Bepaalde voedingsmiddelen zorgen bij mensen met Hashimoto vaker dan gemiddeld voor problemen. Vaak ook ongemerkt. Met een eliminatiedieet kun je heel nauwkeurig onderzoeken welke voedingsmiddelen jouw heling in de weg staan. Een eliminatiedieet is dus een dieet dat wordt gebruikt bij het opsporen van (onopgemerkte) voedselallergieën, voedselintoleranties of voedselgevoeligheden en is geen dieet voor gewichtsverlies, alhoewel dit wel vaak een bijkomend resultaat is.

Bij een eliminatiedieet worden bepaalde voedselgroepen (allergenen), waarvan verwacht wordt dat deze gezondheidsklachten veroorzaken, gedurende 30 tot 120 dagen (of langer) vermeden. Wanneer klachten in deze periode afnemen of zelfs geheel verdwijnen, dan is de kans groot dat er sprake is van een intolerantie of sensitiviteit voor deze allergenen.

Klachten verminderen met een eliminatiedieet

Energie komt terug, hersenmist trekt op, stoelgang wordt regelmatig, opgeblazen gevoel verdwijnt en gewicht daalt. Soms zelfs al na 2 weken!
Om te achterhalen welke van deze allergenen voor problemen zorgt, wordt de eliminatiefase gevolgd door een provocatiefase, waarbij de geschrapte voedingsmiddelen één voor één weer worden geïntroduceerd. Hierbij wordt nauwlettend in de gaten gehouden hoe lichaam en geest op het zojuist geïntroduceerde voedingsmiddel reageren.

Een eliminatiedieet is dus een tool waarmee je zelf kunt ervaren of bepaalde allergenen of voedingsmiddelen bij jou voor problemen zorgen of niet. Het is een tijdelijke aanpassing van je voedingspatroon. Een tijdelijke investering in je gezondheid.

 

Eliminatie methode speciaal voor Hashimoto patiënten

Het Hashimoto Eliminatiedieet® is een eliminatiedieet, dat ik specifiek voor mensen met Hashimoto ontwikkelde. Het is een afgeleide van het Auto-Immuun Paleo eliminatiedieet (AIP), een zeer uitgebreid, maar effectief voedings- en leefstijlprotocol specifiek voor mensen met auto-immuunziektes zoals Hashimoto, maar ook reumatoïde artritis, MS, lupus en de ziekte van Crohn.

In 2015 volgde ik zelf dit AIP en behaalde spectaculaire resultaten. Mijn bloedwaarden stabiliseerden, mijn antistoffen daalden, mijn gewicht zakte en mijn spijsvertering liep weer als een zonnetje. Ik was aangenaam verrast en besloot me in deze methode te verdiepen. Met name de wetenschappelijke onderbouwing voor deze aanpak sprak me erg aan. Ik besloot een opleiding te volgen en in 2017 mocht ik mij als eerste Nederlander AIP Certified Coach noemen.

In mijn praktijk heb ik veel Hashimoto patiënten begeleid bij het uitvoeren van dit AIP-dieet en wat ik merkte, was dat het volledige AIP-protocol voor veel mensen met Hashimoto te zwaar was. Ik paste de methode daarom voor mijn cliënten aan en merkte dat met deze relaxtere variant nog steeds spectaculaire resultaten behaald werden. Ik heb mijn methode vastgelegd en is nu onder de naam Hashimoto Eliminatiedieet® beschikbaar.

Het Hashimoto Eliminatiedieet®

Het Hashimoto Eliminatiedieet is een overzichtelijk eliminatiedieet, waarin slechts 5 allergenen worden onderzocht, die juist bij Hashimoto patiënten vaker dan gemiddeld, vaak ongemerkt, voor problemen zorgen. Deze vijf allergenen zijn gluten, zuivel, soja, alcohol en kunstmatige, toegevoegde suikers.

Omdat ik het belangrijk vind dat iedereen met Hashimoto dit Hashimoto Eliminatiedieet minimaal 1 keer moet hebben uitgevoerd, heb ik mijn methode helemaal uitgewerkt en in een mooi boek uitgegeven. Zo kan iedereen dit dieet zelfstandig correct en toch relaxt uitvoeren.

Het is een prachtig boek geworden (hardcover) bomvol achtergrondinformatie, een stap-voor-stap gids met handige tips en tricks, inclusief diverse handige downloads waaronder een super dik recepten e-book vol makkelijke recepten die volledig Hashimoto-proof zijn.

Wil je meer lezen over het hoe en waarom van het Hashimoto Eliminatiedieet? Ik ben door het blad OrthoFyto gevraagd mijn methode en ervaringen met het Hashimoto Eliminatiedieet te delen met vakgenoten. Wellicht vind jij dit ook interessant. Je vindt een link naar dit artikel hier.

Ben je benieuwd wat je zoal kan eten binnen het Hashimoto Eliminatiedieet? Vraag dan direct het gratis e-boekje aan met 5 dagen eten volgens het Hashimoto Eliminatiedieet.

Misschien vind je dit ook interessant…

Afvallen met een trage schildklier

Afvallen met een trage schildklier

Afvallen met een trage schildklier. Gewoon een kwestie van doen of een onmogelijk verhaal?Blijvend gewicht verliezen lijkt voor veel mensen met een trage schildklier bijna onmogelijk. Maar we willen zo graag afvallen dat we continue blijven zoeken naar nieuwe manieren...

Lees meer
Allergisch of intolerant?

Allergisch of intolerant?

Veel mensen kunnen zonder dit duidelijk te merken reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Die reacties kunnen zich uiten in spijsverterings- en darmproblemen, maar ook in huidklachten en problemen met de luchtwegen. Bij deze reacties kan er sprake zijn van een...

Lees meer
Voeding als medicijn – Suiker

Voeding als medicijn – Suiker

Bij de diagnose trage schildklier krijg je vaak niet veel informatie van je arts(en), behalve uitleg over de medicatie die je dagelijks moet gaan slikken. Wanneer de bloedwaarden stabiliseren, maar klachten van vermoeidheid, brainfog, somberheid, gewichtstoename of...

Lees meer