Afvallen met een trage schildklier: Wat je echt moet weten

Afvallen met een trage schildklier? Voor velen voelt het haast onmogelijk. Ondanks je vele pogingen om kilo’s kwijt te raken, lijkt niets echt te werken. Misschien vraag je je zelfs af of het probleem bij jou ligt of dat je gewoon meer discipline of wilskracht nodig hebt.
Ik heb goed nieuws: dat is niet het geval – of in ieder geval dat is niet het hele verhaal. In dit blog leg ik uit waarom de klassieke aanpak van minder eten en meer bewegen niet werkt voor mensen met overgewicht.

 

Misschien herken jij dit wel:

Je begint vol goede moed, maar dan gebeurt er iets. Een ruzie thuis, problemen met de kids, een deadline op het werk of je voelt je opeens weer een stuk slechter, waardoor het een opgave is om alle ballen in de lucht te houden. Die gezonde maaltijden en extra sportsessies – daar is even geen tijd en energie voor – en voor je het weet val je terug in oud gedrag en ben je vergeten dat je aan het lijnen was. 

 

Of misschien herken je dit wel:

Je gaat op dieet en inderdaad: het gewicht begint te dalen (soms tergend langzaam), maar dan opeens gebeurt er niets meer. De weegschaal blijft staan waar hij stond. In de Je motivatie daalt en het smokkelen begint… Want ja: wat je ook doet en wat je jezelf ook allemaal ontzegt – het maakt toch niets uit!

De conclusie die veel mensen dan trekken is:

>> Ik eet blijkbaar te veel (en ik moet dus nog meer gaan sporten en nog minder eten)
>> Dit dieet werkt niet (dat klopt)
>> Ik moet nog strenger op mijn voeding gaan letten.

Dit is niet alleen heel pijnlijk – het is ook niet waar. Bij mensen met overgewicht is dit vaak niet het probleem. Niet het echte probleem.

Wat speelt er achter de schermen?
Wat zijn de onderliggende oorzaken van gewichtstoename

Afvallen met een trage schildklier vereist dat we begrijpen waarom je lichaam het gewicht vasthoudt. Hier zijn enkele systemen die betrokken zijn:

>> Hongersignalen (homeostatisch systeem): Normaal gesproken geven je hersenen een signaal als je genoeg hebt gegeten. Bij overgewicht en ook bij schildklierproblemen werken deze signalen minder goed, waardoor je te veel eet.
>> Het beloningscentrum in de hersenen (hedonistisch systeem): Dit zorgt voor die intense trek in zoet, zout of vet voedsel. Je beloningscentrum zoekt naar troosten geruststelling in deze smaken, wat afvallen lastiger maakt.
>> Denkende brein en wilskracht (cognitief systeem): Dit deel helpt je met plannen en beslissingen, maar wordt minder actief bij stress. Je oerbrein neemt het over, wat leidt tot oude gewoontes en snaaigedrag, vooral wanneer je stress hebt of je schildklierklachten opspelen.

Wist je dat?
Chronische stress en ontstekingen kunnen leiden tot een extra hongergevoel, wat het dubbel zo moeilijk maakt om een dieet vol te houden.

 

Een dieet waarbij je minder gaat eten en meer gaat bewegen houdt geen rekening met deze achterliggende oorzaken waarom gewicht hoog blijft. Daarom eindigen alle diëten vaak in een teleurstelling.

De feiten op een rij: waarom afvallen zo moeilijk is

Wist je dat…?

  • De helft van de Nederlandse volwassenen overgewicht heeft, en bijna 70% van degenen die willen afvallen, ooit een dieet hebben gevolgd.
  • Slechts 5% van de mensen die via een dieet afvallen, houdt het gewicht ook echt weg. Het beruchte jojo-effect speelt 95% parten, en vaak zijn de verloren kilo’s binnen twee jaar weer terug.
  • Emotie-eten, cravings en aanleg zijn voor bijna 40% van de mensen redenen waarom afvallen moeilijk blijft.

Het is niet verrassend dat veel mensen het op pure wilskracht niet volhouden – de manier waarop ons brein en lichaam werken, zorgt ervoor dat diëten een zware uitdaging worden. Maar dit is niet jouw schuld; het is simpelweg hoe ons systeem werkt!

Dat zijn schrikbarende getallen.
Maar logisch als je begrijpt waar we op basis van pure wilskracht weerstand aan moet bieden:

>> Wanneer de honger- en verzadigingssignalen verstoord zijn, zoals bij insulineresistentie of leptineresistentie, dan zul je op wilskracht mate moeten houden.
>> Wanneer het beloningscentrum in je hersenen ontregeld is, dan zal je lichaam schreeuwen om zoet, zout en vet eten, waardoor er veel dopamine en serotonine vrijkomt en jij je weer rustig, tevreden en happy voelt.
Bied daar maar eens weerstand aan!
>> Wanneer chronische stress of laaggradige ontstekingen continue brandstof opeisen en zorgen voor een extra hongergevoel, ook dan moet jij dus 24/7 op pure wilskracht mate houden.

En dit alles doe jij met je frontale cortex – het nieuwste deel van je hersenen dat betrokken is bij functies als plannen, besluiten nemen en emoties reguleren. Wat we alleen vergeten zijn, is dat dit deel van de hersenen offline gaat zodra er stress is. Succesvol en duurzaam afvallen vraagt dus om een hele andere aanpak dan een dieet. Dit vraagt om een aanpak die rekening houdt met:

>> de honger- en verzadigingssignalen ( het homeostatische systeem)
>> het beloningscentrum (het hedonistische systeem)
>> Jouw denkende brein (het cognitieve systeem)
>> En diverse andere omstandigheden die gewichtsverlies kunnen bemoeilijken (genetische oorzaken, medicatiegebruik, slaapapneu of niet goed zijn ingesteld op schildkliermedicatie)

En dat is mogelijk. Maar niet in 6 weken. Niet in 10 weken. Niet in 3 maanden.

Duurzaam gewicht verliezen en dit gewicht eraf houden vraagt om een lange adem en een rustige aanpak.

Ik hoop van harte dat je na het lezen van dit artikel niet langer denkt dat het aan jouw ruggengraat ligt. En ik hoop dat het je inspireert om alle diëten links te laten liggen en op zoek te gaan naar andere manieren waarop je met kleine stapjes elke dag net wat gezondere keuzes kan maken, die je ook makkelijk kunt volhouden.

Tip: Pas de 80/20-regel toe in je leefstijl

Ken je de 80/20-regel al? Deze kan je helpen om structurele gewoontes aan te pakken zonder het gevoel te hebben dat je alles moet opgeven.

Identificeer je hardnekkige gewoontes: Kijk eens kritisch naar je eetpatroon en leefstijl. Welke 20% van je gewoontes veroorzaakt 80% van je overgewicht? Bijvoorbeeld:

  • Is het je alcoholgebruik?
  • Is het geen mate kunnen houden met een pak koekjes?
  • Is het de zak drop in de auto terug van de supermarkt?
  • Is het je dagelijkse kaasplankje ‘s-avonds met je partner?

Focus de komende maand op het aanpassen van slechts één van deze gewoontes. De impact is vaak groter dan van rigoureus diëten. Laat me weten hoe het ging?

Wil jij bovenstaande in de praktijk gaan ontdekken? 

ONLINE TRAINING

Afvallen zonder dieet

De nieuwste training over duurzaam gewichtsverlies voor mensen met een trage schildklier.

Direct starten voor slechts € 69