Het veranderen van gewoontes kan enorm lastig zijn. Ik heb het hier niet over een paar weken een dieet volgen, maar ik heb het over langdurige gedragsverandering. Toch weten we, dat als we echt iets willen veranderen in ons leven, dat er zaken structureel moeten veranderen. Waarom is dit dan toch zo moeilijk om te doen? Ik heb 5 redenen (valkuilen) voor je op een rijtje gezet.

Valkuil 1: Je motivatie is gevoed door negatieve emoties

Sterke negatieve emoties, zoals spijt, schaamte, angst of zelfs walging kunnen sterke katalysatoren zijn voor de wens om te veranderen. Bijvoorbeeld:

  • Vanaf nu drink ik echt niet meer. Zo wil ik me nooit meer voelen.
  • Ik moet nu echt gaan sporten, afvallen, gezond gaan eten. Ik voel me ellendig in mijn vel. (Let hierbij op het gebruik van het woordje echt. Herken je dat bij jezelf?)

Alhoewel begrijpelijk, laat onderzoek zien, dat dit de minst effectieve manier is om tot blijvende resultaten te komen. Echte verandering heeft een positieve motivator nodig en absolute helderheid in wat het is dat je echt wil bereiken. 

Valkuil 2: Je wil te groot, te snel

Gedragsverandering is lastig. Het veranderen van 1 gewoonte is al een hele kluif. Je hebt namelijk energie en aandacht nodig om verleidingen en terugval te weerstaan. Ga je gelijk all-in met het aanpassen van je voeding, meer sporten, mediteren en elke avond yoga dan heb je geen aandacht en energie om dit allemaal goed vol te houden. Het is daarom beter om een of twee onderwerpen tegelijk op te pakken en zelfs die kleiner te maken dan je nu waarschijnlijk doet.
Heb je die in de vingers? Dan maak je het groter of pak je er een volgend onderwerp bij. Je hebt geen haast. (Of in ieder geval zou je hier de tijd voor mogen nemen.)

Valkuil 3: Je onderschat het proces van gedragsverandering

Verandering is niet alleen een kwestie van iets meer doen of juist iets minder doen. Het oude gedrag heeft ooit een nut gehad; het heeft je behoed voor pijn of het heeft je plezier gebracht.
Veranderen van dat gedrag vraagt daarom om een nieuwsgierige en geduldige aanpak en geen strijd op basis van pure wilskracht. Samenwerken met je lichaam en geest zouden daarom in mijn ogen onderdeel moeten uitmaken van dit proces.

Valkuil 4: Je vergeet dat falen onderdeel van het proces is

Fouten maken, de mist in gaan, falen; het hoort allemaal bij gedragsverandering. Sterker nog: alleen door fouten te maken kom je verder. In deze momenten, waarin je faliekant de mist in gaat zit namelijk kostbare informatie verborgen. Het geeft je inzicht in de werking van jouw oerbrein, dat jou altijd behoed voor pijn en je overhaalt om meer plezier te verkrijgen. Zie falen dus als belangrijke tool in je toolbox en niet als excuus om te stoppen. Falen is goud! Kijk deze video maar eens.

Valkuil 5: Je neemt geen écht besluit

Bij een zoveelste poging om af te vallen ben je soms bang (of ga je er al een beetje van uit) dat het weer niet zal gaan lukken. Maar: je doet nog een poging. Je gaat het nog één keer proberen. Maar proberen is niets. Het is halfbakken en het levert geen resultaat op, waardoor je sneller en makkelijker opgeeft. ‘Zie je wel, dat lukt toch niet.’

Wanneer je een besluit neemt valt die angst weg en kun je met meer enthousiasme en zelfvertrouwen aan de slag gaan. Dus neem een besluit, ga voor een echte commitment en hou je eraan.

VIND JE DIT INTERESSANT?

Wil je meer weten over de invloed van voeding op je schildkliergezondheid? En wil jij tegelijkertijd meer leren over het verbeteren van je spijsvertering, verminderen van insulineresistentie, het dichten van een lekkende darm en ontdekken of alledaagse voedingsmiddelen ook bij jou je herstel blokkeren?

En wil je daarnaast ook aan de slag met je slaap, beweging en het tot rust brengen van het immuunsysteem en het stress-systeem?
Wil jij slimme tools krijgen, waarmee jij met de juiste mindset gericht gaat werken aan het verminderen van je klachten? En dit alles op zo'n manier dat je het niet alleen volhoudt, maar ook nog leuk gaat vinden?

Start dan vandaag nog met de zelfstandig te volgen e-cursus Boost je Schildklier Gezondheid. Inclusief Routekaarten voor het verminderen van vermoeidheidsklachten, duurzaam gewichtsverlies en het verminderen van mentale klachten.
Kortom: de meest complete e-cursus voor mensen met een trage schildklier. Een must-have voor iedereen met een trage schildklier die naast het slikken van medicatie zelf de regie in handen willen nemen om zo die restklachten weg te gaan strepen.

Misschien vind je dit ook interessant…

Allergisch of intolerant?

Allergisch of intolerant?

Veel mensen kunnen zonder dit duidelijk te merken reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Die reacties kunnen zich uiten in spijsverterings- en darmproblemen, maar ook in huidklachten en problemen met de luchtwegen. Bij deze reacties kan er sprake zijn van een...

Lees meer
Osteoporose en de schildklier

Osteoporose en de schildklier

Schildklierhormoon beïnvloedt bijna elke cel in het lichaam, zo ook de cellen in je botten. Een teveel of te weinig schildklierhormoon heeft daardoor ook gevolgen voor de botstructuur en de botsterkte. In dit artikel beschrijf ik de link tussen schildklierhormoon en...

Lees meer
De invloed van slaap op het immuunsysteem

De invloed van slaap op het immuunsysteem

Dat voldoende kwalitatieve slaap belangrijk voor je gezondheid en ook voor je gewicht is, dat weten de meeste mensen inmiddels wel. Dat een goede nachtrust ook invloed heeft op de werking van je immuunsysteem, is minder bekend. In mijn ogen is het optimaliseren van je...

Lees meer