.Het menselijk lichaam is een ingenieus samenspel van zo’n 100.000 miljard cellen, weefsels, organen, stofjes en gedachten. Bijna al deze onderdelen zijn afhankelijk van voldoende schildklierhormoon. Om je happy te voelen, moeten er daarom twee dingen goed geregeld zijn:

 1. je moet over voldoende schildklierhormoon beschikken én
 2. je cellen moeten dit schildklierhormoon kunnen gebruiken.

Aanmaak schildklierhormoon

De schildklier maakt op aansturing van de hypothalamus en de hypofyse, gelegen in de hersenen, schildklierhormoon aan. Met speciale signaalstofjes instrueren zij de schildklier wanneer er meer of minder schildklierhormoon aangemaakt moet worden. Dit signaalstofje van de hypofyse heet TSH. Op aansturing van TSH produceert de schildklier schildklierhormoon. Ongeveer 97% in de vorm van T4 en een klein beetje T3 (3%). T4 is op zichzelf niet bruikbaar en moet in je organen eerst worden omgezet in de bruikbare vorm T3.

T3 is de eigenlijke motor voor je lichaam. Het zet in je cellen een schakelaar om, waardoor er energie aangemaakt en gebruikt kan worden. Voor het samenspel van je cellen, weefsels, organen, stofjes en gedachten is het dus van groot belang dat je schildklier voldoende T4 maakt en dat je T4 daarna goed wordt omgezet in T3.

Beschikbaarheid schildklierhormoon

Op basis van het landelijk voorgeschreven protocol checkt jouw (huis)arts de beschikbaarheid van schildklierhormoon. Hij doet dit op basis van de bloedwaarden voor TSH en vrije T4. Wanneer volgens deze protocol-norm je THS te hoog is en je vrije T4 te laag, dan zal je arts overgaan tot het aanvullen van je T4 middels schildkliermedicatie. Na zes weken wordt je bloed opnieuw gecheckt. Als je TSH te laag wordt en je FT4 te hoog zal de medicatie een beetje worden teruggeschroefd, net zolang tot je bloedwaarden netjes binnen de norm zitten.

Als jouw organen de T4 medicatie voldoende kunnen omzetten in de bruikbare vorm T3 én je cellen kunnen deze T3 ook daadwerkelijk opnemen, dan zullen je klachten na het slikken van de medicatie verminderen en verdwijnen. Helaas is dit voor een grote groep schildklierpatiënten niet het geval. Zij houden na het slikken van schildkliermedicatie klachten. Er is sprake van een probleem met de omzetting en bruikbaarheid van het schildklierhormoon en niet langer van de beschikbaarheid van het schildklierhormoon.

Bruikbaarheid schildklierhormoon

Om je goed te voelen moet jouw T4 (zowel biologisch als via medicatie) dus omgezet worden in de actieve vorm T3 en dat is helaas minder vanzelfsprekend dan je zou denken. Bij (chronische) stress, een actief immuunsysteem of een tekort aan selenium, zal je lichaam kiezen voor de omzetting van T4 in een andere variant van T3, genaamd Reversed T3 (rT3).
Reversed T3 lijkt enorm op T3, maar heeft een tegengestelde werking. Het zet cellen, die niet direct betrokken zijn bij overleving, in een energie-bespaar-stand in plaats van de energie-aanmaak-stand. Hierdoor krijgt het overlevingsmechanisme van het immuunsysteem en de stressreactie alle benodigde brandstof en moeten de andere organen even wachten.
Een perfect systeem om jou te helpen overleven in een crisissituatie, maar desastreus als een noodsituatie te lang aanhoudt.

Om je goed te voelen moet je dus zowel naar de beschikbaarheid als naar de bruikbaarheid van je schildklierhormoon kijken. Jouw artsen kijken alleen naar de beschikbaarheid. Het is (helaas) aan jou om aan de slag te gaan met de bruikbaarheid.
Wil je graag meer weten over hoe dit nu precies in elkaar steekt?  Kijk dan eens naar de gratis Hashimoto Weetkracht Webinars. Je kijkt ze via deze link.

Verder kijken

Huisartsen kijken alleen naar de beschikbaarheid van schildklierhormoon en niet naar de bruikbaarheid. Dit is geen onwil van de arts. Het is domweg nog geen onderdeel van het te volgen protocol. Val je arts hier dus niet op aan, maar respecteer zijn standpunt.
Maar indien jouw bloedwaarden ok zijn, maar jij je nog slecht voelt, dan móet jij dus verder kijken dan de beschikbaarheid van je T4 en aan de slag gaan met het verbeteren van de bruikbaarheid van jouw schildkliermedicatie. Met het aanpassen van je voedingspatroon, leefstijl én mindset heb jij zelf een enorme invloed op de bruikbaarheid van jouw schildklierhormoon. En deze invloed start met het controleren van de huidige status van jouw beschikbaarheid én bruikbaarheid.

Handige bloedonderzoeken:
Om een goed beeld te krijgen van de échte werking van jouw schildklierhormonen zijn naast de TSH en vrije T4 onderstaande onderzoeken wenselijk:

 • Vrije T3 (FT3) en/of T3: Voldoende vrije T3 is een voorwaarde om je weer goed te gaan voelen. Je vrije T3 is dus de belangrijkste waarde om te meten en te weten. Als je T3 te laag is, dan krijgen je cellen onvoldoende brandstof en is het tijd om aan de slag te gaan. Vraag altijd of je kunt testen op de hoeveelheid vrije T3, of – indien dir niet mogelijk is bij dat laboratorium – in ieder geval de T3.
 • rT3 – Reverse T3: Beschik je over voldoende vrije T3, maar voel je je toch energieloos met veel restklachten, dan is het soms zinvol om ook je rT3 te meten. Bij een overactief immuunsysteem of bij chronische stress kiest je lever immers voor aanmaak van rT3 boven T3. Je cellen worden daarmee in de energie-spaarstand gezet. Het is belangrijk dat de ratio tussen rT3 en T3 in balans komt en blijft. Niet elk laboratorium is in staat deze meting te verrichten helaas. Ook is het niet altijd nodig om deze relatief dure test uit te voeren. Als jij stress hebt of ontstekingen, veel darmklachten dan mogen we voorzichtig concluderen dat rT3 te hoog is.
 • Anti-TPO: Anti-TPO is een indicator voor de aanwezigheid van de ziekte van Hashimoto, maar tevens een graadmeter voor de mate van mogelijke ontsteking in je schildklier. Meestal hangt een hogere anti-TPO samen met de mate waarin je klachten ervaart. Ik meet regelmatig mijn anti-TPO als graadmeter voor het succes van mijn inspanningen om me beter te voelen. Inmiddels is mijn anti TPO gezakt naar 23 en mag ik zeggen dat ik mijn Hashimoto in remissie heb gebracht. Remissie is geen genezing! Hashimoto is een chronische ziekte en kan altijd weer een periode van opleving kennen.
 • Anti-Tg: Anti-Tg is eveneens een indicator voor de aanwezigheid van de ziekte van Hashimoto. Niet bij iedereen is deze antistof aanwezig. Zo heb ik bijvoorbeeld wel anti TPO, maar geen anti-TG in mijn bloed. Indien je de diagnose Hashimoto wil aantonen of uitsluiten meet dan de eerste keer beiden antistoffen. Daarna kun je 1 a 2 x per jaar de antistof testen die jij hebt.

Interpreteren bloedwaarden:
Normaalwaarden zijn de grenswaarden die horen bij een normale werking van de schildklier. De arts vergelijkt de gemeten waarde met de normaalwaarden. Zo ziet hij/zij  of deze binnen de normale grenzen ligt. Elk laboratorium hanteert zijn eigen normaalwaarden; deze worden bij de uitslag vermeld. De meest gebruikelijke normaalwaarden zijn:

TSH     0,4 – 4,0 mU/l
FT4     9 – 26 pmol/l
T4       64 – 154 nmol/l
T3       1,2 – 3,4 nmol/l
FT3     3 – 8 pmol/l

Antistoffen TPO, normaalwaarden in IE/ml:

 • < 60 negatief, er is geen sprake van auto-immuniteit
 • 60 – 100 dubieus, er is waarschijnlijk sprake van auto-immuniteit
 • > 100 positief, er is sprake van auto-immuniteit

Antistoffen Tg, normaalwaarden in IE/ml:

 • < 280 negatief, er is geen sprake van auto-immuniteit
 • 280-344 dubieus, er is waarschijnlijk sprake van auto-immuniteit
 • > 344 positief, er is sprake van auto-immuniteit

Vaak voelen patiënten die schildkliermedicatie slikken zich het beste bij een TSH-waarde in het laag-normale gebied (TSH lager dan 2,0) en een vrije T4-waarde in het hoog-normale gebied. Het is belangrijk om met een soort dagboekje bij te houden hoe jij je bij elke waarde voelt. Op deze manier kun je jouw persoonlijke ideaalwaarden ontdekken.

Aanvragen extra bloedwaarden:
Vind jij het lastig om deze aanvullende bloedonderzoeken aan te vragen bij je huisarts? Gebruik dan onderstaande argumentatie:

“Ik wil graag weten waarom mijn schildklier trager werkt. Ik heb begrepen dat een trage schildklier in bijna 90% van de gevallen veroorzaakt wordt door de ziekte van Hashimoto. Als dit inderdaad het geval is, wil ik met aanpassingen op het gebied van voeding en leefstijl mijn immuunsysteem ondersteunen en tot rust brengen, zodat de aanvallen op mijn schildklier kunnen afnemen en ik minder last houd van de restklachten.
Een juiste diagnose helpt mij bij het realiseren van mijn wens om me beter te gaan voelen. Met dit bloedonderzoek kunt u mij helpen met de eerste stap in de juiste richting. Ik wil u dan ook vragen of wij naast TSH en FT4 mijn bloed kunnen onderzoeken op FT3, anti-TPO (en anti-Tg).”

Aan de slag

Mocht je huisarts ondanks jouw goede argumenten niet mee willen of kunnen werken, kies er dan voor om op eigen gelegenheid deze bloedonderzoeken te regelen. Speciaal voor deze situatie werk ik samen met www.bloedwaardentest.nl. In dit overzichtje heb ik bovenstaande plus nog andere relevante bloedtesten verzameld, die stuk voor stuk handig zijn bij het achterhalen van de oorzaak van jouw klachten.

En wil je onder mijn begeleiding leren hoe jij jouw bloedwaarden beter kunt interpreteren zodat je beter het gesprek kunt aangaan met je artsen: meldr je dan aan voor de e-cursus Hashimoto Kickstart Bundel. Je krijgt dan direct toegang tot de driedaagse minicursus Bloedwaarden Lezen als een Pro.

 

Leg je niet neer bij restklachten. Neem je gezondheid in eigen hand. Ook jij kan je weer beter voelen. En meten is weten!