 aan gekoppeld wordt, waardoor het kan worden opgenomen in het bloed. Zonder Intrinsiek Factor kan B12 niet worden opgenomen en ontstaat er een B12 tekort.

Belang van voldoende maagzuur

Veel mensen met Hashimoto nemen regelmatig maagzuurremmers. In dit blog lees je waarom dit in veel gevallen onnodig en vooral ook erg onverstandig is. Maagzuur is essentieel voor:

Goede eiwitvertering
Voor een goede eiwitvertering in voldoende maagzuur essentieel. Met een tekort aan maagzuur blijft de PH waarde te hoog en worden de aminozuren niet goed losgeknipt, waardoor ze niet kunnen worden opgenomen in de darmwand omdat ze simpelweg nog te groot zijn. Dit verhoogt niet alleen het risico op ontstekingen en voedselintoleranties (omdat het immuunsysteem de geklonterde eiwitten niet als losse aminozuren herkent en dus opruimt in een ontstekingsreactie) je loopt ook kans op tekorten aminozuren, die volop nodig zijn voor herstel en opbouw van al je weefsels.

Opname mineralen
Maagzuur is ook nodig om mineralen zoals calcium, magnesium en chroom te scheiden van antinutriënten (voedingsstoffen waar je niets aan hebt of moeite geven met vertering). Lukt deze scheiding niet, dan loop je dus tekorten van deze mineralen op.

Transit spijsvertering
De juiste zuurgraad is ook van belang voor het openen en sluiten van de maag richting slokdarm (oprispingen) en richting dunne darm (transit). Alleen bij een lage PH waarde (dus zure maaginhoud) sluit het klepje richting slokdarm. Is er te weinig aanmaak van maagzuur is, dan blijft de PH waarde van het maagsap te hoog en blijft het klepje open. En omdat de eiwitten niet goed afgebroken worden, gaat de maaginhoud gisten en borrelen, waardoor er zure oprispingen richting de slokdarm omhoog geduwd kunnen worden. Hierdoor lijkt het voor sommigen, dat je te veel maagzuur hebt en een Rennie moet nemen, terwijl er in werkelijkheid juist sprake is van een tekort aan maagzuur. (!)

Oorzaken tekort aan maagzuur

Er zijn diverse oorzaken voor een tekort aan maagzuur.

Minder activatie van de pariëtale cellen
Men denkt dat schildklierhormoon betrokken is bij het activeren van de pariëtale cellen. Is er sprake van een trage schildklier dan worden deze minder geactiveerd, waardoor er dus ook minder maagzuur en intrinsiek factor wordt aangemaakt.

Drinken bij de maaltijd
Veel mensen drinken iets bij de maaltijd. De vloeistof verdunt het maagzuur waardoor de PH waarde stijgt en het maagzuur dus minder zuur wordt. Hierdoor verliest het maagzuur zijn sterke bacteriedodende werking en eiwitsplitsende eigenschappen. Zonde.

Wat kan jij zelf doen?
>> Drink niet bij de maaltijd.
>> Stop met drinken een uur vóór de maaltijd en wacht bij voorkeur ook een uur na de maaltijd. Zo verdun je niet onnodig je de zuurgraad van je maagsappen.

Auto-immuun gastritis
Ongeveer 40% van de mensen met Hashimoto heeft naast Hashimoto ook de auto-immuunziekte gastritis. Bij deze auto-immuunziekte maakt het lichaam antistoffen aan tegen de pariëtale cellen in de maag en vernietigt deze, waardoor de maag niet langer in staat is om voldoende maagsap en intrinsiek factor aan te maken. Deze aandoening is pijnloos, waardoor veel mensen het niet opmerken, maar wel de gevolgen ervaren, zoals brandend maagzuur, slechte spijsvertering en B12 tekorten.

Door dit tekort aan B12 kan bloedarmoede ontstaan genaamd pernicieuze anemie. Bij aangetoonde B12 tekorten kun je met een bloedonderzoek controleren of dit wordt veroorzaakt door auto-immuun gastritis. Een andere reden voor een B12 tekort kan overigens ook een andere auto-immuunreactie zijn, namelijk wanneer er antistoffen worden aangemaakt tegen Intrinsiek Factor.

Ook door reacties op alledaagse  voedingsmiddelen zoals gluten, melk of eieren, kunnen ontstekingen in het slijmvlies van de maag (en ook de darmen) ontstaan, waardoor de Pariëtale cellen minder maagzuur en Intrinsiek Factor kunnen produceren.

Hoe kun je dit testen?
>> Test je bloed op aanwezigheid van antistoffen tegen pariëtale cellen. Deze test heet bij bloedwaardentest.nl: ANTISTOFFEN TEGEN PARIËTALE CELLEN MAAGONTSTEKING
>> Test je bloed op aanwezigheid van antistoffen tegen Intrinsiek Factor. Deze test heeft alleen zin als er B12 tekort is aangetoond en je de oorzaak wil achterhalen. Deze test heet bij bloedwaardentest.nl : INTRINSIC FACTOR ANTISTOFFEN ANTI-IF B12 BLOEDARMOEDE

Helicobacter Pylori
Wanneer er een tekort is aan maagzuur, worden niet alle bacteriën gedood. Hierdoor is de kans op een infectie met de maagbacterie Helicobacter Pylori groter. In verhouding komt deze bacterie vaak voor bij mensen met de ziekte van Hashimoto. In de meeste gevallen leidt besmetting met deze bacterie tot een maagslijmvliesontsteking (gastritis), waarbij een slechte spijsvertering, klachten van brandend maagzuur en een B12 tekort weer op de loer liggen.

Besmetting met H. Pylori geeft lang niet bij iedereen klachten, waardoor het soms niet of per toeval wordt vastgesteld. De meest voorkomende klachten zijn (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken. Bij een deel van deze mensen kan een maagzweer ontstaan.

Hoe kun je dit testen?
>> Test je bloed op aanwezigheid van de bacterie Helicobacter Pylori. Deze test heet bij bloedwaardentest.nl: HELICOBACTER PYLORI MAAGPIJN

(Onterecht) Gebruik maagzuurremmers
Door een te lage maagzuurproductie ontstaan klachten van brandend maagzuur. Om deze klachten te verhelpen worden maagzuurremmers voorgeschreven of op eigen initiatief genomen. Hierdoor wordt er minder maagzuur geproduceerd wordt. Slim als er echt te veel maagzuur wordt geproduceerd of wanneer er sprake is van een maagzweer of andere beschadigingen aan de maag, maar onhandig als je al een tekort aan maagzuur hebt.

Wat kun jij zelf doen en hoe kun je dit testen?
>> Heb jij last van brandend maagzuur, maar geen medische noodzaak voor het gebruiken van maagzuurremmers? Laat dan de Rennie een staan en probeer voor het eten iets zuurs te nemen zoals citroensap of een scheutje appelazijn. Je helpt je maag hiermee de productie van maagzuur op te starten.
>> Of overweeg een supplement genaamd Betaïne HCL, waarmee je de productie van maagzuur activeert. Via Vitakruid verkopen ze voor een paar euro een handig testsetje, waarmee je kunt uitproberen of dit voor jou helpt of niet. Met kortingscode happy10 ontvang je 10% korting.

Als je na gebruik van citroensap, appelazijn of Betaïne HCL na de maaltijd geen last van brandend maagzuur hebt, dan kun je concluderen dat je juist een tekort aan maagzuur had. Je kunt dan bij de maaltijd het supplement Betaïne HCL innemen. Dit helpt direct bij de vertering van je voedsel in de maag!

Slik jij nu via je huisarts maagzuurremmers? Vraag dan of hij/zij kan helpen bij uitsluiten van een maagzweer, auto-immuun gastritis, pernicieuze anemie en de Helicobacter Pylori bacterie. Zijn deze uitgesloten? Overleg dan of je de maagzuurremmers kunt afbouwen.

VIND JE DIT INTERESSANT?

Wil je meer weten over de invloed van voeding op je schildkliergezondheid? En wil jij tegelijkertijd meer leren over het verbeteren van je spijsvertering, verminderen van insulineresistentie, het dichten van een lekkende darm en ontdekken of alledaagse voedingsmiddelen ook bij jou je herstel blokkeren?

En wil je daarnaast ook aan de slag met je slaap, beweging en het tot rust brengen van het immuunsysteem en het stress-systeem?
Wil jij slimme tools krijgen, waarmee jij met de juiste mindset gericht gaat werken aan het verminderen van je klachten? En dit alles op zo'n manier dat je het niet alleen volhoudt, maar ook nog leuk gaat vinden?

Start dan vandaag nog met de zelfstandig te volgen e-cursus Boost je Schildklier Gezondheid. Inclusief Routekaarten voor het verminderen van vermoeidheidsklachten, duurzaam gewichtsverlies en het verminderen van mentale klachten.
Kortom: de meest complete e-cursus voor mensen met een trage schildklier. Een must-have voor iedereen met een trage schildklier die naast het slikken van medicatie zelf de regie in handen willen nemen om zo die restklachten weg te gaan strepen.

Misschien vind je dit ook interessant…

5 belangrijke valkuilen bij gedragsverandering

5 belangrijke valkuilen bij gedragsverandering

Het veranderen van gewoontes kan enorm lastig zijn. Ik heb het hier niet over een paar weken een dieet volgen, maar ik heb het over langdurige gedragsverandering. Toch weten we, dat als we echt iets willen veranderen in ons leven, dat er zaken structureel moeten...

Lees meer
Osteoporose en de schildklier

Osteoporose en de schildklier

Schildklierhormoon beïnvloedt bijna elke cel in het lichaam, zo ook de cellen in je botten. Een teveel of te weinig schildklierhormoon heeft daardoor ook gevolgen voor de botstructuur en de botsterkte. In dit artikel beschrijf ik de link tussen schildklierhormoon en...

Lees meer
Haaruitval bij een trage schildklier

Haaruitval bij een trage schildklier

Een tekort aan schildklierhormoon of een verstoorde bruikbaarheid van het actieve schildklierhormoon T3 kan grote invloed hebben op de algehele gezondheid van een persoon. Ook kan het invloed hebben op andere aandoeningen. In een serie blogs zoom ik in op een mogelijk...

Lees meer