Hashimoto kent goede en slechte tijden. Een periode waarin klachten hevig oplaaien noemt men een flare-up. Wat is het en hoe herken je het?  Wat zijn bekende triggers van een flare-up? en Hoe kun je dan voor jezelf zorgen? Ik schreef er drie blogs over.

De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem de schildklier aanvalt. Hierdoor raakt de schildklier ontstoken en beschadigd, waardoor deze niet langer zelfstandig voldoende hormoon kan produceren. Het resultaat is een traagwerkende schildklier. De ziekte van Hashimoto is in 90-95% van de gevallen de veroorzaker van een trage schildklier. Een trage schildklier is dus vooral een aandoening van het immuunsysteem.

De ziekte van Hashimoto kent een grillig verloop. Periodes van relatief weinig klachten of stabiele klachten worden afgewisseld met perioden van meer klachten of zelfs nieuwe klachten. Tijdens zo’n opleving van jouw Hashimoto, ook wel een flare-up genoemd, zorgt een geactiveerd immuunsysteem voor een ontsteking van de schildklier, waardoor klachten tijdelijk verergeren.

5 oorzaken van een opleving van klachten

In dit artikel deel ik 5 meeste voorkomende zaken die een Hashimoto flare-up kunnen uitlokken.

1.Triggerende voeding

Ongemerkt kunnen dagelijkse voedingsmiddelen het immuunsysteem triggeren en voor ontstekingen zorgen. Dit hoeft lang niet altijd om allergische reacties te gaan. Dit kan ook veel subtieler zijn, waardoor je het niet eens doorhebt. Dit geldt o.a. voor gluten, zuivel, suikers, alcohol en grote hoeveelheden ontstekingsbevorderende omega 6 vetzuren in bijvoorbeeld zonnebloemolie. 

2. Emotionele of fysieke stress

Zowel fysieke stress (een ongeluk, verwonding of te fanatiek sporten) als emotionele stress (verdriet, zorgen, emotioneel trauma) hebben invloed op de werking van het zenuwstelstel, het hormoonstelsel en zelfs op de werking van het immuunsysteem. Aandacht geven aan een stressor kan niet alleen de opvlamming verminderen, het kan ook een volgende helpen voorkomen.
Met chronische stress in je leven kun je niet helen. Geef dus altijd prioriteit aan het verminderen van chronische stress.

3. Pathogenen (virussen en bacteriën)

Een virale infectie zet (net als een bacteriële infectie) het immuunsysteem enorm onder druk. Zo kunnen deze infecties zowel een flare-up triggeren, maar kunnen ook de aanleiding zijn voor het ontstaan van de ziekte van Hashimoto.

Bekende pathogenen bij Hashimoto zijn Epstein Barr Virus (Pfeiffer), H. Pylori, Yersinia enterocolitica en ziekte van Lyme.

4. Voedingstekorten

Vitamine D en Omega 3 zijn onmisbaar voor het afronden van ontstekingen. Zink, selenium, tyrosine, jodium en ijzer zijn onmisbaar voor de aanmaak en activering van schildklierhormoon. B12 en magnesium zijn onmisbaar bij de aanmaak van energie. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Bij tekorten aan bepaald nutriënten mis je bouwstenen voor een gezond werkend lichaam en immuunsysteem.

5. Slaaptekorten

Tijdens de diepe slaap herstelt het lichaam zich en is het aantal regulerende T-cellen het hoogst. Dit zijn de immuuncellen die ontstekingen afronden. Bij een tekort aan diepe slaap heb je dus minder rem op het immuunsysteem.

 

Er zijn meer triggers uiteraard, maar voor nu volsta ik met deze 5.

Kijk eens naar jouw situatie. Zou een van deze 5 jouw herstel nu in de weg kunnen staan?

Misschien vind je dit ook interessant…

Regulerende T-cellen – de rem op je immuunsysteem

Regulerende T-cellen – de rem op je immuunsysteem

Het immuunsysteem is een complex systeem met diverse soorten immuuncellen, die elk een eigen rol en taak hebben in het afweersysteem van ons lichaam. Zo heb je ontstekingsbevorderende stofjes (cytokines), macrofagen, T-killer cellen, T-helper cellen, antistoffen en de...

Lees meer
Allergisch of intolerant?

Allergisch of intolerant?

Veel mensen kunnen zonder dit duidelijk te merken reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Die reacties kunnen zich uiten in spijsverterings- en darmproblemen, maar ook in huidklachten en problemen met de luchtwegen. Bij deze reacties kan er sprake zijn van een...

Lees meer
De invloed van slaap op het immuunsysteem

De invloed van slaap op het immuunsysteem

Dat voldoende kwalitatieve slaap belangrijk voor je gezondheid en ook voor je gewicht is, dat weten de meeste mensen inmiddels wel. Dat een goede nachtrust ook invloed heeft op de werking van je immuunsysteem, is minder bekend. In mijn ogen is het optimaliseren van je...

Lees meer